Publicitat
Comunicació · 27 de Febrer de 2015. 12:45h.

El CAC veu “llibertat d’expressió” comparar Rajoy amb Hitler

L’organisme diu que el gag del 'Polònia' “és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà”

El CAC veu “llibertat d’expressió” comparar Rajoy amb Hitler

Imatge del gag

El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord segons el qual “es constata que el gag del programa Polònia en què es feia una paròdia del president del Govern central en el búnquer de Hitler està emparat per la llibertat d’expressió”.

En concret, el CAC constata que l’esquetx, emès per TV3 el 13 de novembre de 2014, “es va realitzar en el context d’un programa d’humor, identificat clarament com de sàtira política i que, independentment del grau d’oportunitat que se li pugui atribuir en el context del debat polític actual, queda plenament emparat per la llibertat d’expressió, sense que en el cas analitzat s’hagués  produït un incompliment de la legislació audiovisual vigent”.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una queixa del portaveu adjunt del diputat del PPC, Santi Rodríguez, que va assenyalar que “l’esquetx assimilava d’una manera clara una reunió del president del Govern central amb membres del seu govern amb una escena de la pel·lícula Der Untergang (L’enfonsament), en què apareixia Adolf Hitler reunit amb dirigents nazis”. Segons afegeix Rodríguez, es tracta “d’una comparació inacceptable, perquè banalitza el nazisme i difama un dirigent democràtic en comparar-lo amb un dictador”.

El CAC considera que “la sàtira, i especialment la sàtira política, és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que la utilitza com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística”.

L’Acord afegeix que “perquè es produeixi una vulneració del dret a l’honor no és suficient la mera crítica o burla, sinó que és necessari que es produeixi una desqualificació injuriosa”. El Consell afirma que “l’esquetx utilitza el llenguatge de la sàtira política per mostrar, en forma de paròdia, una situació en què un governant es veu superat per determinats esdeveniments contraris als seus interessos, sense incloure cap al·lusió verbal ni cap símbol propi d’aquella època històrica ni del règim nacionalsocialista alemany”.
 
En aquest sentit, conclou el CAC, “les crítiques que s’hi produeixen, tot i que sarcàstiques, no es poden reputar com a ofensives, un cop valorades en el context del programa i atesa la rellevància pública que va suscitar el procés de participació ciutadana del 9 de novembre”. L’Acord del CAC es va aprovar amb un vot particular.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#23 Josep-Maria, Barcelona, 01/03/2015 - 13:58

¡Quantes i quantes vegades no s'ha identificat el procés soberanista amb el nazisme! Es veu que cadascuna d'aquestes vegades Santi Rodríguez deviar estar fent una becaina, si no també ho haria denunciat.

#20 Carlos Gomez, Bcn, 28/02/2015 - 22:36

i el dissabtes a la nit un programet d´insults a dojo contra aquell pais innombrable, presentat per l´intelectual Clapes anomenat Com Som els Bons Catalans.
De 8 a 12 conexio obligatoria amb la mesquita del iman Baste i per las tardes taula rodona de pubilles amb edat de festejar moderada per Rahola

#19 Carlos Gomez, Bcn, 28/02/2015 - 22:30

A Itaca lectura obligada de Cavall Fort iCatalunya Cristiana, un programet de jardineria a TV3 amb la Ferruosla i de etica amb els Pujol,mises els diumenges i festes de guardar, concerts del LLach i la Feliu i debats plurals amb la Rahola,el Sanchis, els Cardus i el Lopez Tena moderats pel amic Espo

#18 Jordi Romaguera, L´Hospitalet de Llobregat, 28/02/2015 - 22:25

Fins a cert punt. I si hi hagués hereus de l´austríac i s´enfadessin?.

#17 Carlos Gomez, Bcn, 28/02/2015 - 17:16

Y el camarada Homs, Conseller de Propaganda Y Agitacion, como los caracoles.
En su concha y riendo jesuiticamente les gracietes dels sus intel.lectuals organics de frenopatic i megadora amb casa a La Cerdanya.
A Campofrio durien saber la de primeres materies sense explotar que hi ha a TV3.