Publicitat
Comunicació · 28 de Novembre de 2011. 19:33h.

Condemnats per atemptar contra l'honor de l'imputat de l'Oficina Antifrau

Catalunya Ràdio i e-notícies hauran de pagar 6.000 dels 120.000 euros reclamats pel director d'anàlisi Carles Quílez

Condemnats per atemptar contra l'honor de l'imputat de l'Oficina Antifrau

Carles Quílez, quan va rebre un guardó literari de l'aleshores conseller Saura

El jutge de primera instància número 54 de Barcelona, Juan Ignacio Calabuig Alcalá del Olmo, ha estimat "parcialment" la demanda imposada pel director d'anàlisi de l'Oficina Antifrau, Carles Quílez, contra Catalunya Ràdio i e-notícies per una "intromissió il·legítima en l'honoren en "haver difós uns fets que en aquell moment no eren veraços".

El jutge ha condemnat Catalunya Ràdio i e-notícies a pagar, respectivament, una indemnització de 3.000 euros i a publicar "íntegrament la sentència" de la sentència. Quílez demanava una indemnització total de 120.000 euros: 60.000 per a cada mitjà. Catalunya Ràdio i e-notícies han presentat recurs.

El 21 octubre 2010 Catalunya Informació va difondre "una notícia en la qual s'indicava que l'actor, en aquell temps director de l'Àrea d'Anàlisi de l'Oficina Anti-frau de la Generalitat, havia estat imputat en una operació antidroga desenvolupada a les comarques de Barcelona".

E-notícies es va limitar a citar Catalunya Informació "aquest mateix dia" en un article amb el títol "Una operació anti-drogues Esquitx l'Oficina Anti-frau" i amb el subtítol "Imputat el periodista i director de l'Àrea d'Anàlisi, Carles Quilez". L'alt càrrec, experiodista de professió, va demandar els dos mitjans perquè llavors "no tenia la condició d'imputat".

El mateix magistrat admet, però, que "la informació subministrada per Catalunya Informació és substancialment veraç" perquè Carles Quílez va acabar "finalment ell mateix imputat i havent prestat declaració en aquesta condició el 2001.02.04. Els delictes imputats són els de suborn i de revelació de secrets".

"La interlocutòria de 2011.07.26 que confirma la imputació sosté que hi ha indicis racionals que l'ara demandant hauria rebut una motocicleta com a regal del senyor Manuel Gutiérrez Carbajo en atenció a què properament anava a entrar a l'Oficina Anti-Frau així com que, estant ja exercint el càrrec públic, hauria alertat el senyor Gutiérrez Carbajo de que l'estaven investigant i que els seus telèfons estaven punxats", afirma.

El jutge també recull en la sentència que l'alt càrrec de l'Oficina Antifrau "no va exercitar el dret de rectificació" i que "la informació del diari e-notícies compleix les exigències de la doctrina de l'anomenat reportatge neutral". "Així, reprodueix fidelment la informació oferta per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació a les que cita expressament com a fonts", afegeix.

"Òbviament -continua-, es tracta d'unes fonts fidedignes perquè són dos canals públics de radiodifusió de Catalunya Ràdio que és una empresa pública filial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals" però que no obstant això e-notícies no va modificar la seva informació després que ho fes Catalunya Informació.

Sentència íntegra

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#3 nadia, barcelona, 29/11/2011 - 16:45

Ser "experiodista" és una professió ?

#2 Jordi, Barcelona, 29/11/2011 - 10:19

Per una vegada que citeu... per què entre cites i plagis d'altres mitjans ompliu bona part dels continguts. Treballeu més temes propis!
PS: Ja sé que no m'ho publicareu, igual que quan us vaig enxampar amb una notícia calcada a la del 3cat24. Almenys ho llegireu. Que us penseu que som rucs?