Publicitat
Comunicació · 9 de Gener de 2018. 16:11h.

Els tertulians del PDECAT frenen

Francesc-Marc Álvaro demana “reformular” el procés i Marçal Sintes “una parada per reflexionar”

Els tertulians del PDECAT frenen

Francesc-Marc Àlvaro, Marçal Sintes i Josep Martí

Els columnistes i tertulians propers al PDECAT han començat a canviar de missatge i demanen temps per continuar el procés endavant. Francesc-Marc Álvaro, en una entrevista a Vilaweb, reclama “reformular” el sobiranisme amb “la mateixa formulació del catalanisme de la postguerra, que és el que fan Pujol, el PSUC i el PSC” mentre que Marçal Sintes, en un article a l’Ara, “una parada per analitzar, per reflexionar”.

Álvaro, en efecte, assegura que “jo sempre vaig dir que la pressa era dolenta, i sempre vaig dir que les cotilles temporals t’eliminaven el control dels temps, que és el que has de tenir en política. Dit això, també penso que malgrat que l’1-O va posar en evidència la violència de l’estat, i per tant, va generar una realitat que va acreditar que l’independentisme era pacífic i l’estat espanyol tenia reaccions autoritàries, crec que l’1-O, d’alguna manera va cremar una bala.”

“Ara tothom s’ha fet processista. El processisme era un insult que des del món dels comuns van copiar altres, i el mateix món independentista se l’aplica de manera negativa a ell mateix. ‘Ets un processista!’, em deien a mi quan deia que ‘el tenim pressa’ era una merda. Ara, tothom s’ha fet processista. Doncs m’aixeco i aplaudeixo perquè els processos són més llargs que no semblava. Celebro que tanta gent hagi caigut del cavall. És una pena que no n’haguessin caigut abans, deixeu-m’ho dir”, afegeix.

També afirma que “jo, sincerament, i sé que això que diré sonarà fort, intentaria no fer gaires coses estranyes més. Perquè ja les fa l’estat. Intentem reduir el nivell de rareses”. I que “la dualitat d’un govern a l’exili i un de tècnic aquí, no la veig possible ni sé com operaria. Ni sé quina mena de realitat institucional pot generar això.

Marçal Sintes, considerat també molt proper a l’antiga CDC, explica per la seva banda que “el punt en què es troba el moviment civil i polític per l’autodeterminació i la independència de Catalunya exigeix que es produeixi un alto, una parada. Una parada per analitzar, per reflexionar. Amb l’objectiu de repensar-nos i repensar el país a mitjà i llarg termini. Per provar de fer les coses millor a partir d’ara. I veure-hi millor i tan enllà com puguem”.

“Ara cal, com deia, aturar-se, reflexionar. Sobre com i per què un partit com Ciutadans, nascut del ressentiment i contra la catalanitat, ha obtingut tants vots. L’independentisme ha de revisar les equivocacions que ha comès. Començant per la tendència a col·locar la il·lusió -sovint l’autoengany- i l’emotivitat per davant de la raó i el realisme. O a autoimposar-se calendaris (el “tenim pressa” com a lema i com a filosofia ha estat desastrós) que acaben actuant com una soga al coll”, continua.

L’exsecretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, assegura que “la unilateralitat ja no té recorregut, almenys fins que els números que surten a les eleccions no canviïn”. Martí considera, en una tertúlia a 8tv, que “tot el sobiranisme -tret de la CUP- ha anat venint cap a posicions en les que fan un exercici de realisme”.

També assenyala que l’“enrocament” en l’elecció de la Mesa del Parlament i en la manera com s’ha d’investir Puigdemont “el que fa és tirar pedres sobre la teulada del sobiranisme”. “Hi ha algunes coses que s’estan plantejant com a camins que crec que tothom que tingui ulls a la cara, l’Estat no les deixarà fer”, adverteix l’exsecretari de Comunicació.

Martí també indica que les posicions “numantines” que poden desembocar en una repetició de les eleccions són “plantejaments pocs rigorosos”. “S’ha de ser pràctic i intel·ligent des del punt de vista polític”, sentencia l’exsecretari de Comunicació, alhora que insisteix en què “ha d’haver una renúncia temporal a segons quines maniobres d’unilateralitat perquè la realitat del país no posa el gomet verd a fer-ho així”.

29 Comentaris

Publicitat
#29 Josep, Barcelona Tabarnia España, 10/01/2018 - 09:11

traducción: hay que mantener la teta a toda costa, aunque se aparentando que la cosa se calma, al menos hasta que podamos garantizarnos teta forever

#28 Cesc, Tabarnia, 10/01/2018 - 09:08

Es que ells ja ho deien, jajajajaaj. Quin grapat de rosegadors mariners.

#27 Carlos, Barcelona, Tabarnia, España, 10/01/2018 - 07:38

Siento repugnancia cuando leo que hay que reflexionar porqué un partido como Ciudadanos, "nacido del resentimiento y contra la catalanidad, haya obtenido tantos votos". Los ultra nacionalistas catalanes se creen que Cataluña es suya. Ciudadanos es un partido 100% catalán y catalanista, en el sentido de que quiere renovarla y, también, a España.

#26 Carlos Gomez, murenu de la serra, 10/01/2018 - 03:11

"Bea Talegón @BeatrizTalegon 6 Mar 2014

Muchísima energía para mi querido @Albert_Rivera que hoy presenta su libro en Madrid. Siento no poder acompañarte."

No es un fake. Es la mateixa Beatriz Talegon abans d´enterarse com de be li va la vida a la Pilar Rahola per fer el que fa.

Es fantastic

#25 Albert, BCN, 10/01/2018 - 00:04

No volen reconeixer que el pruses esta mort, no parlen q Ciutadans ha guanyat les eleccions, no parlen q mes de 3000 empreses han sortit fugint del pais, no parlen d q el puigdemont esta fent el ridicul trepitjant la marca Espanya Catalunya a l'extranger, no parlen q han trencat la convivencia, no parlen q han fomentat odi, no parlen del seu fracas