Publicitat
Comunicació · 5 de Juliol de 2022. 07:45h.

Derrota judicial de la Generalitat

El TSJC considera que el Govern va vulnerar “drets fonamentals” amb l'expulsió de Xavier Rius de les rodes de premsa de Palau

Derrota judicial de la Generalitat

El Govern ha perdut la seva batalla contra e-notícies i el director d'aquest mitjà, Xavier Rius, després que la secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC hagi sentenciat en contra de la Generalitat. La sala ja va imposar al seu dia mesures cautelars que permetien a Xavier Rius continuar assistint a les rodes de premsa de Palau i ara li dóna la raó definitivament.

La sentència considera que el govern català ha vulnerat drets fonamentals i, en concret, l'article 20.D de la Constitució espanyola que permet als ciutadans rebre “informació veraç”. El tribunal ha desestimat el recurs interposat per la mateixa Generalitat que considerava que no hi havia “falta de lesió” dels drets esmentats.

La sentència es mostra especialment dura amb el Secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, perquè en la seva actitud “no hi ha empara legal” i “no es va seguir cap procediment”.

“L'acreditació al periodista demandant –afegeix– es va acordar mitjançant una comunicació del Secretari de Mitjans de Comunicació, amb contingut resolutori i sense tramitació prèvia de procediment”.

“En aquesta comunicació -prossegueix- s'afirma que l'acord s'adopta com a 'Govern', si bé de la prova practicada no resulta que s'hagués adoptat cap acord per òrgans del Govern (…) ni que s'hagi seguit cap tipus de procediment per a adoptar aquesta decisió”.

La sentència subratlla que la decisió d'Oriol Duran “desborda els aspectes organitzatius” de la política de comunicació i es va adoptar “sense seguir cap procediment previ i sense donar audiència a l'afectat ni al titular del medi per al qual treballa” allò que excedeix de les competències organitzatives o de funcionament” per la qual cosa no està justificat “en cap cas la utilització de mecanismes per imposar de ple la retirada de l'acreditació”.

El ministeri fiscal també va considerar que es va retirar l'acreditació al periodista “sense cobertura ni fonamentació legalment establerta de cap mena, per la qual cosa es vulnera el dret a la llibertat d'informació de l'art. 20.1.d de la Constitució Espanyola”.

La sala recorda que, segons una sentència del Tribunal Constitucional -la 165/1987, 27 d'octubre, la llibertat d'expressió "arriba al màxim nivell quan és exercitada pels professionals de la informació a través del vehicle institucionalitzat de formació de l'opinió pública" , que és la premsa”.

Per tot això, estima el recurs contenciós administratiu per vulneració de drets, obliga a la Generalitat que “se li restitueixi l'acreditació de premsa retirada” i condemna el Govern “al pagament de les costes amb el límit màxim de 2.000 euros”.

Oriol Duran, en una carta del passat 28 d'octubre, va justificar la seva decisió perquè “com a Govern no estem disposats a tolerar la seva falta de respecte constant”, va expressar el seu “malestar i rebuig” i va acusar Xavier Rius de vulnerar “el codi deontològic” tot i que insistia que el govern català estava "compromès absolutament amb les llibertats d'expressió i d'informació" però que no acceptarien "més comportaments" com el del director d'e-notícies.

 

38910-duran.jpg

 

La sentència del TSJC deixa també en mala posició el Col·legi de Periodistes de Catalunya -el degà del qual el cap d'informatius de Rac1, Joan Maria Morros- i el del Consell de la Informació de Catalunya, Josep Carles Rius, que es van alinear amb la Generalitat en aquesta qüestió.

També a la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que a la roda de premsa següent -i sense que haguessin ja autoritzat la presència de Xavier Rius a la sala- el va titllar de “racista” i “masclista”. 

Es dóna la circumstància, a més, que tant Oriol Duran com l'esmentada Patrícia Plaja han estat ascendits. El primer va ser nomenat president de l'ACN, l'agència de notícies de la Generalitat el passat 20 de maig i a Plaja se li van atorgar més responsabilitats, segons informava el diari Ara el passat 6 de juny, entre d'altres una campanya de “la portaveu respon” per respondre ciutadans a les xarxes socials. Precisament, la Patrícia Plaja havia d'explicar aquesta campanya en una entrevista a TV3 el passat 15 de juny però va quedar eclipsada per la polèmica de l'escot.

 

morros.jpg

Publicitat
Publicitat

55 Comentaris

Publicitat
#52 Joan Ferrandis, Barcelona, 09/07/2022 - 13:12

Sr.Rius, afortunadamente los nacional separatistas no consiguieron imponernos la independencia. De haber conseguido sus propósitos hoy viviríamos bajo un régimen totalitario de terror, peor que que en franquismo.

#51 Antifa, L'H, 07/07/2022 - 16:14

En resum, segueix sent masclista i racista, pel 92% del cens

#51.1 pepe, andorra, 08/07/2022 - 11:43

si, si, lo q tu digas, querido creyente de los unicornios amarillos, en resumen, los separatas siguen con su campaña de acoso al disidente con los mismos terminos q llevan usando desde hace 40 años contra todo aquel q les critique o muestre en publico sus verguenzas. Y no, no es ser ni machista ni racista lo q hizo el sr. Rius. Lo tuyo si.

#50 Casanova Cobarde, Torroella de Montgrí, 06/07/2022 - 19:57

¡Enhorabuena señor Ríus! La democracia con mayúsculas triunfa frente a los lazis que no soportan a las voces críticas como es usted. Siga así, desde el periodismo objetivo dándoles caña a esta panda de cuatreros.

#49 Barretina a rosca, Black hole, 06/07/2022 - 18:59

Nunca se irán los caciques, los que utilizan el poder para imponer su voluntad, los arribistas de poco cerebro, la peor España que reflejaba Machado y todavía llena de Don Guidos post-modernos, cambian las formas pero el fondo es el mismo.

Cataluña un buen ejemplo. Con el fin de franquismo soñamos acabar con esto, vuelven con todas sus esencias.

#48 Neferu, Barcelona, 06/07/2022 - 18:57

¡¡En hora buena, Sr. Ríus. Hoy los constitucionalistas celebramos su rehabilitación!!!