Publicitat
Comunicació · 11 de Març de 2010. 19:37h.

El 'New York Times' 'descobreix' el català

El diari admet que "se sent gairebé a tot arreu llevat de les pel·lícules"

El 'New York Times' 'descobreix' el català

Imatge d'una manifestació a favor del cinema en català

The New York Times dedicava aquest dimecres una crònica a la Llei del Cinema, impulsada per Esquerra, i admetia que "aquí, a la principal ciutat de Catalunya, la llengua materna, el català, se sent a gairebé tot arreu excepte en les pel lícules". El diari oferia també dades, del Departament de Cultura, segons les quals "només al voltant del 3 per cent de totes les pel·lícules són en català", però que "576 de les 790 cases de cinema a Catalunya, una regió una mica més gran que la de Maryland, van tancar un dia el mes passat en protesta".

El diari explica que Catalunya "gaudeix d'un ampli grau d'autonomia de Madrid" i ja "va fer una proposta similar en 1998, però va retrocedir davant l'oposició dels propietaris de cinemes, distribuïdors de cinema i empreses de producció estrangera". "Amb una afluència d'immigrants a Catalunya pròspera -al voltant d'un milió de la població de 7,3 milions són nouvinguts- la regió ha estat lluitant per mantenir el que considera la seva ànima catalana".

"El projecte de llei -insisteix- no és sinó l'últim intent de fer valer l'espai cultural català i el seu idioma - similar a l'espanyol, sinó també al francès i a l'italià - encara amb la seva pròpia història, poetes i prosistes". També considera que "en un nou cop a la cultura espanyola, un referèndum abans que el Parlament català posaria fi a les curses de braus, una altra passió espanyola, aquí tot".

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 Català, Catalunya, 12/03/2010 - 11:43

Ai, si Otger Cataló aixequés el cap i s'adonés que el seu enorme sacrifici -alliberant aquesta terra d'infidels a cops d'espasa- no va servir de res perquè amb els anys els propis catalans hem acabat parlant la llebgua de l'invasor sense accent.

#15 Julià, Barcelona, 12/03/2010 - 11:09

És una manera de fer periodisme que s'hauria d'aprendre per aquestes contrades, per cert.

#14 Julià, Barcelona, 12/03/2010 - 11:07

M'he llegit la crònica i no dóna la raó ni als espanyolistes ni als catalanistes. És tot molt equilibrat i dóna el punt de vista tant dels que hi estan a favor com dels que hi estan en contra. No només diu les frases que cita e-notícies

#13 Oriol, BCN, 12/03/2010 - 10:19

... i que té molt a veure amb el col·leguisme que practiquen alguns estats europeus, a l'hora d'aturar realitats nacionals que els són incòmodes.

#12 Oriol, BCN, 12/03/2010 - 10:15

La notícia diu molt sobre la professionalitat de "New York Times", en tant que no es deixa arrossegar per l'oficialisme practicat per alguns diaris europeus, amb redactors establerts a la capital del reino.