Publicitat
Comunicació · 20 de Maig de 2015. 12:41h.

“El descrèdit de TV3 és colossal”

Ferran Monegal: “La televisió ha d’estar al servei de la gent, no d’una ideologia”

“El descrèdit de TV3 és colossal”

Ferran Monegal. Foto: Bernat Senespleda

Ferran Monegal no és un espectador qualsevol. És un crític que no treballa amb portàtil sinó amb bisturí. Massa vegades s’associa la crítica al seu vessant negatiu, quan no és altra cosa que “una expressió raonada -i ben argumentada- sobre les qualitats o defectes”. Sovint un caràcter així molesta. Ja se sap, el bisturí és d’aquelles eines que fa sentir esglai. De Monegal irrita també la seva ironia. I és la millor manera de fer informatius -explica-, com ho fa amb èxit el Polònia a TV3. Ferran és una analista no sols de continguts sinó de continent. Exigeix respecte als treballadors públics de TV3, “l’única estructura d’estat de Catalunya”. A l’ensems, els fa una recriminació: “que igual que han lluitat pel seu reconeixement, es manifestin contra la merda de producte que estan fent i el descrèdit vergonyós al qual s’ha arribat”. El silenci és sepulcral, manifesta indignat. Finalment sentencia: "amb la invenció dels grups multimèdia el periodisme ha mort".
 
- Sr. Monegal, on és el Pepito?
 
Veient la “tele”.
 
- Ah caram! Així encara és viu.
 
I tant! I és el responsable de control de qualitat.
 
- Segurament, i per ignorància, el seu programa de BTV ha estat el primer espai crític professional ben fet que he vist.
 
El primer i l’únic, estimat Bernat, i a tot Espanya. No crec que se’n torni a fer cap més perquè no agrada al mitjà, que és un dels àmbits més endogàmics.
 
- I el periodisme on queda?
 
Som comunicadors, amic, el periodisme ha mort.
 
- Però la funció existeix, o no?
 
Potser sí, quan en fem una lectura acadèmica, que no és el meu terreny.
 
- Quin és el seu?
 
El del dia a dia. Sóc un espectador, un crític i una analista no sols de continguts sinó de continent.
 
- Les xarxes obren el camp de treball. No són una bona eina?
 
Ho són, però de baixa fiabilitat. Avui tot són productes. L’exercici de la professió ha canviat i ara ja ningú parla de deontologia.
 
- Que han de fer els professionals?
 
No solament mirar d’entendre la professió sinó també aquesta monumental crisi. La fragilitat és total. El problema és que no hi ha contestació, cosa que ni en ple franquisme passava. Ara, el silenci és sepulcral i l’únic objectiu fer bullir l’olla.
 
- Aquesta fragilitat, com explica Albert Sàez, no ve de més enrere?
 
Probablement, però s’ha accentuat. Pedro. J. Ramírez ho va dir: “No em preocupa que hi hagi governs forts sinó mitjans dèbils”
 
- Sr. Monegal, parla vostè del “descrèdit” de TV3. Encara mira el Polònia, el Crackòvia o el Gran dictat?
 
Per descomptat, cada setmana.
 
- Fan baixar el prestigi?
 
Aquests programes no desacrediten. El primer és el millor informatiu, i en un mitjà públic no és fàcil, en el segon ens movem en l’intocable terreny de la religió i el tercer un simple passatemps. Una altra cosa és el gran programa de “reflexió i debat de broma” sobre Catalunya “.CAT” pel qual el sidral Pujol no ha existit. I pitjor encara, quan la televisió catalana n’informa ho fa través de les deu línies de la versió de l’advocat defensor Cristòbal Martell. Un escàndol.
 
- Qui gestiona la informació a la Corporació? És lògic que l’editor d’un informatiu sigui al mateix temps propietari d’una productora? No és això com si un venedor de cotxes tingués una empresa privada amb la qual es comprés els cotxes que ven?
 
No és lògic, però parlem de casos puntuals.
 
- Potser puntuals, però estem parlant de diners públics que van directament a una empresa privada.
 
Casos puntuals, l’important és que TV3 sigui el motor del mercat audiovisual de Catalunya que ha de ser.
 
- Mai ho vist escrit enlloc això, en canvi, el que sí es va veure és que l’objectiu del Dallas era fer entendre que també les pel·lícules, i al capdavall una cadena, es podia veure en català?
 
Cert, la funció del Dallas era normalitzar el català.
 
- TV3 ha d’emetre la Fórmula 1?
 
Els números no estan clars. S’ha parlat de 48M d’euros l’any.
 
- Sr. Monegal, siguin 48, 10 o un milió. La pregunta és: perquè TV3 ho fa? Els catalans ja ho poden veure i bé per Antena 3. En canvi, han de pagar Gol o Canal Plus per veure el Barça en directe -que deu ser una estructura d’estat-.
 
Quan una televisió pública se centra en un concepte de país estem perduts. Aquest també podria ser la independència. I com que la televisió de Catalunya és la d’una idea determinada de país, esdevé una eina per arribar a la independència.
 
- Ho ha dit algú això?
 
No, és una reflexió que faig jo. La independència podríem dir que té una suport d’un 50%, però s’hauria de reflectir l’altre 50%.
 
- Així, si Catalunya Ràdio és la ràdio de tots els catalans, per què no ha fet mai un programa sobre el Real Madrid? Tindria gran audiència.
 
És que quan un mitjà es posa al servei d’una ideologia hi entra tot, també obviar el que passa més enllà de l’Ebre o de Les Cases d’Alcanar.
 
- Els resultats esportius han de ser només els dels equips catalans com ara Barça, Espanyol, Girona, Llagostsera... si a primera o segona divisió també hi juguen equips com el Saragossa, l’Almeria o Las Palmas?
 
Segurament, com li deia, som més enllà de l’Ebre.
 
- TV3 fa servir el Barça com TVE feia servir el Real Madrid d’aquells temps immemorials de di Stefano o Juanito?
 
Com ho feia Santiago Bernabéu, perquè el Barça aglutina una passió i així “els tenim tots junts”. Certament requereix una reflexió per no conduir el personal com si fós un ramat. Fins ara era potestat dels polítics o capellans. Ara tenim uns nous pastors periodistes, il·luminats, que per sort sembla que saben quin és el camí.
 
- Doncs parlant en termes ramaders, no creu que potser el periodista hauria de ser el gos que vigila el ramat?
 
Sí senyor. El gos del pastor. El gos que mossega una mica, ep! sense fer mal, però per espavilar.
 
- I els professionals d’aquests “desinformatius“ que vostè a rebatejat que han de fer?
 
El descrèdit és colossal. I tant TV3 com TVE per comptes d’informar fan de mur de contenció. És l’opacitat. I aquí ve la meva reflexió sobre el paper dels professionals.
 
- Insisteixo, alguna cosa més han de fer?
 
Estar alerta, per exemple, de la retallada del 5%, cosa que ens pot portar a un discurs pervers i maliciós fent entendre que els treballadors de TV3 són uns privilegiats i s’han d’ajustar el cinturó com tota la resta. I això és mesquí, perquè suggereix que els que potser no tenim aquest reconeixement volem que siguin tan miserables com nosaltres. Quan el que hem de fer és seguir el seu exemple. I parlo de treballadors, no d’estrelles.
 
- Cap recriminació doncs?
 
Una sí: les persones que treballen a l’àrea d’informatius han de manifestar-se per la merda de producte que estan fent i el descrèdit vergonyós al qual s’ha arribat.
 
- També hi haurà grans càrrecs que prenen decisions.
 
Segur, però el problema és que cal posar-ho de manifest. I aquí s’hi afegeix un altre discurs: la televisió de Catalunya ha d’estar al servei de la gent i no d’un partit o d’una ideologia. Perquè Catalunya no és cap entelèquia i la televisió ha d’estar al servei de la gent, no d’una ideologia. Catalunya pot ser considerada ideològicament de maneres molt diferents i contraposades. La televisió nacional s’ha d’adreçar a un conjunt humà de persones, no ha d’estar al servei d’una idea.
 
- I el cacau del que vostè parla creu que és limita al 5% d’aquests treballadors? No hi ha algun núvol, i potser cumulonimbus, de càrrecs intermedis per sobre els 100.000 € que ho enteranyina?
 
Que TV3 hagi engreixat una plantilla al llarg dels anys no és culpa dels treballadors, sinó dels que l’han dirigit.
 
- Finalment. Els mitjans han de passar comptes públicament?

Tota televisió pública ha d’emetre, junt als crèdits finals de cada programa, el seu cost total. Així els ciutadans poden saber el que paguen. I ens enduríem alguna sorpresa. Així ho vaig fer a BTV. I ho vinc mantenint des de fa més de catorze anys, però és una autèntica prèdica en el desert. /Una entrevista de Bernat Capell

Publicitat
Publicitat

78 Comentaris

Publicitat
#41 Manolo, Barcelona, 21/05/2015 - 19:34

Yo lo unico que veo es el tiempo. Todas las demás noticias de TV3 no me afectan, ya que son dirigidas i orientadas al objetivo de los soberanistas

Y como yo muchos, Despues cuando este sarampion pase y no cobren subvenciónes, vendrán estos seudo-periodistas diciendo que ellos no participaban

#40 Jordi Romaguera, L´Hospitalet de Llobregat, 21/05/2015 - 18:18

Calla que ho diu un que no n´ha tingut mai. Escrivint a diaris espanyolistes com el TBO (llegiu Periodico), i ben bones que són. I ara, quan deu voler jugar a l´equip de casa, es lamenta que no és prou bo., Doncs per què marxava a escriure en espanyol?. No ha llegit mai Pedrolo?. Repassi´l, doncs.

#39 E, barcelona, 21/05/2015 - 15:02

Estic comprovant que e-noticies fa un filtre exhaustiu de comentaris.
Només publica els que están en la seva línea política
Ja.. Per això ha baixat tant
Ja sé que no ho publicareu però potser ho tindreu en compte

#39.1 ciutadà, bcn, 21/05/2015 - 23:29

L'e-notícies parla del que no parlen TV3, Ara, LV o El Punt-Avui, dels despilfarros de la Gene. Es l'ÚNIC mitjà que en parla, pero com no us agrada, l'acuseu de qualsevol cosa.

#38 joan, bdn, 21/05/2015 - 10:17

Molt sociata que li agradaria que fos ell a tv3.... Pura enveja d´uns de les millors tv públiques d´arreu. Excepte en el casde la barcelonitis

#37 Claudia, Premia, 21/05/2015 - 08:24

Aquest senyor el vol es un programa a tv3 i no pot!!!!!