Publicitat
Comunicació · 7 de Juliol de 2011. 11:26h.

El Gay Talese català

El periodista Arturo San Agustín publica 'Sapore di sale', una crónica sentimental sobre Itàlia

El Gay Talese català

Arturo San Agustín, a la Diagonal de Barcelona, en una foto d'arxiu

El periodista nordamericà Gay Talese (1932) va visitar Barcelona el passat mes de maig i un diari barceloní (La Vanguardia) li va dedicar un editorial ("El model Talese", 19 de maig del 2011) en el que afirmava que la seva manera d'entendre el periodisme es basava en un "zel absolut" per al veritat, passió narrativa i gust per la precisió. La mateixa fórmula -que de fet és universal- es podria aplicar al periodista barceloní Arturo San Agustín (Barcelona, 1949) que ha publicat enguany "Sapore di sale", una crònica sentimental sobre Itàlia.

A més, el millor que li podia haver passat a San Agustín -malgrat que els lectors encara l'enyoren- es deixar de publicar una columna diària a El Periódico. Des de llavors, el periodista -que ja havia escrit diversos llibres- s'ha abocat a la literatura: "Sapore di sale" (Península) -un cançó de Gino Paoli del 1963 que va ser un èxit de vendes-, retrata les Cinque Terre, una part de la costa italiana al voltant del port de La Spezia. El llibre té pròleg de Joan Manuel Serrat.

En l'època d'internet on sembla que la literatura de viatges està condemnada a l'extinció, l'autor descriu aquest paisatge -que alguns consideren la Costa Brava italiana- format per cinc municipis: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza y Monterroso, però sobretot els seus habitants. Pel llibre desfilen també noms de la història recent com Agnelli, Montanelli, Gassman, Sordi o Berlusconi. Fins i tot algun francès emparentat amb Itàlia com Sarkozy.

'Sapore di sale' és el darrer llibre publicat per Arturo San Agustín. El 2009 va publicar 'La nena del Leopoldo' -sobre Rosa Gil, la propietària del conegut restaurant del Raval-, el 2008 'El buitre en el Tíber', també sobre Itàlia; el 2008 'La noche que quemaron a la mendiga' -sobre l'homicidi d'una sense sostres- i el 2006 'Estoy en Buenos Aires, Gordo'.

L'autor, que va començar com a publicitari i va guanyar diversos premis a Cannes, va publicar també una entrevista diària a El Periódico abans de dedicar-se al columnisme. També té publicat un llibre sobre periodisme 'Me gusta que me haga esta pregunta' i s'ha dedicat també al reportatge televisiu amb 'El Vaticano: un lugar ambiguo', sobre l’elecció de l’actual Papa Benedicte XVI.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pimpollo, Vic, 08/07/2011 - 10:24

Sapore di sale es un título poco afortunado para un libro. Los sres de E-Noticies además, señalando al autor como excolumnista de El Periódico, no le hacen ningún favor. Es como pretender encontrar pareja a una hija casadera pregonando su aerofagia