Publicitat
Comunicació · 2 de Febrer de 2019. 10:31h.

"Amb el procés hem fallat els catalans"

Miquel Giménez: "començant per la burgesia passant per periodistes o intel·letuals"

"Amb el procés hem fallat els catalans"

Miquel Giménez

Una de les coses bones del procés -alguna n'hi ha- són els articles de Miquel Giménez (Barcelona, 1959) a Voz Populi o a El Mundo. Miguel Giménez no és periodista, és un explicador de la veritat. Seria com un notari de la realitat. Potser per això no el conviden a TV3 i en canvi sí que el criden a La Sexta. I, per cert, abans que alguns es fessin rics amb l'humor polític, ell ja ho va inventar a 'El jardín de los bonsais', un espai radiofònic amb Luis del Olmo.

- Escolti, i vostè per què no va TV3? Al FAQS ho faria molt bé.

No vaig per diverses raons, encara que la primera sigui òbvia: mai m'han convidat. D'altra banda, és un programa amb un plantejament erroni, començant pel seu propi nom, ja que, atesa la seva línia, en lloc de FAQS s'hauria de dir fakes. I, finalment, no aniria perquè no em ve de gust ser el cristià anti separatista llançat als lleons. Si volen veure sang, que es tallin les venes. Per cert, el produeix Buenafuente.

- Recordo un article seu -de setembre de l'2015- en el que ja denunciava que hi ha llistes negres a Catalunya, sobretot en els mitjans públics.

És una vella tradició. Els cessants, que descrivia Larra, s'han reencarnat en presentadors d'informatius, productores, cares populars. Cada partit té la seva quota d'aspirants a l'abeurador audiovisual. Com el nacional separatisme sempre ha tallat el bacallà, fins i tot amb els Tripartits, les llistes negres pujolistes segueixen vigents. Excuso dir-li que un país que no compta en la seva televisió pública amb persones de la talla de Gregorio Morán, Manuel Trallero o Joan de Sagarra està completament perdut.

- No es queixi. En López Tena tampoc el conviden.

O a Santiago Espot, tots dos independentistes honestos. Miri vostè, amic Rius, aquí el que preval és el seguidisme a aquesta neo convergència que està tan lluny de voler la república com qualsevol constitucionalista. Amb quatre dècades al poder, si haguessin volgut, ja l'haurien proclamat. I no em refereixo al ‘gatillazo' de Puigdemont. Desenganyi's, això del procés és cosa d'alguns burgesets que l'únic que pretenen és viure a cor què vols amb tot pagat.

- En el fons han construït una realitat paral·lela. La meitat del país no existeix o no apareix a TV3.

Aquest és el problema, perquè hi ha una meitat que no la veu, tot i que la pagui, i una altra que la veu i la paga, però com paga un malalt l'opiaci que necessita per poder funcionar. No trobo diferència entre TV3 i els paradisos artificials de la droga. Els seus actuals directius i professionals que estan lliurats a la causa són traficants amb el pitjor dels estupefaents: la il·lusió de fer creure a un bon nombre de persones que els seus somnis són reals.

- Això del procés com s'arregla? Més ben dit: té solució?

Josep Pla deia que el català era un perfecte espanyol al que li havien insistit que fos una altra cosa. La doctrina nacionalista és omnipresent, totalitària, res escapa al seu control. Hi ha generacions d'escolars que han estat instruïts en aquesta mitologia tenen solució? No, però això li va de primera tant a les elits d'aquí com a les d'allà. Separatistes i separadors es necessiten, es complementen, es busquen. Perquè mentre es parla de banderes no es parla de salaris.

- Arribarem a les mans? Bé, de fet, ja hem arribat. Recordeu-vos del llavors primer secretari del PSC, Pere Navarro, que el va atiar una senyora abans de la primera comunió d'una neboda a Terrassa. Vaig llegir cròniques de digitals que semblava que ell s'ho havia inventat.

Exactament, ja s'ha arribat a aquest gravíssim punt, tot i que, per fortuna, encara sense víctimes mortals. Però estem en un punt preocupant: normalitzar que li trenquin el nas a un regidor de Ciutadans, com l'altre dia a Torroella de Montbui, perquè després surti l'alcalde d'aquest poble i no el condemni. És a dir, si la violència va dirigida contra els que no són dels meus, em val. Compte amb això, tenim l'exemple d'Euskadi encara molt proper.

- Montilla també va haver de sortir per cames de la manifestació contra la sentència de l'Estatut i era el president de la Generalitat.

Montilla, com tot el PSC, juga al attentisme, quan no en favor de separatisme, creient que així recuperaran el poder polític que van perdre. Aquest bonisme oficial, que emmascara una vocació sectària perquè, a la qual poden, comencen a exigir cordons sanitaris en un moment de màxima emergència política, social i de país, em sembla francament vergonyós. Sincerament, la social democràcia no és això.

- Però creu que hi haurà sang? Hi haurà algun mort?

Això em pregunten moltes vegades i jo espero i desitjo que no, encara que hi ha altres coses que han estat assassinades a Catalunya. La convivència, l'economia, la relació fluïda entre partits, la confiança que es tenia en que la nostra terra era un lloc òptim per invertir, per desenvolupar projectes. Tot això ha mort, fins i tot, l'autonomia en si mateixa. No deixa de ser històricament rellevant que hagin estat els separatistes qui s'hagin carregat el sistema autonòmic català.

- Quan Marta Rovira va dir allò dels morts jo crec que la va trair el subconscient. Hi ha una part de l'independentisme que està convençut que la independència bé val una guerra curta. Sobretot, quan els morts no són els teus fills.

Aquí té vostè les al·lusions de Quim Torra a la via eslovena. Ara bé, més enllà del terrorisme, vostè veu a la senyora Artadi en pla Pasionaria, arengant la joventut abans de marxar cap al front? O a Rufián batent el coure en una trinxera? No. Són separatistes de modalitat pizza: que la portin a casa, que estigui calenteta i que, a sobre, els hi surti gratis. Cap sacrifici, cap risc. Rovira a Suïssa, amb Gabriel; Puigdemont i uns pocs a Bèlgica. Poca barricada.

- Com hem pogut arribar fins aquí? Què ha fallat? Els catalans teníem fama de seriosos.

Ha fallat la pseudo esquerra catalana, que, d'Obiols a Iceta, de l'immortal Ribó a Álvarez, mai va saber plantar-li cara al nacionalisme. Han fallat els dos partits nacionals, als quals els era més còmode pactar amb el pujolisme que combatre'l. Ha fallat l'Estat, que ni va saber ni va voler prendre cartes a l'assumpte. I hem fallat els catalans, començant per la burgesia, que pagava encantada el 'pizzu', passant per periodistes o intel·lectuals. Tornant a Pla, molt parlar del Seny, però, quan més falta ha fet, no se li ha vist per enlloc. Tarradellas va arribar massa tard, Rius.

- Estem més a prop de ser l'Ulster -dos comunitats enfrontades- o Bèlgica: dues comunitats que s'ignoren?

Bona pregunta. Diria que una barreja de totes dues. Que hi ha dues parts enfrontades és una cosa palpable i real. Que una margina i intenta ignorar que existeix l'altra, també, i ho dic pels separatistes, que només creuen que Catalunya és El Pi de les Tres Branques, al Fossar de les Moreres, el 1714 i Pilar Rahola, i no necessàriament per aquest ordre. Soldar això és molt difícil. Vénen anys molt durs en tots els ordres.

- Una última pregunta: Això d'en Manuel Valls com ho veu?

És bo que hi hagi una candidatura constitucionalista, d'ampli espectre i decidida a enfrontar-se a tot tipus de populismes. Ara, no comprenc com espera Valls i el seu equip, bàsicament maragallista, guanyar amb aquesta estratègia que mantenen. Pretendre un pacte entre PSOE, PP i Ciutadans és no saber en quin país estàs, i ja no li parlo d'aspirar a ser alcalde ajuntant-se amb Lliures, abominant de VOX o, segons expliquen, volent incloure a la llista a persones com Montserrat Nebreda. A mi, que m'ho expliquin. I molt poc a poc. Perquè preveig un tripartit entre Colau, socialistes i Esquerra. / Una entrevista de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

85 Comentaris

Publicitat
#39 Lluis BCN, Bcn, 04/02/2019 - 09:34

Una mostra del cinisme, mala baba i manca.d empatia d aquest personatge. Li recordo que estan presos, possiblement, per molts anys...

https://www.vozpopuli.com/opinion/cronicas-juicio-proces-peluquera-carcel-1-o_0_1215178969.html

#38 Pedro Vidal, Barcelona, 03/02/2019 - 20:59

¿Y esto cómo lo explica Miquel Giménez?

https://politica.e-noticies.cat/miquel-gimenez-esdeve-independentista-24682.html

https://www.e-noticies.es/el-periodista-miquel-gimenez-abandona-reagrupament-37643.html

#38.1 Pedro Vidal, Barcelona, 05/02/2019 - 17:56

En lugar de poner negativos, agradecería que alguien me explicase los bandazos del amigo Miquel.

#37 Guifrè, Bcn, 03/02/2019 - 20:28

No "hi" vaig per diverses raons....

I, finalment, no "hi" aniria perquè ....

#36 Francisco Javier Just Vernet, L'Espluga de Francolí, 03/02/2019 - 13:58

Sabies paraules del gran Miquel Jimenez,semre es un plaer escoltarlo tan a els seus articles a Voz Poluli com a El Mundo y a La Sexta i a tu tambe Xavier Rius que sempre segueixo els teus articles i videos,Una abraçada molt forta perls dos.

#35 Albert, BCN, 03/02/2019 - 11:20

Un análisis inteligente y honesto que molesta a los indepes, las verdades duelen cuando desmontan tus creencias.
Luchemos por sociedades mas justas y enterremos ya el romanticismo anacrónico de la nación como solución de las fustraciones, dejemos ya la tribu atavica, el odio nacionalista. El nacionalismo destruye todo lo que toca.

#35.1 Purria de Tabarnia, Bcn, 03/02/2019 - 14:23

Estaría bien que el nacionalismo español,predicarse con el ejemplo,nos hubiésemos ahorrado muchas desgracias y miles de muertos

#35.2 Sergi, Bcn, 03/02/2019 - 18:41

Miles de muertos? Argentino tu deliras. Un extranjero dando consejos? Como tenemos lo del corralito?