Publicitat
Comunicació · 28 de Novembre de 2013. 19:09h.

"El sobiranisme és una ximpleria"

Pedro J. Ramírez: "la tercera via li vaig proposar fa dos anys a Artur Mas"

“Si el meu avi estigués viu hauria estat independentista”. Així s’ha expressat el director del diari El Mundo, Pedro J. Ramírez, en una entrevista concedida a e-notícies, en la qual ha recordat també les seves arrels catalanes. El periodista, però, considera que la independència “és una causa absurda”. Per això ha dit que si algú que ell s’estima optés pel sobiranisme “l’intentaria convèncer perquè no dediqués la seva vida a una ximpleria així”.

- Comencem?

Fins i tot si vols parlar en català ho entenc. El meu segon cognom és Codina Blanch Batllosera. El català m'agrada, és l'idioma de la meva mare. Una de les coses que he sentit és no haver-ho après millor. El català en un moment de la meva vida estava associat a la modernitat.

- No obstant això, s'ha referit als catalans independentistes com ximples, nazis i incultes, què li han fet?

Els catalans independentistes mereixen respecte d'un en un, commiseració per estar tan equivocats. Poques ideologies hi ha tan reduccionistes com el nacionalisme. Pretendre separar Catalunya d'Espanya és intentar amputar als catalans del llegat cultural que ha anat configurant al llarg dels segles. Tot això de la sobirania ja és una fantasia absoluta. Catalunya no està a Espanya, Catalunya està a la UE a través d'Espanya.

- Catalunya serà el que vulguin els catalans, aquesta frase - més o menys - la va dir vostè a la inauguració de l'edició catalana d'El Mundo. I jo li dic ara: el 52% dels catalans volen la independència.

La llibertat cal exercir-la dins el marc de les lleis. Això és l'Estat, la societat organitzada.

- Però les lleis també les fem nosaltres...

Naturalment i existeixen unes vies. El dret a decidir s'exerceix dins de la legalitat. La Constitució és el resultat d'un gran pacte de tots els espanyols.

- Jo sóc espanyola i no vaig votar la Constitució.

Ni tampoc la Declaració Universal dels Drets Humans ni tampoc no va tenir l'oportunitat de decidir sobre el compromís de Casp ni sobre com es va resoldre el plet successori entre els Borbons i els austriacistes. Hi ha coses sobre les quals les persones no tenim la capacitat de decidir en cada generació i en cada moment i en cada lloc. Em sembla lògic, sinó destruiríem l'Estat, per això apostem per l'Estat de naturalesa, per les lleis dels nostres instints bàsics.

- Però llavors ni independència ni tercera via.

Jo li diré a vostè quina va ser la tercera via que li vaig proposar fa dos anys a Artur Mas en un dinar. Jo li vaig dir: això de la independència no us ho creieu ni vosaltres. Això és impossible. És una fantasia. Descarta'l. Si tu vols negociar amb Rajoy algunes coses que t'interessen a tu, com un finançament millor, pensa també quines coses pots donar-li tu. Artur Mas em va dir: Què estàs insinuant que he de negociar la qüestió de la llengua a canvi del finançament? Si els drets humans més elementals reconeixen a les famílies la capacitat de triar la llengua vehicular de l'ensenyament, perquè no posem 5 o 6 liceus a la província de Barcelona i 2 o 3 en la resta de províncies per als transeünts, per als funcionaris o per a aquesta minoria que a tu et sembla tan extravagant que puguin aprendre en espanyol. Això ajudaria a la percepció que a CiU no sou una piconadora i que no deixeu cap marge per a qui no vulgui entendre Catalunya de la manera impositiu en què la voleu entendre vosaltres. Li va semblar un sacrilegi. El que Pere Navarro proposa és plenament constitucional i legal. El que proposa Mas o Junqueras és trencar la llei.

- I eleccions plebiscitàries?

No hi ha res a plebiscitar, les eleccions són d'un poder constituït no a un poder constituent. Si entenem per plebiscit una expressió, el subjecte de sobirania és el poble espanyol.

- Hi ha alguna remota possibilitat que Catalunya sigui independent?

Jo et dic que no, entre 0 i cap. Si algú a Catalunya intenta actuar com ho van fer Companys i companyia per dues vegades en els anys 30, en lloc dels tancs de la guàrdia civil el que hi haurà és una nota de premsa de la UE que generarà aquest pànic financer, econòmic que La Caixa, Caixa Catalunya, Banc Sabadell es trobaran en el dilema d'exercir la seva influència per evitar el disbarat o haver de marxar de Catalunya o haver de fer fallida com a bancs catalans. Tots els empresaris catalans amb els que jo parlo que tenen projectes empresarials que transcendeixen les fronteres de Catalunya, com Aigües de Barcelona o Gas Natural, es porten les mans al cap dient que estan sonats. Tots volen que es millorin les condicions de finançament. És una qüestió més de liberalisme, d'intervencionisme i de fins on ha d'arribar la solidaritat.

- Vostè s'imagina que demà s'aixeca i Artur Mas convoca una consulta. Com reaccionaria el govern de Mariano Rajoy i com reaccionària vostè? Vostè l’enviaria a la presó?

Jo crec que Artur Mas acabarà a la presó del ridícul i les hemeroteques. Si Mas s'entestés a convocar una consulta il·legal el Tribunal Constitucional l'anul·laria i tot seguit ell tindria el problema de quants catalans li seguirien d'actuar contra la legalitat. Jo sóc partidari que seguís en vigor la tipificació penal del delicte de convocar una consulta il·legal. No seria partidari de ficar a la presó ningú per això; jo inhabilitaria Artur Mas per a l'exercici de càrrec públic que com més el que li agrada a Mas, com a tots els de la seva estirp, és el poder, el deixaria sense poder per a la resta de la seva vida.

- Està a favor de la reforma de la Constitució?

La reforma constitucional ha de servir per enfortir els poders de l'Estat, per definir més clarament el que són competències exclusives de l' estat i el que són competències transferibles i que Catalunya, el País Basc i potser Galícia tinguin un nivell de reconeixement a la seva identitat superior al de la resta de les comunitats autònomes. En termes de ràting, baixaria 4 graons a totes les comunitats i 2 a Catalunya i al País Basc. I per descomptat l'ensenyament i el control sobre els mitjans de comunicació públics competències o exclusives de l'Estat o compartides.

- En la seva reforma de la Constitució llavors Catalunya perdria autonomia...

Jo crec que Catalunya té un nivell d'autonomia superior al que tenen gran part dels estats federats en els estats federals. I tot depèn de quin fóra l'actitud del govern dels catalans. Es pot tenir un nivell d'autonomia gran sempre que no s'utilitzin les competències transferides per destruir l'Estat.

- Què un català vulgui ser independentista quin mal li fa a vostè?

El meu avi si hagués viscut hauria estat independentista i possiblement moltes persones de la meva família i per a això el meu respecte. Si fos algú que jo estimés intentaria convèncer-lo perquè no dediqués la seva vida a una ximpleria així, a una causa absurda i perduda que és en definitiva una reacció romàntica contra la il·lustració i el progrés.

- Convèncer el seu avi que canviï d'opinió és una mica dictatorial...

Una de les característiques que té el nacionalisme és que els seus arguments són tan dolents que necessita fer una caricatura dels que ens oposem a això i presentar-nos com dictatorials.

- El sentiment d'un independentista és absurd?

El que és absurd és dedicar el teu temps a una causa perduda i que no té sentit. Un independentista vol ser independent d'Espanya per estar igual de sotmès al Banc Central Europeu i a la senyora Merkel, però sense passar per Madrid, va directament a que li posin les cadenes la senyora Merkel. L'independentisme català és un negoci dels polítics nacionalistes. Artur Mas és Gandhi, però amb una fortuna familiar a Suïssa i un seguici de 40 empresaris pagats a costa del contribuent. Ferrovial li ha donat els diners a CiU a canvi de les obres públiques a Catalunya que s'han encarit a costa dels catalans. A Catalunya hi ha un sentiment d'identitat, però no és excloent. La independència suposaria la destrucció d'Espanya. Per molt ximple que sigui l'Estat, mai no hi ha hagut un govern que tingui marge per acceptar la destrucció d'Espanya, i encara que el tingués la Unió Europea no li deixaria perquè també suposaria la destrucció de la Unió Europea.

- El 4 de novembre El Mundo ha començat amb un mecanisme flexible de paywall. Com li està anant?

Llançar les campanes al vol avui pot ser prematur. Dels tres paràmetres que necessitàvem ajustar: el trànsit de la web, la venda del nostre diari en paper i les subscripcions digitals ens estan anant molt bé les tres coses. Si tot segueix així durant un any o un parell d'anys estaríem més a prop d'aquesta edat d'or que jo porto temps pronosticant. Jo estic segur que abans que acabi el mes de gener tindrem 100.000 subscriptors digitals en el nostre quiosc digital a Orbyt.

- Llavors té content els italians?

Si de Rajoy i Cospedal depengués ja estaria fora. Els accionistes només estan contents quan les seves empreses els estan aportant beneficis. Jo segueixo sent un petit accionista i no estic content. Seguim vivint en el terratrèmol dins del tsunami. La crisi general i la crisi específica dels mitjans de comunicació. Cap diari d'Espanya no està guanyant diners i n'hi ha que estan tractant de resoldre els seus problemes tirant-se a mans del poder polític i el cas més flagrant es dóna a Catalunya.

- La Vanguardia?

... Que rep molts milions d'euros de la Generalitat i és indiscutible que això condiciona la seva línia editorial i informativa.

- Mariano Rajoy i Cospedal no el faran fora del diari?

Si d'ells depengués ja estaria fora. El Mundo ha demanat el vot per Mariano Rajoy en les tres ocasions en les quals ha estat candidat per a la presidència del govern. Ara estem molt decebuts per l'incompliment del programa electoral en assumptes fonamentals: la política econòmica, la qüestió fiscal, la forma en què s'està tractant el final del terrorisme i per a mi la més important despolititzar el poder judicial. Per què hem tornat al repartiment del poder judicial per quotes entre partits polítics? Simplement perquè volen seguir tenint a les seves mans els ressorts dels tribunals que han de jutjar els casos de corrupció que els afecten. Per això, s'està obrint un abisme molt gran entre aquest PP i el director del diari El Mundo.

- A qui li agradaria veure com a president del govern, Alberto Ruíz-Gallardón?

Alberto Ruiz-Gallardón és el culpable directe que s'hagi incomplert el compromís del poder judicial i si ell no hi estava d'acord hauria d'haver dimitit. Per tant, només podria donar-li suport si es presenta vestit de penitent i amb les temples cobertes de cendres i demanant perdó per haver incomplert el programa electoral. Si és un manat, és un manat dòcil: poc es pot creure d'un polític així. /Una entrevista d'Alessandra Martín

Pedro J. Ramírez
Publicitat
Publicitat

70 Comentaris

Publicitat
#68 BEJOTA, BCN, 03/12/2013 - 17:42

El separatismo aumenta un 40% la pobreza en Cataluña
09/10/2013 - 16:07

El crecimiento del PIB per cápita de los catalanes cae en más de 3 puntos respecto a la media española. La comunidad concentra el 24% de los empleos destruidos en toda España

#67 Álvaro (Viva España Gloriosa), Bcn España, 01/12/2013 - 20:56

Volem un referendum que pregunti:
Vol que es destinin 280 milions a TV3 enlloc de a Sanitat? Volem botifarra i tenim dret a decidir!
Leches... ¡VIVA ESPAÑA!

#66 Álvaro (Viva España Gloriosa), Bcn (España), 01/12/2013 - 19:40

Es una SANDEZ. ¡Viva España! Leches con estos...

#65 Miquel, Badalona, 30/11/2013 - 08:52

Els teus tirants també son una ximpleria... Bé, de fet, tota la teva persona es una ximpleria. Encara recordo la Bienvenida Rapú...jojojojo

#63 pepe, LLEIDA, 29/11/2013 - 23:09

... I demà tornarà a sirtur el sol....