Publicitat
Comunicació · 30 de Juliol de 2014. 09:50h.

A La Vanguardia li cau un mite

El diari afirma que "el mite s'ha enfonsat estrepitosament i ha deixat en gran part de la ciutadania una certa sensació d’orfandat"

A La Vanguardia li cau un mite

Portada de La Vanguardia

El diari La Vanguardia dedica el seu editorial "L’enfonsament d’un mite" a l’escàndol de l’expresident Jordi Pujol, que ha renunciat a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat i als seus càrrecs honorífics a CDC i a CiU després de revelar que ha tingut diners ocults a l’estranger durant més de 30 anys. 

"Catalunya -diu- va viure ahir un dia històric. L’anunci de Jordi Pujol i Soley que renuncia a les seves responsabilitats com a president fundador de Convergència Democràtica de Catalunya i de CiU, així com a les prerrogatives que comporta el càrrec d’expresident de la Generalitat, suposa de fet la definitiva desaparició política de l’home que durant gairebé un quart de segle va dirigir el destí d’aquest país".

El rotatiu recorda que "Jordi Pujol es va retirar de la política activa fa més de deu anys després de nomenar successor al capdavant de CiU Artur Mas, però a ningú no se li escapa que el pujolisme continuava sent molt present no només en la vida de la formació nacionalista –almenys en alguns sectors–, sinó com una manera de fer política. L’escàndol desencadenat arran del seu comunicat de divendres suposa, sense cap dubte, l’adéu definitiu de l’escena política d’un personatge únic i decisiu aquestes últimes dècades a Catalunya".

"Per a moltes persones, parlar de Pujol era parlar de Catalunya. De tan forta que era la simbiosi que molts ciutadans van arribar a establir entre l’expresident i el país. Simbiosi, idealismes, messianismes que ara, sabent el que sabem, poden donar lloc amoltes interpretacions, a marcar distàncies, a renegar de tot un llegat, d’una trajectòria certament molt dilatada".

El diari del grup Godó fa un repàs per la seva trajectòria política i exposa que "llavors es va crear un mite que ara, amb el pas del temps i després del que ha passat, s’ha enfonsat estrepitosament i ha deixat en gran part de la ciutadania catalana –no només en el nacionalisme– una certa sensació d’orfandat, que el pal de paller s’ha ensorrat i amb ell tota una manera de concebre el país sustentada en els missatges de transparència, honestedat i valors com el patriotisme que Pujol va transmetre durant anys".

"Tot això -considera- ha fet que la moral col·lectiva del país hagi quedat tocada. Quan de sobte la figura política que –malgrat no estar ja a primera línia– ha estat el referent durant anys cau del cavall, moltes estructures trontollen, molts ciutadans dubten". En aquest sentit, afegeix que "la lliçó que s’extreu d’aquest penós esdeveniment és vàlida per a Convergència i per a qualsevol altra força política: no es pot fonamentar una política o una acció de govern només en una persona, per molt carismàtica que sigui. I molt més en els temps actuals, en què la ciutadania exigeix transparència absoluta en la gestió pública, cansada de casos de corrupció".

Finalment, assenyala que "una de les qüestions que sempre havien preocupat Jordi Pujol era com passaria a la història, què es diria d’ell en el futur” i diu que “no hi ha dubte que la seva confessió d’haver ocultat diners a l’estranger i la posterior renúncia als càrrecs que mantenia en la seva condició d’expresident posen una taca d’indubtable gravetat en una biografia política que ahir va tancar l’últim capítol". "Jordi Pujol s’hauria d’explicar públicament al Parlament i, si s’escau, la justícia hauria d’investigar i depurar totes les responsabilitats penals i administratives", conclou.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#29 Ramon, BCN, 31/07/2014 - 21:01

El proper mite a caure serà la pròpia La Vanguardia que quedarà com un diari residual al servei del Rei i la dreta unionista.
No compreu La Vanguardia. No veieu la (, no escolteu RAC1. Fan vergonya

#28 (1980) "PLAN" separatista de Jordi PUJOL..(V)...., (1980) "PLAN" separatista de Jordi PUJOL, 30/07/2014 - 18:06

6) "Creación" de organizaciones patronales, económicas y sindicales catalanas-SEPARATISTAS(=COMPLICIDAD de UGT y CCOO...Bon Preu...Casa Tarradellas...).

7) "Premiar" a los "colaboracionistas" con la CREU de Sant JORDI...

.................................................

#27 ....... gravíssim FRACÀS ........................., ....... gravíssim FRACÀS ..............., 30/07/2014 - 17:37

-La ESPANYA Autonòmica-Federal ha FRACASSAT

-A més és INSOSTENIBLE (= 17 GOVERNS i 17 PARLAMENTS)

-Una cosa és delegar funcions per optimitzar processos i serveis,

-i una altra molt diferent "CEDIR" competències (= EDUCACIÓ...), sense valorar les "CONSEQÜÈNCIES" (= DESTRUCCIÓ d'ESPANYA)...

#24 (1980) "PLAN" separatista de Jordi PUJOL..(IV)...., (1980) "PLAN" separatista de Jordi PUJOL, 30/07/2014 - 17:10

4) "Incidir" en las asociaciones de padres(=AMPAS-SEPARATISTAS).

5) "Incidir" sobre la administración de justicia y orden público con criterios SEPARATISTAS(=JUECES y POLICÍAS SEPARATISTAS)...

..............................................................................

#23 Alfons Maristany, BCN, 30/07/2014 - 17:09

La Vanguardia que a no mucho o no existira o sera un periodico residual
¿periodismo de investigación?No saben no contestan

#23.1 Castellví, Barcelona, 30/07/2014 - 17:41

Els de L.V. pateixen una deriva important.
Aquesta mania que tenen de censurar comentaris o permetre comentaris en uns articles si i en d'altres no, denota un afany manipulador molt barroer.
Llàstima, jo fa anys la llegia habitualment, ara ja no.