Publicitat
Comunicació · 11 d'Octubre de 2012. 19:04h.

El Rei 'pressiona' La Vanguardia

Tensió també entre Lara i Godó d'ençà de la manifestació de la Diada

El Rei 'pressiona' La Vanguardia

Joan Carles I i Javier Godó, el passat 25 de setembre al Palau de Pedralbes

El Rei Joan Carles està disgustat amb el tractament que ha fet La Vanguardia dels esdeveniments polítics a Catalunya d'ençà de la manifestació de l'Onze de Setembre, segons ha sabut e-notícies. El monarca ja va aprofitar el lliurament del IV Premi Internacional Comte de Barcelona el passat 25 de setembre per mantenir una breu conversa privada amb l'editor del diari, Javier Godó, per mostrar-li el seu disgust.

Joan Carles li va demanar, segons unes fonts, que "no me hagas un diario independentista", però d'altres asseguren que li va fer un comentari irònic: "Javier, si quieres hacerme las maletas, dímelo" en al·lusió al seu avi. La indirecta en tot cas, sigui una o altra, va existir.

El mateix Javier de Godó ha estat convocat aquesta mateixa tarda en audiència privada a La Zarzuela. El rei ha convocat també altres empresaris per avaluar la situació a Catalunya i, un dels primers en passar, va ser el propietari del Grup Planeta, José Manuel Lara, que va fer posteriorment unes declaracions en què assegurava que, en cas d'independència, hauria de marxar.

La neutralitat de La Vanguardia envers el gir sobiranista de CiU també ha provocat precisament malestar en l'editor José Manuel Lara, que havia estat soci de Javier de Godó al diari Avui fins que ambdós van vendre la seva participació l'any 2009.

Godó i Lara van coincidir recentment al casament del fill d'Enrique Lacalle, l'exdelegat del Govern al Consorci de la Zona Franca i un històric del PP a Catalunya. L'amo de Planeta també es va queixar del posicionament de La Vanguardia i la resta del grup Godó. Algunes fonts fins i tot asseguren que, en aquest cas, l'expressió va ser: "¿Javier, qué coño estáis haciendo?".

Lara i Godó tenen, tanmateix, interessos empresarials diferents: Javier de Godó ha bastit un grup multimèdia (La Vanguardia, Rac-1 i 8tv) a Catalunya mentre que José Manuel Lara té mitjans de comunicació estatals (La Razón, Onda Cero i Antena 3) alguns dels quals han estat, a més, molt bel·ligerants en els darrers temps contra les reivindicacions sobiranistes; només cal repassar les portades de La Razón o els comentaris de Carlos Herrera.

En canvi, La Vanguardia s'ha mostrat molt més neutral amb les reivindicacions sobiranistes perquè consideren que no poden anar contra els seus lectors i, molts d'ells, es van manifestar també el passat Onze de Setembre. "La Vanguardia fa el que pot", ha afirmat una font coneixedora de les tensions.

El diari, per exemple, no ha fet cap editorial a favor -ni tampoc en contra- després de la polèmica carta que va penjar el rei a la seva plana web tot i que el propi Javier de Godó és grande de España des del juliol del 2008.

El desassossec del Rei amb l'editor de La Vanguardia ve de lluny perquè el monarca ja es va queixar al president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, en la recepció que va haver-hi dos dies després de la Diada a la nova junta de la Federación Espanyola de Municipios y Provincias, com ja va avançar aquest diari. Cap portaveu del Grup Godó ni del Grup Planeta no ha volgut fer valoracions.

Publicitat
Publicitat

52 Comentaris

Publicitat
#48 Fer, Barcelona, 14/10/2012 - 15:54

Neutral la Vanguàrdia? Estan de broma? S'ha convertit en el BOC, en el diari oficial de Convergència. Lamentable la seva baixada de pantalons davant de Mas.

#47 jsc, sabadell, 12/10/2012 - 22:01

el seu pare li havia dit a la transició que "no series rei d'espanya sense els catalans"
com que segurament se n'havia oblidat, ara s'en deu recordar i per això està tan preocupat ...
te mala peça al teler ,,,

#46 Raskolnikov, POL, 12/10/2012 - 16:09

Peroa aquest paio qui l'ha escollit per a pressionar, prendre decisions o decidir en lloc nostre????

#45 Josep, Barcelona, 12/10/2012 - 14:09

-el neguit del rei. No 'desassossec'

#44 Cigronet, SFG, 12/10/2012 - 10:38

El Mata-Elefants té l'anus encongit, per la por que se li escapoli la gallina dels ous d'or, i ja no pugui cobrar el sou que cobra a les esquenes nostres i dels ases que el voten Sou el qual tant de bo l'hagués de destinar a medicines per a ell..