La periodista i escritora Pilar Rahola assegura que "cada dia és més la seva Constitució i menys la nostra" perquè considera que s'utilitza per "negar drets col·lectius i menystenir drets històrics" i està "absolutament patrimonialitzada pels partits d’estat". Per això, "aplaudeixo, doncs, la decisió del president Mas de no anar a celebrar el dia, com vaig aplaudir Maragall, que tampoc no s’hi va perdre".
En aquest sentit, assegura que "em sembla un gest de dignitat envers la nació que representa, la voluntat de la qual ha estat menyspreada, fins i tot en el moment de fer la nostra pròpia Lleide Lleis. D’una banda, l’estatut va ser esquarterat en nom de la Constitució, i es van riure del Parlament, els acords i el referèndum. I de l’altra, ells mateixos s’han tret la màscara i han trencat el pacte constitucional amb un acord a dues bandes, el missatge de les quals fou inequívoc: “Espanya és nostra”.
En un article a La Vanguardia, la periodista expressa que "en aquesta tessitura, què faria el president de Catalunya anant a celebrar el seu dia i la seva festa, festa i dia que usen per negar-nos drets propis? De vegades la política és això, un gest de dignitat per alimentar la malmenada ànima dels pobles".
"Em diran que la Constitució és un text democràtic, que és la Carta Magna que garanteix les nostres llibertats, i que la seva imposició ho ha estat per la via de les urnes. Cert, però també és cert que els partits d’estat s’han anat apropiant lentament de la seva doctrina, s’han convertit en propietaris únics del text de tots i, a més, han muntat una farsa de tribunal perquè tot estigui lligat i ben lligat", afegeix.
Per últim, exposa que "l'han sacralitzada tant els paladins del constitucionalisme –terme usat per fúmer clatellades a nacionalistes catalans o bascos– que és difícil no confondre-la amb el dia de la Immaculada Concepció".