Publicitat

Ribó afirma que a la Sexta i Cuatro primen el PSC mentre que Antena 3, el PPC

El Síndic fa de CAC

Rafael Ribó

El Síndic de Greuges de Catalunya ha convidat la Junta Electoral Central (JEC) a “sotmetre les cadenes de televisió privades als criteris de neutralitat i proporcionalitat que estableix el marc jurídic pel que fa a la cobertura de la campanya electoral del 27 de setembre”.

El síndic, a partir d'informes anteriors i de les queixes rebudes, com ara del Col·legi de Periodistes i del col·lectiu d'advocats Drets, ha elaborat “un informe comparat de la cobertura de la campanya de les eleccions al Parlament del 27 de setembre entre cadenes privades i públiques. Les xifres donen uns resultats desequilibrats, que posen en evidència la parcialitat d'algunes cadenes privades i la impunitat que tenen davant les autoritats competents”.

En aquest sentit, indica que “les cadenes que més han respectat la proporcionalitat actual de la distribució parlamentària són TV3, amb desviacions gairebé imperceptibles, i TVE1, amb una desviació poc significativa. La Sexta, Cuatro i Antena 3 destaquen per la sobreinformació de determinades llistes (la Sexta i Cuatro pel que fa al PSC, i Antena 3 i Cuatro pel que fa al PPC)”.

“Per contra, la candidatura de Junts pel Sí ha estat objecte d'una cobertura molt inferior a Antena 3, la Sexta i Cuatro, i la candidatura d’Unió Democràtica de Catalunya en els casos de Tele5 i Cuatro”, assenyala.

Els mitjans que han registrat “una desviació poc significativa pel que fa a la proporcionalitat, TV3 i TVE1, sumen un percentatge de quota de pantalla dels canals analitzats del 47,57%”. Per tant, “es pot arribar a la conclusió que el 53% dels teleespectadors de continguts electorals han format les seves opinions electorals a partir d’informacions desviades de la proporcionalitat recomanable”.

“La manca de proporcionalitat contrasta amb el rigor i els principis de paritat que s'apliquen a les televisions públiques. A més, perjudica i distorsiona la visió dels electors, que no poden exercir el dret de vot amb una opinió ben formada i informada”, afegeix.

Rafael Ribó defensa que “el dret de vot és un dret fonamental de qualsevol democràcia i ha d’estar protegit i garantit per evitar qualsevol manipulació”. Recorda que “la Constitució propugna el pluralisme com un valor superior del seu ordenament jurídic”. També destaca que les televisions privades “emeten sota llicència pública que atorga l’Administració i que estan sotmeses als criteris de pluralitat i proporcionalitat”.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#19 Pope, BCN, 18/09/2015 - 18:54

Fa autèntic fàstic la manipulació que patim els ciutadans per part de TOTS els mitjans de comunicació, escrits o audio-visuals. Tots s'han venut als partits o al poder. Han fet desaparèixer el periodisme de veritat per convertir-se en una nova corrupció.

#17 arm, figueres, 18/09/2015 - 08:11

i quan viatjabas per tot el mon pagant els catalans, quina cobertura feian aquests mitjans dels teus viatjes, aquí si que va falta rigor sobre els teus viatjes, quina vergonya

#16 nedland, Roses, 18/09/2015 - 03:54

Sr.Ribo si es fica amb tv privades continui pels diaris.s ha mirat totes les tv privades a Catalunya ?

#15 Mar Sala, Barcelona, 17/09/2015 - 21:52

Als que us queixeu, mireu el gràfic... Es tracta d'una observació empírica, pertant no hi pot haver ni partidisme ni favoritisme, l'altra cosa és la interpretació de cadascú...

http://images.ara.cat/politica/Grafic-presencia-partits-televisions_ARAIMA20150917_0180_6.jpg

#14 Carlos Gomez, Bcn, 17/09/2015 - 18:45

Caldria plantejarse la rao de la existencia d´un organisme com aquest, copiat dels paissos nordics, que ens costa mes de 6mm anyals, sense cap capacitat ejecutiva i amb una eficacia mes que dubtosa.
Aqui momes som suecs de cintura cap avall.