Publicitat
Comunicació · 30 de Juny de 2019. 17:30h.

El català en perill, segons TV3

El 30 minuts emet un reportatge sobre els "indicadors que apunten a la decadència"

El català en perill, segons TV3

El programa 30 minuts estrena la producció pròpia "Llenguaferits", un reportatge que analitza l'estat de salut del català a partir de la premissa segons la qual "nou de cada deu llengües del món estan amenaçades i podrien desaparèixer durant aquest segle". "El català ja ha perdut la partida als patis de les escoles. La pot arribar a perdre a tot arreu?", es pregunta la cadena en un tuit per promocionar l'emissió d'aquest diumenge.

La nota de premsa de TV3 sobre el reportatge "Llenguaferits" es pregunta si "el català corre perill" i afegeix que "la pregunta no té una resposta unànime per part dels filòlegs, que sí que coincideixen que hi ha signes preocupants".

També afirma que "la fase terminal ja es viu als extrems del domini lingüístic: a bona part de la Catalunya Nord i al sud del País Valencià". "En només cent anys s'ha esborrat el català de pobles i ciutats que havien arribat a ser monolingües en aquesta llengua", conclou.

Sobre l'ús del català a les comarques catalanes, afirma que "les xifres globals del català es mantenen: poc més d'un terç de la població l'usa habitualment i gairebé tothom l'entén" i remarca que "els pares la segueixen transmetent als seus fills i hi ha nouvinguts que s'hi identifiquen".

Tot i això, exposa que "hi ha indicadors que apunten a la decadència" del català i en destaca tres: "el català és residual en l'oci dels nens i els adolescents", "els catalanoparlants renuncien a la seva llengua en qualsevol situació de conflicte i molt sovint quan es relacionen amb immigrants" i "els continus litigis i bloquejos de l'estat espanyol i el menysteniment de l'estat francès fan difícil que es pugui garantir per llei la supervivència del català".

"Llenguaferits" recull les visions de filòlegs com Maria Carme Junyent, Pau Vidal, Francesc Xavier Vila o Neus Nogué; i demanem quina relació tenen amb la llengua a autors com Albert Sánchez Piñol i Víctor Amela, a músics com Lildami i David Carabén, als youtubers Pol Gisé i Juliana Canet, i a activistes com Àlex Hinojo.

Publicitat
Publicitat

92 Comentaris

Publicitat
#67 Bruno Martínez, Barcelona, 01/07/2019 - 17:32

Nuestra lengua es la más antigua del mundo occidental, hablábamos y escribíamos en catalán antes de las invasiones de los Unos y otras tribus de Mongolia. No podréis con nuestra lucha ni nuestra cultura ni nuestro juramento a la republica de San Yordi.-

#66 Guifrè, Bcn, 01/07/2019 - 16:13

Pepe #62.1,

si el catalán no es tu lengua, ¿por qué te metes?

#66.1 Tabarnés Puro, Barcino, 02/07/2019 - 11:24

Si mis hijos no son tuyos, ¿por qué os metéis?
Los educaré en la lengua que me dé la gana.

#65 Ramon, Terrassa, 01/07/2019 - 15:52

Recuerdo como todos los hiperventilados aplaudían con las orejas cuando preguntado Guardiola sobre por qué hablaba catalán en las ruedas de prensa, respondió: "tenemos una lengua y la usamos".
Pues se ve que la mayoría de los niños también. Y la mayoría, más de una. Y las utilizan con normalidad. Qué haran, castigarlos?

#64 Giordano bruno, Tarragona, 01/07/2019 - 14:32

Si alguna ocurre nadie derramará una lágrima. Los nacionalistas ya se han ocupado de equiparar el idioma catalán con una "ideología" reaccionaria y racista . La suya

#63 Tabarnés Puro, Barcino, 01/07/2019 - 14:00

¿Cómo encaja esta pieza de sensacionalismo amarillo con el anuncio de hace pocos meses de que la propia Generalitat había detectado un bajo conocimiento y dominio del castellano en diversas áreas de Cataluña??
O que tipas como la Ponsatí o la M. Rovira no sepan hilar un discurso sencillo en castellano?
¿A quién queréis sugestionar y excitar?