Publicitat
Comunicació · 13 de Febrer de 2014. 19:41h.

"El periodisme té una manca d'esperit crític brutal"

Wifredo Espina: "els gabinets de comunicació cobren per fer propaganda"

"El periodisme té una manca d'esperit crític brutal"

Wifredo Espina, en una foto d'arxiu al despatx de casa seva

El periodista Wifredo Espina (Vic, 1930) afirma que “avui el periodisme té una manca d’esperit crític brutal" i que els gabinets de comunicació "cobren per fer propaganda" en una entrevista a el Quadern d'El País arran de la publicació del seu llibre Globus punxats (La Garbera), que recull els seus darrers articles.

Espina, que va ser un periodista cabdal d'El Correo Catalán durant la Transició, afirma també que "tancar-nos cada cop més en nosaltres mateixos ha devaluat el periodisme català. La condició de català era com tenir un màster als anys seixanta a Madrid. Això s’ha perdut; però si ens traiem la barretina és factible, fins i tot avui, un mitjà català potent per a tot Espanya".

Sobre el seu pas per aquest diari, que va acabar comprant Jordi Pujol, explica que "quan hi entra [final de 1974], el primer que diu és: “El diari està bé però ha de fer país”. Recordo que venia amb la seva dona, la feia seure a la sala de reunions, en un racó, ell demanava papers, escrivia i feia l’editorial: “Això, per demà”. I trucava: “Això que no surti encara”. "Amb el temps, aquestes coses, el diari i el lector les acaben notant"

"Ell volia poder polític, i sense poder econòmic i mediàtic no es fa res; hi vaig tenir una relació correcta, però teníem una discrepància profunda en la seva visió de Catalunya, sempre massa personal", afegeix.

També explica que "jo no he anat a saludar el director de La Vanguardia o d’El Periódico. No m’he mogut mai, no he anat a les tertúlies de TV-3... Per orgull? No, per por de perdre la independència. Un dia em va trucar l’alcalde Porcioles, em volia al seu staff: 'Li farem unes oposicions a mida'. M’hi vaig negar. En aquell staff hi havia Narcís Serra i Roca Junyent".

Finalment, considera que "la gent veu a Catalunya que ens coneixem, subvencions a dit... Aquí hi ha una atmosfera nascuda, amb raó, per retrobar la personalitat catalana; però això ha derivat en autocomplaença, amb una cosa de tancament i radicalitat que ha creat una altra atmosfera que ha impregnat tothom i a la qual els mitjans s’han apuntat".

"El resultat -acaba- és que els mitjans ens respectem massa, falta més dialèctica. Madrid no és un model, però tenen més camp per córrer. Aquí, si no tens la teva bombolla, t’ofegues".

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 R. Olmos, Tortosa, 15/02/2014 - 08:18

Quien te ha visto y quien te ve, comentari aplicable a l'afirmació de l'article envers dues persones que van arribar molt alt a la vida pública en el seu moment. Però siguem positius i pensem que ho van fer per afavorir els grans valors socials (nens, avis, justicia) i la democracia, etc...etc..

#4 anticar, Manresa, 14/02/2014 - 22:31

"els gabinets de comunicació cobren per fer propaganda"
Evidentment, per això se'ls paga.
Vaja un descobriment

#3 Joan B, Igualada, 14/02/2014 - 14:10

Al nostre pais, més que esprit crític hi ha esprit criticón; sense miraments ni raonament seriós.Frivolitat i burla, ofensa...

#2 Papaluna, Barcelona, 13/02/2014 - 22:27

Exactament. Tots s'apunten al discurs oficial que els dona de menjar (subvencions directes, publicitat institucional). Fins i tot, en aquest mateix diari el 95% de bloggers són pro independentistes, i tant sols la valent resta va contra l'esmenat dogma. En canvi els comentaris són no secessionistes

#2.1 Soro, Barcelona, 14/02/2014 - 08:32

De segur que no llegeixes gaire sovint els comentaris d'aquest digital , afirmar que el 95% son "indepes" m'afalaga però en honor a la veritat crec que t'has passat.

#1 Xipolleig, Barcelona, 13/02/2014 - 19:48

Diu molt d'ell que en Porcioles el vulgués fitxar. L'hi podria fer una llista enorme de periodistes que el franquisme mai els oferiria un càrrec, i no per la seva manca de qualitat i rigor, ans al contrari