Publicitat
Comunicació · 12 de Novembre de 2013. 20:59h.

Homenatge a Ramon Barnils

Un llibre i un documental recorden la figura del periodista

Homenatge a Ramon Barnils

Ramon Barnils, en una imatge del documental

El Grup Barnils i Edicions DAU han presentat un llibre i un documental per recordar la figura del periodista Ramon Barnils, desaparegut ara fa quasi 13 anys. El periodisme, la política i la seva biografia són els eixos fonamentals d'aquests dos treballs complementaris.

El documental, Barnils tal com raja, d'Albert Loreta i Laia Soldevilla, recull 26 entrevistes, de les quals 19 són inèdites. Al llibre, per la seva banda, titulat Vint i Ramon Barnils, de Laia Altarriba, s'incideix que era un home que tenia "el cap molt ben estructurat sobre com havia de ser el país", segons l'autora.

En aquest sentit, el fill del periodista, l'editor Ton Barnils, ha indicat en un capítol del llibre que el seu pare "estimava Catalunya amb follia i alhora la coneixia amb una precisió obstinada, tant en la seva història com en la seva gent, a través dels carrers, els boscos i les places". "Ja saludava la independència de Catalunya com a real quan ben pocs hi creien. Aviat va entendre que es tractava d’un combat entre la democràcia i la negació i que això ens afavoria. Aquí ell va avançar-se al nacionalisme conservador i també a una esquerra atrapada entre l’obediència i els prejudicis", afegeix.

D'altra banda, el director de cinema, Francesc Bellmunt, també explica a l'obra d'Altarriba que "sempre tenia present que el seu objectiu era la independència de Catalunya". "Era nacionalista en el sentit de defensa de la nació catalana, no pas en el sentit ridícul que li donen els espanyols o en el sentit paròdic que l’associa al nazisme", remarca.

Al llibre s'hi pot llegir que, segons Bellmunt, "podríem dir que tenia al cap una mena de maqueta nacional amb el país sencer on situava la dreta i l’esquerra. És a dir, el país complet amb tota la gent, sense purs i impurs. T’adonaves que el Ramon era bastant estratègic i no feia mai res perquè sí, sinó que tot responia a aquest projecte nacional. I el seu catalanisme era fort i obert, que ell definia com a independentisme tranquil, en contra de la violència".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Xipolleig, Barcelona, 13/11/2013 - 08:40

Ja fa 20 anys posava en alerta de la degradació del periodisme, la submissió de la informació al poder, polític, financer, etc..
Era un periodista, declarat independentista, que sabia que amb Espanya la relació era impossible, perquè la casta política espanyola era antidemocràtica i anticatalana