Publicitat
Comunicació · 2 de Gener de 2014. 18:10h.

"Catalunya no va perdre cap guerra el 1714"

El president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto, s'estrena a La Vanguardia

"Catalunya no va perdre cap guerra el 1714"

Rafael Casanova, ferit (Quadre d’Antoni Estruch. Fundació Caixa de Sabadell)

El president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto, que s'estrena a La Vanguardia, afirma en un article que, el 1714, "Catalunya no va perdre cap guerra". "Als catalans ens van utilitzar els uns i els altres. El suport anglès va ser totalment interessat; el de l’arxiduc es va esvair quan va heretar el 1711 el tron austríac. L’únic interès de les potències europees va ser el seu".

També recorda que "Felip V havia confirmat els furs i privilegis catalans a les Corts de Barcelona del 1702". "Per què llavors defensava l’arxiduc? L’entrada triomfal a Barcelona del pretendent austríac va ser l’inici d’una contesa més europea que espanyola. La derrota austríaca va comportar perdre furs i institucions, atès que Felip V no va resultar tan magnànim com el seu avi Lluís XIV li havia suggerit", afegeix.

Segons l'autor, "per Vicens Vives, tot i així, el càstig va ser al seu torn un revulsiu per als catalans. Se’ls obrien les portes a participar tant en el mercat peninsular com en l’americà, i totes les energies es dirigiran a reprendre el camí del progrés econòmic, que es prolongarà durant tot el segle XVIII, coincidint amb la fundació de les reials acadèmies i l’augment demogràfic, vivint així Catalunya un període de llarga prosperitat. Aquesta distinció entre bons i mals catalans l’arrosseguem des del segle XVIII".

"Era més català Prim que Savalls? Prim liberal, Savalls carlí, tots dos catalans. Com mesurem la catalanitat? Per la prosperitat relativa que generem per a un país, pels nostres cognoms, pel nostre nivell de català, per la nostra adhesió a un partit polític o a un altre, pel nostre sentiment d’independència? Catalunya no va guanyar ni va perdre guerres".

"Els catalans les vam guanyar o les vam perdre, a un costat o a l’altre. El 1936, una altra guerra terrible, on uns i altres, tots catalans, es van enfrontar per un model de societat. Com a excepció a les meves afirmacions, sí que hem de dir que Catalunya va perdre institucions pròpies i privilegis en funció que uns o altres fossin els vencedors".

Borja García-Nieto, a l'esquerra

Publicitat
Publicitat

157 Comentaris

Publicitat
#84 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 06/01/2014 - 20:21

Si ho vol veure així, aleshores Alemània tampoc va perdre la segona guerra mundial, doncs van ser utilitzats pels nazis, però després el Pla Marshall els va afavorir i són el motor d'Europa. Per favor, que parlin els historiadors i no els pseudoempresaris.

#83 BEJOTA, BCN, 04/01/2014 - 14:57

ÉS CURIOS:QUALSEVOL TRENCAPATRIES ,JURARIA QUE AL 1714 CATALUNYA ERA UNA ESTAT INDEPENDENT (VEURE P, RAHOLA).

#82 hector, bcn, 03/01/2014 - 22:26

van petarho tot, totes les institucions, pero eh senyors, catalunya no va perdre res jajajajaja... va home va...

#81 Gaspar Vives, Barcelona, 03/01/2014 - 22:07

Aquest senyor Garcia-Nieto va intentar entrar a l´Academia Militar quan era jovenet. Era company meu a l´escola. Les seves postures polítiques són properes al PP i inclús a PxC. No m´extranya que sigui el President del Círculo Ecuestre.

#80 joan, manresa, 03/01/2014 - 17:43

tinu.)¿ No va perdre guerras.?Va sofrir saquejos,ciutats i pobles cremats,catalans pasats a bayonetas,bomberdejats,exilis i camps de concentració.,i com a país va perdre institucions...,pro Sr.Borja,encare som aquí.,hauría de sentirse orgullós,sinó sentir-sen d'origen,de viure en aquest País !!

#80.1 Carles, Tarragona, 05/01/2014 - 17:35

Joan, haurías de llegir "Narraciones Históricas" de Francisco de Castellví, era català i lluitava contra els Borbons.