Publicitat
Comunicació · 19 de Novembre de 2021. 12:16h.

"Està en joc la dignitat del periodisme"

Isabel Fernández Alonso: "Els periodistes no podem recolzar les pressions amb actitud còmplice"

"Està en joc la dignitat del periodisme"

La periodista i professora de Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Isabel Fernández Alonso, ha afirmat en un article al Crònica Global que "està en joc la dignitat del periodisme" perquè "del poder polític podem esperar tot tipus de pressions, però, com a periodistes, el que no podem fer és consentir-les i menys encara recolzar-les amb actitud còmplice sota pena de renunciar a l'essència mateixa de la nostra professió".

Fernández Alonso recorda "el celebèrrim 'Programa 2000', un ambiciós pla de nacionalització de Catalunya que Pujol va presentar al seu consell de govern en 1990 i en el qual s'apuntava, per exemple, com a activitat fonamental, 'introduir a gent nacionalista amb una elevada professionalitat i una gran qualificació tècnica en tots els llocs claus dels mitjans de comunicació'".

A més afegeix que entre els seus promotors es trobava el periodista Ramon Barnils, que dóna nom a "un grup de periodistes catalans molt nombrós que, en ple procés, va encarregar l'elaboració d'un llibre que pretenia demonitzar a Societat Civil Catalana (SCC), llavors la principal entitat cívica constitucionalista existent en la nostra comunitat". "Periodistes tractant d'apartar del debat públic a una associació crítica amb el poder", denuncia.

La periodista subratlla que aquest grup de periodistes l'any 2017 va instar els mitjans i als periodistes a "promoure l'incompliment de les resolucions judicials que declaraven il·legals les votacions organitzades per al primer d'octubre". "En aquest context, s'entenen les famoses pancartes gegants amb la propaganda del 1-O que es van penjar durant setmanes en els edificis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a Sant Joan Despí", destaca.

"Després de l'exposat -diu- tampoc ens pot estranyar que els nostres mitjans públics utilitzin encara avui, en el discurs informatiu i sense cap rubor, el llenguatge del secessionisme" i indica que el director d'informatius de TV3, David Bassa, "ha fet malabarismes per a justificar l'ús de les expressions 'exilio' i 'presos polítics' fins i tot quan aquestes van ser lògicament prohibides per les autoritats electorals en ser contràries al principi de neutralitat informativa".

"Així les coses -apunta-, s'entén el lamentable comunicat del Col·legi de Periodistes i del Consell de la Informació de Catalunya quan el Govern decideix retirar les credencials a Xavier Rius arrogant-se ni més ni menys que la interpretació del Codi Deontològic de la Professió Periodística".

"I per descomptat s'entén també com va ser possible que en el seu moment (2009) fins a 12 capçaleres de premsa (privada) publiquessin un editorial conjunt, La dignitat de Catalunya, al fil de la imminent sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut", conclou.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Leonor, Figueres, 19/11/2021 - 19:11

En muchos casos el periodismo no tiene nada que ver con la dignidad. La pierden cuando se dejan comprar por los colores politicos.

#5 Joaquim Moriscot Bernadell, L'Hospitalet de Llobregat, 19/11/2021 - 17:23

La dignitat del periodisme fa temps que s'ha perdut.

#4 Chris, Lérida (RIP Cataluña), 19/11/2021 - 16:09

Un ex-alto cargo de la Degene le dijo a la periodista Sandrine Morel,tras ofrecerle comprar páginas de prensa a"le monde"con textos tratados por ellos,y ante la perplejidad de la periodista francesa:

"Aquí, las cosas funcionan así"

Lo argumenta al comienzo de su libro sobre el procès"en el huracán catalán"

#3 Democràcia.cat, Barcelona, 19/11/2021 - 14:13

A Catalunya, ni periodistes, només estomacs agraïts al servei del poder, va quedar ben demostrat en la mala jugada contra Rius, només quatre veus valentes, lliures, la resta del col.lectiu muts i a la gàbia, callats com a p... i el col.legi de periodistes desacraditat del tot

#2 Onofre de Dip, Barcelona, 19/11/2021 - 13:52

Por lo que respecta al injusto caso de Xavier Rius, los periodistas catalanes deberían recordar lo que Clemenceau dijo en su momento sobre el caso Dreyfus: "L'Affaire d'un seul est l'affaire de tous."