Publicitat
Comunicació · 15 de Setembre de 2019. 20:19h.

Francesc-Marc Álvaro canvia d'opinió

Ara creu que “som en un bucle”

Francesc-Marc Álvaro canvia d'opinió

Francesc-Marc Álvaro, amb Jordi Basté, en la presentació del seu anterior llibre

El columnista de La Vanguardia Francesc-Marc Álvaro ha publicat un nou llibre amb el títol “Assaig general d’una revolta” (Edicions 62) que contrasta amb el que va publicar del 2015, en ple apogeu del procés, “Per què hem guanyat” (Comanegra).

En una entrevista al diari Ara aquest diumenge -a càrrec d’Antoni Bassas, també favorable al procés- es justifica dient que “hi ha alguns amics meus que em recorden sovint aquest títol”.

“Al llibre matisava -afegeix- que hem guanyat les eleccions però no tenim prou múscul per fer tot el que volem fer. I crec que la manca de múscul del 2015 l’hem arrossegat sempre”.

En la seva opinió, almenys ara, “critico que hem volgut simular el que no teníem, que és una fortalesa suficient”. Bassas li pregunta al respecte si “és temps d’autocrítica, a les portes de la sentència d’un judici ?” i l’autor contesta que “m’ho he plantejat: ¿tot això ho he de dir ara o m’he d’esperar? Al final he pensat que sí, que ho havia de dir. És autocrítica perquè escric des de dins de l’independentisme, jo votaria sí en un referèndum”.

“Per què ho faig? Perquè penso que, per sortir d’aquesta etapa dura, hem de començar a dir-nos les veritats incòmodes, les que costen més de dir”, continua.

Álvaro, considerat tradicionalment proper a l’antiga Convergència, coincideix amb Artur Mas amb que “la pressa ha estat letal”. També que el procés “va trencant la seva gran virtut inicial, que és la idea de com més serem, millor” i que “comença parlant de dret a decidir i al final només parla d’independència”.

En el fons “el procés va acabar sent una manera de pressionar Madrid per negociar”, pregunta Antoni Bassas. “És que tot el que es fa des del 2012 és per fer seure Madrid a la taula, però alhora s’està dient que és per fer la independència”, contesta Francesc-Marc Álvaro.

“O sigui -continua-, volen el referèndum pactat però alhora es veuen arrossegats a dir que el faran com sigui. Es clar, quan Madrid no s’asseu han de complir la promesa: el farem sí o sí, i el sí o sí és impracticable”.

“Per això -segueix- hi ha el desengany de la bona gent de l’independentisme, perquè els han dit dues coses alhora: farem seure Madrid i tirarem endavant igualment. Bé, Madrid no s’ha assegut i tampoc ho hem fet. I som en aquest bucle”.

Antoni Bassas arriba a la conclusió que “va acabar sent una manera de pressionar Madrid per negociar” mentre que Álvaro considera que “els republicans han acabat fent de convergents i els convergents han acabat fent com de republicans i a vegades de cupaires”.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 Galba , Barcelona, 16/09/2019 - 08:55

N'hi ha que surti el número que surti sempre guanyen.

#4 Yo, Barcelona, 16/09/2019 - 08:37

Vaya par de fantoches. La mediocridad propia de los procesistas circunstanciales

#3 YO, Tres Cantos, 16/09/2019 - 07:27

Otra rata que huye del barco que se hunde

#2 Gurú ?, Bcn, 15/09/2019 - 22:54

Gurú: claro que si, wapi.

#1 AnnaMollet, Mollet, 15/09/2019 - 21:43

Tiene razón; los Separatistas están en un bucle... dando vueltas a una rueda de hámster. No tienen capacidad intelectual para percatarse que hicieron un golpe de estado, y que perdieron, como era evidente que ocurriría.

#1.1 Sharp, Tarragona, 17/09/2019 - 12:06

y no acaban de aceptar que cuando alguien se equivoca en sus decisiones, les toca pagar en consecuencia. Y encima piensan que van a conseguir algo mas de lo que tenían.