Publicitat
Comunicació · 22 d'Abril de 2019. 08:13h.

"Amb TV3 cal fer com amb Canal 9: tancar-la i refundar-la des de zero"

Sergi Fidalgo, periodista: "Amb l'actual material humà de la cadena no hi ha res a fer"

"Amb TV3 cal fer com amb Canal 9: tancar-la i refundar-la des de zero"

Sergio Fidalgo

Sergi Fidalgo (Barcelona, 1968) és un estrany cas de productivitat periodístic-editorial. Jo crec que tinc gairebé les seves obres completes a casa:“La vida es una tómbola”, “¡Oh Espanyol, mi buen amigo”, “El sorpasso perico” o “Las bravas del Bar Tomás” entre altres. Ara torna amb "50 hazañas de TV3", un recull exhaustiu dels disbarats de la cadena. Pot ser, sens dubte, una de les sorpreses de Sant Jordi.

- Vostè ha de ser el 'botifler' perfecte? De l'Espanyol, no independentista i president del Grup de Periodistes Pi i Margall que està tot el dia, si em permet l'expressió, tocant els collons al CAC.

El problema és que Junts per Catalunya, ERC i la CUP han dividit Catalunya en dos, i han decidit que uns - ells - són els "bons catalans" i els altres som "dolents catalans". Per tant, tot aquell que no està d'acord amb aquest estat de les coses estem en aquesta categoria de "botiflers". Jo no em considero un "traïdor" a res, més aviat sóc un desafecte al totalitarisme de baixa intensitat que emana del Palau de la Generalitat.

- Tant com totalitarime?

Sí que és totalitarisme. Ocupar l'espai públic i els edificis públics menyspreant els catalans que no pensen com ells és totalitarisme. Violar els drets de l'oposició al Parlament com van fer en els plens de la vergonya del 6 i el 7 de setembre de 2017 és totalitarisme. Marcar i assenyalar els domicilis particulars d'aquells que discrepen amb el nacionalisme com els va passar per exemple a Tomás Guasch o Albert Boadella és totalitarisme. Dedicar cada cap de setmana a rebentar carpes, a fer escarnis i intentarem agredir militants o simpatitzants de partits que no són separatistes és totalitarisme. Ocupar les entitats col·legis professionals mitjans de comunicació sindicats i tots els àmbits de la vida catalana per excloure aquells que no són secessionistes és totalitarisme.

- Què porta més al cor: TV3 o l'Espanyol?

Cap perico pot portar en el seu cor TV3. Totes les tècniques de propaganda política que han aplicat durant el procés, consistent en el bombardeig massiu de consignes, a vendre que Catalunya és uniforme i que tots som un "sol poble" que estem per la "República" ja ho hem viscut abans en el camp esportiu. Durant anys han intentat vendre que Catalunya era només culer, i omplien tota la seva graella de programes a major glòria del Barça. Ara només han hagut de passar del monotema blaugrana al monotema separatista. El fet és rentar el cervell a milions de catalans, que és per al que Jordi Pujol va fundar la televisió de la Generalitat.

 - Acaba de publicar un llibre amb les 50 'hazañas' de TV3. Una cinquantena d'exabruptes, sortides de to i insults.

Sí, i com dubto que els honestos llibreters de comarques que omplen les seves vitrines de llibres a favor de la secessió de Catalunya el posin a la disposició dels seus clients, avisem als possibles lectors que el busquin a Amazon o a Iberlibro. Perquè la censura per part dels secessionistes no és només cosa de TV3, arriba a tots els àmbits que controlen. El que descric en aquesta obra és una sèrie d'excessos, sortides de tons i manipulacions que, per desgràcia, no són excepcions, són la norma a la televisió de la Generalitat.

 - Jordi Cañas va dir en la presentació que s'ha quedat curt, que podria haver omplert una Espasa sencera.

He triat només cinquanta casos perquè crec en llibres breus i directes perquè el lector se'ls acabi, i que no acabin a la prestatgeria a mig començar. I perquè 50 són suficients perquè es comprovi el to habitual d'una televisió que paguem tots, però que està al servei de solament una part de Catalunya: la secessionista.

- Per cert, també va dir que ha empobrit fins i tot el català perquè ha assumit el barceloní com la llengua estàndard.

No sóc filòleg i tampoc puc entrar a fons en aquest tema, però sí que és cert que és una queixa que he sentit sovint per part de persones que defensen la riquesa dialectal del català. El dramaturg Pau Guix, per exemple, m'ha explicat com familiars seus que utilitzaven un català molt ric, però amb varietats diferents al "central", tenien cert complex de "parlar-malament" per no ser el mateix que sentien a TV3.

- En la seva opinió, qui és el més fora de to?

Que Xavier Graset cridés "gran reserva de l'independentisme" a un condemnat per assassinat com Carles Sastre em sembla indecent. Una cosa és Sastre que hagi complert la seva condemna i tingui dret a portar una vida normal i una altra molt diferent és que des d'una televisió pública es blanquegi la imatge d'algú que va utilitzar la violència i va contribuir a treure la vida a altres persones.

- Sembla que totes les estrelles han posat tota la carn a la graella.  De fet, han contribuït molts: Toni Albà, Jair Domínguez, Toni Soler, Laura Rosel, Empar Moliner.

A TV3 s'ha instal·lat la barra lliure. Qui digui la bestiesa més gran per insultar Espanya i els espanyols, o sigui més addicte a difondre la propaganda emanada pels serveis de propaganda d'ERC o Junts per Catalunya, més estabilitat laboral tindrà i més diners cobrarà. Només cal veure les dotzenes de milions d'euros que ha facturat la productora de Toni Soler a la televisió de la Generalitat en els últims anys. Així és molt fàcil ser "patriota".

- A Toni Albà l'han fet fora després d'un insult masclista a Inés Arrimadas. Núria Llorach no s'ha atrevit amb Jair Domínguez.

Albà va cometre l'error la vigília del 8 de març. Si ho hagués fet dos mesos després no li hauria passat res. Ja va fer una altra similar, amb el mateix insult contra Arrimadas, mesos abans i no va tenir cap conseqüència negativa per a ell. De fet, ni  TV3 ni Catalunya Ràdio acostumen a castigar cap tipus d'excessos contra els líders constitucionalistes, al contrari, es premien. Vicent Sanchis no va dir cap insult masclista contra Arrimadas, però li va fer una entrevista indigna d'un director d'una televisió pública. I aquí segueix. Això de Sanchis és de nota, va ser reprovat pel Parlament, i sent un periodista nacionalista que només reconeix l'autoritat de les institucions catalanes, se la va passar pel folre dels seus capritxos.

- Fins i tot periodistes de la casa com Xavier Graset que abans eren més equànimes. El conec, vam estudiar junts i després vam coincidir a Madrid.

Graset ha vist el que cal fer per prosperar. I serveix bé als seus senyors amb les seves tertúlies desequilibrades i propagandístiques. Si segueix obeint li anirà bé mentre duri l'actual etapa de sectarisme a TV3. I si la truita canvia, veurem si segueix amb la seva capacitat d'adaptació. Abans era un noi 'progre', ara va d'independentista, demà passat pot ser perfectament un 'tercera via'.

- Pilar Rahola surt una mitjana de 90 minuts a la setmana.

Poc surt per al que li paguem. Hauria de presentar el temps perquè TV3 s'amortitzi les dotzenes de milers d'euros que li paguem cada any tots els catalans. Al capdavall, no és més sectària que altres estrelles de la cadena. D'acord, crida més, i potser és més desagradable com diu les coses, però no desentona amb l'ambient general a TV3.

- Fins fa de corretja de transmissió: recordo el dia que va dir que la UE era "una merda" després que Puigdemont digués allò de "club de països decadents".

Quan algú que treballa a TV3 diu que el seu model és la BBC recordo els "greatests hits" de Pilar Rahola i em poso a riure.

- Jo no defensaré  TVE, però he vist coses a TV3 que no he vist no a TVE és que ni a 13TV o Intereconomía com el dia que Empar Moliner va cremar una Constitució.

És impensable que un presentador, o un col·laborador, de TVE cremi un exemplar de l'Estatut o una estelada, en un plató. Aquestes coses només passen a "La seva", la televisió que paguem tots els catalans, encara que més de la meitat dels quals la sufraguem ens sentim insultats cada dia pel que s'emet des dels estudis de Sant Joan Despí. Intereconomía o 13TV són privades, i el que facin és el seu problema i només han de respondre davant els tribunals si cometen alguna il·legalitat.

- Quan va deixar TV3 de ser la nostra?

Mai va ser "la nostra". Sempre va ser la televisió d' "uns quants". Des de la seva fundació va ser una televisió nacionalista a major glòria del pujolisme. El que passa és que l'empenta que han donat amb el "Procés" fa que mirem amb enyorança la TV3 prèvia al 2013. Però mai ha tingut la voluntat d'estar al servei de tots els catalans. Això sí, almenys guardava les formes. Si la majoria aclaparadora de treballadors d'aquesta casa són nacionalistes és perquè des de 1984 la Generalitat ha apostat per aquest model d'empresa audiovisual: una tele al servei del "país" que estaven construint.

- Sense TV3 hi hauria procés?

No hauria arribat tan lluny, perquè el secessionisme no hauria passat d'un 15% a un 47%. Ha estat fonamental en el creixement i en el "prietas las filas" del sobiranisme.

- Com s'arregla TV3?

S'ha fer com a Canal 9. Tancar-la i tornar-la a refundar des de zero. Amb l'actual material humà de la cadena, que ha permès tots els excessos comesos en els últims anys, no hi ha res a fer. Quantes dimissions hi ha hagut per tot el mal que s'ha fet? Quantes vegades han demanat disculpes? Tots són còmplices d'haver convertit a TV3 en una màquina de generar odi cap a la resta d'Espanya i cap als catalans que no som secessionistes. El primer, canviar el nom. Si Convergència Democràtica ho ha fet, perquè ningú recordi les seves corrupteles, la nova televisió de la Generalitat hauria de buscar una marca que no recordés a l'actual TV3. I s'hauria de plantejar com un servei públic per a tots els catalans, no com una eina d'enginyeria social per fabricar independentistes.

- I el procés?

No té solució. JxCAT, ERC i la CUP han convertit Catalunya en l'Ulster, amb dues comunitats dividides. Per sort, és l'Ulster de 2019, i no hi ha violència física, i tant de bo no passi d'aquí, perquè veig hiperventilats al secessionisme amb ganes que hi hagi morts per jugar a ser herois. Serà impossible trencar el mur de desconfiança fins que els secessionistes ens demanin perdó a tots els constitucionalistes per haver-nos volgut privar dels nostres drets socials i polítics. Han tirat cap a endavant un projecte rupturista que no era compartit per la majoria de la societat catalana.

Sincerament, veient l'ocupació de la via pública i els edificis públics amb els llacets grocs, no crec que tinguin ganes de disculpar-se. Cada vegada que veig un funcionari, a qui li pagament el sou, al seu lloc de treball amb el seu llaç groc, demostrant que l'importa una merda el que sentim el que no pensem com ell, me n'adono que no hi ha solució. Simplement no comprenen que a molts ens sembli una ofensa, i que molts pensem que a casa pot fer el que vulgui i portar els símbols que vulgui en la seva roba, però que quan s'exerceix de servidor públic, has de respectar els altres. De seguida que acabin els processos electorals tornaran a omplir de groc els ambulatoris, les escoles bressol i els ajuntaments. Els hi dóna igual els sentiments dels que no són secessionistes.

- A vostè tampoc el conviden a les tertúlies de TV3, oi?

Ni ganes. En el passat m'hagués agradat, tampoc em faré l'interessant. És un mitjà important i a ningú li amarga un dolç. Però ara no tinc cap interès d'exercir de coartada perquè diguin que són una televisió plural perquè de tant en tant porten a algú que no és  separatista.

- Tampoc conviden a López Tena o Santiago Espot, jo crec que perquè dirien la veritat: que tot ha estat un bluf.

Per descomptat. És la mateixa raó per la qual no el conviden a vostè. No els interessen independentistes que diguin a la seva audiència que tot ha estat un conte. Llavors se li acabaria el xollo.

- Si aniria, què hi diria?

Sincerament, prefereixo que hi vagi Jordi Cañas, que diu tot el que m'agradaria dir-los, però ho fa molt millor que jo.

- I si fos director de TV3?

Primer de tot, convertiria els estudis de Sant Joan Despí en una mena de Valle de los Caidos de la propaganda secessionista. Un monument a la memòria històrica perquè les futures generacions de catalans no tornin a caure en l'error de tenir una televisió pública que es va dedicar a sembrar discòrdia. Faria com ha fet Ada Colau davant la direcció de la Via Laietana, posaria panells informatius en les seves instal·lacions que diguessin "aquí es gravava l'Està passant, el programa que més insultava de la televisió espanyola, molt més fins i tot que a Sálvame de Luxe". O "aquest era el despatx de Toni Soler, que facturava dotzenes de milions d'euros en programes que denigraven als líders no secessionistes". Segon, canviar-li el nom, perquè la gent oblidés que va ser "La seva" perquè passi a ser "La de tots". I tercer, dimitiria i me n'aniria a casa meva, que no serveixo per a aquestes arts. / Una entrevista de Xavier Rius. 

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#19 esther pérez sorribas, Barcelona, 23/04/2019 - 20:55

Aquest senyor fa el mateix q tan critica els altres, dir qui es bon perico o no. Tv3 es partidista com ho és tve qe ninguneja el rcde igual. Els pericos som plurals i li agradi o no, algunes són independentistes i altres sobiranistes, no utilitzi el rcde per defensar unes idees amb les q moltes bones periques no combreguem gens.

#18 Culerdo, Basilea, 23/04/2019 - 14:52

Menos dinero para vividores chupadores del pruses y más para hospitales y educación ! TV3 ens roba.

#14 Elizsa, Madrid, 22/04/2019 - 18:22

¿Y por qué no cerrar TODAS las autonómicas? Así sobraría mucho dinero para educación y sanidad. Y si suprimimos la mitad de los políticos y el 99 por ciento de asesores incultos y demás enchufados ya casi hasta podíamos darnos todos dos meses de vacaciones gratis al año con los impuestos ahorrados en cada familia.

#13 Albert, Bcn, 22/04/2019 - 16:34

El llibre tot ell.és molt subjectiu i ple de biaixos....reflecteix la.mentalitat de l autor.....i la seva ideologia , naturalment....molts dels que.critiquen tv3 no veuen ni els anuncis ,segurament......

#13.1 Nosocningu, Barcelona, 22/04/2019 - 21:45

Jo vaig ser independentista quan era jove però vaig veure un parell de FAQs i ja en vaig tenir prou. No per ser independentista: veig contingut de totes les ideologies. Sinó perquè vull conservar la meva salut mental. El programa fomentava una barreja de supremacisme, victimisme i paranoia pitjor que els al·lucinogens per a un cervell.

#13.2 pepe, andorra, 25/04/2019 - 12:37

a ver albertito, lo normal en un libro q es sea subjetivo y refleje la mentalidad de su autor y su ideologia. Y yo critico la tele del odio pq es la tele de los separatas y la pagamos todos de nuestro dinero. Si fuera una tele separata q ademas pagaran los separatas, ademas de no verla, es q ni me preocuparia por su existencia.

#12 Joan del Bages, Manresa, 22/04/2019 - 15:54

Molt bona entrevista i el llibre d’en Sergio Fidalgo Piña promet. A aquest el recordo com a públic habitualment participant al 100 % futbol d’en Pere Escobar, un altre periquito. TV3 fa pena comparada amb la dels seus inicis, que era oberta, amena , simpàtica i nolt més imparcial.