Publicitat
Comunicació · 1 de Maig de 2020. 10:21h.

"Amb Puigdemont a Espanya, els Jordis haurien sortit lliures"

Jordi Nieva-Fenoll, catedràtic de dret processal: "la meva sensació és que ningú hauria ingressat a la presó"

"Amb Puigdemont a Espanya, els Jordis haurien sortit lliures"

El catedràtic de Dret Processal, Jordi Nieva-Fenoll, ha afirmat en un article a El Periódico que si l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i altres membres del seu govern no haguessin marxat d'Espanya, "els Jordis haurien sortit en llibertat abans de finals del 2017, i ningú hauria ingressat a la presó".

Nieva-Fenoll assenyala que si "l'expresident s'hagués quedat a Espanya", i tenint en compte que les querelles de la fiscalia del 30 d'octubre del 2017 no demanaven presó provisional, "probablement no s'hauria ordenat aquesta privació de llibertat".

El catedràtic recorda que Pablo Llarena "va dictar a principis de desembre del 2017 la llibertat de tots els ara condemnats excepte de Forn, Junqueras i els Jordis", però exposa que "l'exili de Puigdemont i altres exconsellers va ser un factor determinant en la decisió de no alliberar els quatre citats".

Malgrat mostrar-se crític amb les ordres de presó, exposa que "el fet de veure que altres reus de la mateixa causa eludeixen l'acció de la justícia, per molt que no sigui un factor legítim a tenir en consideració, devia tenir un pes decisiu per no posar-los en llibertat".

Jordi Nieva-Fenoll creu que el jutge va pensar que "es podrien veure temptats de seguir el mateix camí que Puigdemont per no tornar a la presó". "Insisteixo que res d'això em sembla adequat, però la presència de l'expresident a Brussel·les va poder ser determinant en la decisió judicial", reitera.

"I més ho va ser en el cas de Junqueras, al ser l'exvicepresident" apunta el catedràtic, que subratlla que "a ulls del jutge, Junqueras era el vicepresident d'un president fugit". "L'establiment d'un paral·lelisme en la ment judicial, tot i que fos totalment inadequat, era probablement inevitable", sentencia.

Finalment, admet que "és difícil fer ucronies", però té la sensació que "quedant-se tots a Espanya, els Jordis haurien sortit en llibertat abans de finals del 2017, i ningú hauria ingressat a la presó". "Probablement, no s'hauria dictat ni la desproporcionada condemna que es va imposar", conclou.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#23 Juan Jose García, Cunit, 04/05/2020 - 08:39

Estos entrenan velocidad en el cambio de chaqueta.Si gira la tortilla,ellos los primeros,de tota la vida.

#22 Clara Teixidor, Girona, 02/05/2020 - 13:21

Aquest tipus de comentaris referents a que si expresident no estès a l,estranger.....els trobo incoherents la justícia es té que regir per lleis fets codi penal... no pas coses subjectives que determi in els interesos patidistes

#21 Clara Teixidor, Girona, 02/05/2020 - 12:55

Aquest tipus de comentaris referents a que si expresident no estès a l,estranger.....els trobo incoherents la justícia es té que regir per lleis fets codi penal... no pas coses subjectives que determi in els interesos patidistes

#20 Ni Jesucrist, Chez Fangue, 02/05/2020 - 11:55

És a dir, la sola presència del pastisser grillat canviaría automàticament el sentit de la llei. Aixó ni Jesucrist ni Ghandi ni David Coperfield ho varen aconseguir, clar que aquests comparats amb Puigdemont, doncs no hi ha color.

#19 Pere, TABARNIA, 02/05/2020 - 10:41

Pues que se venga, tiene que estar aburrido de tantos mejillones.