Publicitat
Comunicació · 16 d'Agost de 2012. 10:10h.

'Financial Times' creu que la tensió a l'Estat aviva l'independentisme

El diari adverteix que el PP "aprofita la crisi" per acabar amb un sistema autonòmic que "detesta"

'Financial Times' creu que la tensió a l'Estat aviva l'independentisme

Imatge de l'article del 'Financial Times'

El diari britànic Financial Times adverteix que el procés recentralitzador de l'Estat que vol portar a terme el Govern espanyol i la tensió entre l'executiu de Rajoy i els governs autonòmics pot "soscavar l'acord constitucional que va portar a Espanya de la dictadura de Francisco Franco a una democràcia vibrant i avivar la demanda d'independència del País Basc i de Catalunya". En aquest sentit, afegeix que a Catalunya el clam per la independència "s'ha desplaçat des de la perifèria política a les persones amb corbata".

El periodista David Gardner, en un article titulat 'Espanya: autonomia sota el foc' considera que "les tensions entre les regions endeutades i el govern central estan creixent enmig de la crisi de l'euro".

També explica com es va crear el sistema autonòmic per difuminar l’autonomia de Catalunya i el País Basc, i el fet que tot i que tots els governs i partits són culpables de malbaratament i clientelisme, el PP, que governa onze autonomies.

A més, indica que el govern de Mariano Rajoy "aprofita la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política" per acabar amb un sistema autonòmic que "ideològicament detesta".

L'article recull declaracions del conseller d'Economia Andreu Mas-Colell, que afirma que "Catalunya no desapareixerà". "Tenim la nostra història, la nostra llengua i la nostra cultura. Si va sobreviure a Franco, sobreviurà a això", afegeix. Tot i això, el conseller lamenta que "el govern -de Mariano Rajoy- pensa que pot fer amb nosaltres el que està fent la UE amb els governs centrals".

El periodista explica el dèficit fiscal català de 18.000 milions d'euros i recull declaracions de l'economista Salvador Garcia que explica que el Govern català vol unes competències que no hi caben a Espanya, i que el Govern de l’estat no només rebutjarà aquesta major demanda d’autogovern sinó que aprofitarà per reduir-lo.

56 Comentaris

Publicitat
#23 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 17/08/2012 - 00:41

En la UE la mayoría de los entendidos no ven el problema como este periódico amante de los nacionalistas catalanes. La Eurozona necesita más unión y más uniformidad fiscal. Los separatismos que pretenden destruir España son un lastre para el progreso de la UE; no tienen futuro y lo saben.

#23.1 spanish, Madrid, 17/08/2012 - 07:06

ademas es una ruina economica que solo da de comer a los mediocres.......que sin filtros linguisticos no estarian ni picando piedra......suspension de autonomias se acabo el cahondeo y que no pasa nada que son unos rajaos....chillan mucho pero nadaaaaaaaaaaaaaa

#23.2 Pere Prats, Sants, 18/08/2012 - 12:56

spanish, el que és una ruïna econòmica es l'Estat Espanyol, salta a la vista, Europa s'hauria de repensar en acceptar països com Grècia i Espanya

#22 xavier fabra, barcelona is not catalonia, 17/08/2012 - 00:01

queda claro que el gobierno intervendrá las autonomías pero cara a los pastoreados indepes la generalidad seguira pareciendo autonoma o eso intentara el rey arturo , pero desde europa y ya era hora se han fijado en las autonomias , adeu generalidad adeu , welcome centralismo

#21 josemiguel, El Prat de Llobregat, 16/08/2012 - 22:23

Es al revés.A más centralización menos independentismo.A más entrega de poder al catalanismo más independentismo(de boquilla,por supuesto)

#21.1 Artur Matas, Barcelona, 16/08/2012 - 23:59

Totalmente de acuerdo ¿cuántos independentistas había con Franco?

#21.2 Mohammed Abdullah , Ceuta (España), 17/08/2012 - 00:41

Esto es evidente con solo mirar a Francia... Pero todavía habrá quien nos pretenda vender dos veces la mula de que haciendo concesiones se apacigua al secesionismo... que es como decirle a una mujer que dejandose tocar el trasero va a tranquilizar al violador...

#21.3 Gerard, Barna, 17/08/2012 - 01:39

Els independentistes tenim la immensa sort que els espanyolistes són incapaços d'entendre res. Sort en tenim perquè si fos per la majoria dels nostres líders segurament no ens ens sortiríem. Gràcies, per tant.

#21.4 josemiguel, El Prat de Llobregat, 17/08/2012 - 08:50

Cuando hay dos teorías enfrentadas,la solución es aplicar la prueba empírica.Propongo q hagamos la prueba:q el gobierno de España,sea del partido q sea,deje de hacer caso a los chantajes y los conteste con cortesía pero con rotundidad.Veremos cuantos independentistas quedan al cabo de un tiempo

#21.5 pep, manresa, 17/08/2012 - 22:39

Artur, amb el Franco hi havia els mateixos o més independentistes que ara, la única diferència és que no s'en podia parlar públicament
Això és com dir que a Corea del Nord o Aràbia Saudita no hi ha homosexuals perquè la homosexualitat està prohibida

#20 Terraxa, Terrassa, 16/08/2012 - 20:10

Per enèssima vegada, el problema actual és pagar els interessos del deute, que s'han disparat tant que s'han menjat els estalvis de les retallades, i a això s'hi suma la caiguda d'ingressos.
Les autonomies tenen la seva part, però el 77% del deute ha estat generat per l'estat central.

#20.1 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 17/08/2012 - 00:42

Efectivamente y mientras a Alemania le salga casi gratis financiarse a costa de llevarnos a nosotros al abismo, nos seguirán empujando hacia el precipicio tarea para la que no faltan entusiastas colaboradores patrios.

#19 joan, manresa, 16/08/2012 - 18:04

tinu.)de Catalunya..,axó es bo..,¡¡Gracies PP..!!!!jejejjeje...anem per bon camí..,els botiflers bramen,be...,els espanyols "ruguen...",millor encare ..,i poca broma ...,lo fort será el 11 de septembre...,ep..,ya yan molts canals de TV europeus que fan reservas hoteleras,poca broma..,INDE-INDEPEN

#19.1 Funcional, BCN, 17/08/2012 - 09:21

Informate campesino. Seria una pena que te murieras sin saber donde esta tu enemigo.
http://www.eldebat.cat/cat/n otices/2012/08/cdc__esperant_a ls_jutges_i_esmolant_les_armes _100830.php