Publicitat
Comunicació · 9 d'Abril de 2017. 10:22h.

El dia que l'Avui va fer empipar Convergència

La periodista Maria Favà publica la història del primer diari en català després del franquisme

El dia que l'Avui va fer empipar Convergència

Presentació del llibre de la periodista Maria Favà

La periodista Maria Favà, que va formar part l'Avui entre 1976 i el 2009, acaba de publicar la història del primer diari en català després del franquisme: "Entre el somni i l'agonia" (Meteora). El llibre recull els testimonis de molts dels que hi van treballar -en alguns casos de forma anònima- i s'ha presentat aquest divendres a la Casa del Llibre de Barcelona (Rambla Catalunya). Un dels assistents va ser el nou director de TV3, Vicent Sanchis, que en va ser director durant dotze anys.

L'acte va comptar amb l'assistència, a més de l'editor Jordi Ferrando i de l'autora, de la cap de documentació, Montserrat Rius; Àngela Vinent -que va ser-ne subdirectora-; Teresa Bruna, que va estar al càrrec de la centraleta durant tots aquells anys i el periodista Ton Clapés, ara al Síndic de Greuges.

64112-sanchis.jpg

Vinent, que amb els anys seria cap de premsa de Maragall, va explicar alguna de les batalletes viscudes pel diari com, per exemple, el dia que van informar del sopar del desè aniversari de la fundació de CDC i, a sota, els efectes de la fam a Etiòpia la qual cosa va provocar les protestes d'aquest partit.

"La nit del 17 de novembre de 1984, vuit mil persones van celebrar en un sopar el desè aniversari de CDC, però aquella nit de dissabte va arribar una notícia, notícia que era: nou milions d'etíops podríen morir de fam aquell mateix mes per la sequera", va recordar durant l'acte.

La notícia anava acompanyada de la fotografia d'una "mare esquelètica amb un nen encara més sec". "Aquesta informació també va anar en portada per sota i a tres columnes. De manera que a dalt van quedar els vuit mil comensals de Convergència, i a sota la cara de la misèria".

També va recordar el dia que va morir Grace Kelly, aleshores Princesa de Mònaco, i el redactor de guàrdia d'aquella nit no sabia qui era. Segons el testimoni de l'aleshores director del rotatiu, Carles Flo, va cridar al responsable per dir-li que "s'han de fer canvis perquè ha mort la Kelly", però el periodista va preguntar qui "era aquesta dona".

Finalment, va fer referència a un altre passatge en el qual Santiago Ramentol, qui fou director de l'Avui entre els anys 1987-1989, relata com el llavors dirigent de CDC, Miquel Roca, va convidar-li a dinar per comunicar-li que "quan pugui em traurà" de la direcció del diari. "Jo li pregunto per què, i ell em diu que no és el diari que ells desitgen", assegura Ramentol a l'obra.

Maria Favà confessa tanmateix que "no he sabut/pogut esbrinar d'on sortien els diners per pagar les nòmines i el paper per imprimir el diari". "Tots els directors consultats afirmen -continua- que no es cobrien les despeses amb la publicitat i la venda dels diaris".

avui2.jpg

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Carlos Gomez, murenu de la serra, 09/04/2017 - 19:35

"..no he sabido/podido averiguar de dónde salía el dinero para pagar las nóminas y el papel para imprimir el periódico"

I sabent aixo com no ha de ser posible una nova i incorrupta republica catalana ?

Viurem com l´Avui: del cel, dels arbres i de l´esprit sant

I amb 400 euros diaris fe

#1 Adjutori, Barcelona, 09/04/2017 - 17:17

I amb tanta sapiència i memòria ningú ha recordat els 14 milions d'euros que l'Avui va deixar a deure a la Seguretat Social ? Curiós...