Publicitat
Comunicació · 4 de Desembre de 2017. 12:15h.

"Els consellers empresonats són presos polítics"

Xabier Lapitz, presentador d'Euskal Telebista: "El patriotisme espanyol ha girat la vista cap a Euskadi pel concert i el cupo'"

"Els consellers empresonats són presos polítics"

Xabier Lapitz

 Xabier Lapitz (Hondarribia, 1965), presentador del programa En Jake a Euskal Telebista, ha tingut l'amabilitat d'aguantar-me algun dia en el seu programa -fins i tot els meus crits- i he pensat que ningú millor que ell perquè ens expliqui com es veu el procés des d'Euskadi. Que consti que jo no he tingut mai basquitis però començo a treure'm el barret: fins i tot el ministre Montoro fa ara reverències amb el cupo basc. Lapitz és també columnista de Grupo Noticias i de Orain.eus.

- El PNB ha marcat distàncies

Més aviat diria que és el Govern basc qui ha marcat les distàncies. El PNB ha seguit participant en actes del PDeCat i veurem la seva representació en actes de campanya de la llista JxC. La màxima amb la qual s'ha mogut és: respecte a les decisions del Govern i defensa del dret a establir els passos del "procés". Però sempre deixant clar que aquesta no és la via triada pel nacionalisme basc, que aposta per ampliar l'autogovern mitjançant el pacte.

 - Andoni Ortuzar va recomanar a Puigdemont que convoqués eleccions

El que va succeir aquell dia d’anades i tornades al Palau encara s’ha d’explicar. Sembla clar que hi va haver una intermediació del lehendakari, que va estar a punt d'aconseguir en paral·lel que Puigdemont convoqués eleccions i el Govern de Rajoy desactivés el 155 mitjançant la tècnica de "passos progressius" que alleugerissin la tensió. Però sí, el PNB veia que l'aplicació del 155 era la pitjor de les solucions perquè afecta l'estabilitat (i per tant el compliment) dels acords pressupostaris amb el PP i perquè estableix un precedent gravíssim d'intervenció estatal d'un autogovern.

 - No sé si és bo o dolent per a nosaltres que els únics elogis des d'Euskadi vinguin de l'esquerra abertzale

A Euskadi, com a Catalunya, la societat és molt plural i fins i tot dins de l'esquerra abertzale hi ha qui veu amb bons ulls el que passa a Catalunya i n'hi ha que es mostren més crítics. Sortu té enllaços amb la CUP i la resta d'EH Bildu és més procliu a les tesis d'Esquerra. A l'efecte de propaganda que puguin utilitzar Cs o PP, la foto de l'esquerra abertzale com ferm suport del procés és un handicap per a l'independentisme. I sembla que d'això és conscient el propi independentisme i també l'esquerra abertzale que des de l'última diada ha fet diversos comunicats cridant als seus seguidors a donar suport al independentisme català "in situ" però respectant sempre les formes de fer catalanes. És a dir, no "contaminar" aquests actes massius i pacífics.

- Què hem fet malament? En el cas que vostè cregui que hem fet alguna cosa malament.

D'entrada, no em sento capaç de jutjar des de la distància una societat que està sotmesa a molta pressió. Em costa imaginar-me amb un autogovern intervingut pel 155, amb mig Govern empresonat, als quals considero sense cap dubte "presos polítics", amb un "president" a Brussel·les i amb unes eleccions convocades pel Govern espanyol via decret. Dit això, recordo que després de les eleccions de novembre de 2012 vaig escriure "Artur Mas ha errat en la seva estratègia i aquests resultats auguren una frenada a l'incipient procés independentista". Doncs bé, va succeir el contrari. I va tornar a passar en les eleccions de setembre de 2015. Al meu entendre, aquests resultats no aconsellaven seguir endavant si eixamplar la base social que recolzés la independència. És a dir ha hagut un error de lectura de resultats electorals combinat amb errors monumentals de Govern espanyol que han anat abocant a aquesta situació.

- El procés ha reforçat Rajoy?

No ho sé. Però seria molt injust atribuir a l'independentisme un hipotètic suport renovat a Rajoy. Seria, en tot cas, responsabilitat dels votants espanyols, no dels que no els voten. Recordem que tant a Catalunya com a Euskadi, el PP és la formació amb menys representació en els seus parlaments.

 - Diria que fins i tot ha despertat el patriotisme espanyol a la resta de l'Estat

Està ben definit "despertat", perquè significa que sempre ha estat aquí. Aquest cop s'ha despertat per l'independentisme català, però ara que ho donen com a resolt (un altre error) amb l'aplicació del 155, han girat la vista cap a Euskadi pel Concert i el cupo. Hi ha un problema de manca de cultura democràtica en un ampli sector de la població espanyola que només entén la seva identitat com a exclusió d'altres, tan legítimes com la seva.

 - Com va ser la mediació del lehenkari Urkullu? Crec que al final no va poder

Urkullu va atendre la petició de diversos sectors, catalans i espanyols, per evitar un xoc de trens. Tinc la impressió que es va intentar salvar "in extremis" una situació que portava massa temps descarrilada i era una missió gairebé impossible pretendre arreglar en hores les distàncies que duraven un lustre.

- Les fotos de la 'repressió policial' tampoc han servit de res. La UE ens ha donat l'esquena.

La UE està formada per estats i si bé em sembla poc afortunat aquest discurs anti UE d'última hora de Puigdemont, no puc amagar la meva decepció per l'activisme estatal de Juncker, provinent d'un Estat que ha estat part d'almenys cinc estats al llarg de la seva història recent. Sobre la repressió policial, ho poso sense cometes perquè n’hi va haver, no és concebible en un Estat de la UE. Tornar a repassar les imatges que van donar les principals cadenes televisives de la UE aquell dia, ens dóna una idea que la marca Espanya va sortir malparada. La qual cosa no vol dir que hagin de donar suport a les teves aspiracions independentistes.

 - Com veu les eleccions? Arreglaran alguna cosa o tot seguirà igual?

Les veig com una volta al punt de sortida. Un reiniciar del “procés", amb un ambient enrarit per les presons preventives i els processos judicials oberts, amb disputes creuades, tant en l'independentisme com a l'unionisme, i amb una enorme incertesa. Crec que ni arreglarà tot ni seguirà tot igual. El problema de fons, la resposta per què un cos central de la societat catalana passa de l'autonomisme a l'independentisme, seguirà sense resposta.

 - Malgrat tot, creu que els catalans arribarem a ser independents algun dia?

Sí, si així ho desitja una majoria clara de la ciutadania. I per això, em sembla que tenim uns quants exemples en societats occidentals homologables a la catalana, com el Quebec o Escòcia, on no han estat independents perquè la majoria no ho ha volgut, però que han aconseguit establir un mecanisme que permeti aquesta opció.

 - Deixi’m fer-li una pregunta final sobre política basca: vostè creu que Otegi arribarà a lehendakari o el mapa polític basc ha canviat amb la irrupció de Podem, entre d'altres factors?

 Otegi reuneix dues condicions que formen una paradoxa. D'una banda, és la persona que va contribuir definitivament al final de la violència d'ETA. De l'altra, és una persona que va dirigir l'esquerra abertzale quan aquesta donava suport a ETA. Aquesta dualitat fa que sigui molt respectat dins del seu electorat, amb una gran autoritat, però ho fa inelegible per a la resta. Si a això afegim el que jo considero una injusta condemna d'inhabilitació, em sembla poc probable que arribi a Ajuria Enea. Però en això, l'última paraula la tenen els votants. / Una entrevista de Xavier Rius.

19 Comentaris

Publicitat
#19 Purria Separata, Mollerussa, 04/12/2017 - 20:01

Yo creo que este tío se ha hecho Lapitz-a un lío.

#18 CMR, BCN, 04/12/2017 - 18:00

Periodista afín al PNV usando jerga etarra, ¿dónde está la noticia?

#16 josemiguel, El Prat de Llobregat, 04/12/2017 - 17:01

Como siempre,los nacionalistas demostrando lo impresentables q son:Los q no se alinean conmigo es "pq no tienen cultura democrática".Claro,se tiene q hacer lo q digas las razas superiores.Los demás no cuentan

#15 Lo tortosí, Tortosa, 04/12/2017 - 16:10

Qui ho diu que són presos polítics?. Lapitz?. No se qui és ni ganes tam poc. Ell diu aixó i jo dic lo mateix. Son polítics presos. Ah que si?. Ho és que ha sobre dels seus privilegis voldrien afegir el de la impunitat absoluta davant les Lleis?. Quin morro el d'esta genteta i lo dels seus llepavuls!!

#14 Jos, VNG (Ghost Republic), 04/12/2017 - 16:10

Suposo que al Sr Lapitz no li agradaria que Gipuzkoa tingues privilegis "històrics" per sobre de Bizkaia, oi¿?

#14.1 pepe.----, andorra, 05/12/2017 - 14:46

no, es mas bien al reves, solo hay q ver etb para saber q Bilbao parece el centro de las vascongadas....Q los guipuchis estan hasta el moño de lo vizcainos....