Publicitat
Comunicació · 16 de Febrer de 2009. 09:48h.

Joan Barril defensa les entrevistes en castellà a TV3

El periodista de la Corpo rebutja "el ridícul abús de l'ortopèdia de la traducció simultània"

Joan Barril defensa les entrevistes en castellà a TV3

Joan Barril, en una imatge d'arxiu

El periodista Joan Barril, col·laborador de TV3, Catalunya Ràdio o El Periódico, entre d'altres mitjans, ha recordat en un article d'opinió en el diari de Zeta, que "la diputada convergent Carme Vidal ha descobert que la televisió és el lloc en què les llengües resisteixen. I acusa Mònica Terribas de "dimissió lingüística" pel fet que una entrevista televisada a TV-3 amb algú que no controla el català s'ha de fer en català i amb traducció simultània".

"Estimada Carme Vidal: t'ha tocat ficar-te amb la televisió de l'enemic fent servir un argument que no se sosté. Tots els que ens dediquem a aquest sospitós ofici de parlar i escriure la nostra llengua en públic, la teva i la meva, sabem que hi ha altres batalles que són més serioses. Per exemple, la batalla per parlar bé la llengua dels nostres pares i per distingir l'slang de la correcció lingüística. Per exemple, l'obstinació editorial a posar a disposició dels nostres conciutadans tantes traduccions, des de Virgili fins a Paul Auster, des de Dallas fins a Mr. Bean".

"Però Catalunya no està en condicions d'enredar-se en una entrevista pel ridícul abús de l'ortopèdia de la traducció simultània. Una entrevista no és una missa solemne. En una entrevista emesa per la televisió, Catalunya no vol ser falsament monolingüe. Si som bilingües, aprofitem aquesta virtut per entendre el món millor més que com el món ens ignora. El primer és abans. I el primer és aprendre. Després ja ens autoafirmarem", conclou.

Publicitat
Publicitat

53 Comentaris

Publicitat
#53 Joredi, Madrid, 25/02/2009 - 11:45

Totalment d´acord. Es una tonteria. Els de CIU quedarien molt espantats amb Canal 9 on tothom parla castellà... Jo pensava que amb el PSC entraria el castellà a TV3 i no ha estat aixii, afortunadament. Defensar la llengua no es ser nazionalista.

#52 Spike, Tarragona, 17/02/2009 - 15:53

Estic totalment d'acord amb Joan Barril. Muy buenas palabras:
"Catalunya no quiere ser falsamente monolingüe. Si somos bilingües, aprovechemos esta virtud para entender el mundo mejor más que cómo el mundo nos ignora. "

#51 Atenció a l'espot de COMRàdio, Barcelona, 17/02/2009 - 08:13

L'espot publicitari de COMRàdio a TV3 ha patit una mutilació. Ara és més curt i ja no surt aquella veu avorrida que deia "bon dia" i que, segons vosaltres, recordava Neus Bonet. Censura ? Investigueu

#50 Fran, Llinars, 17/02/2009 - 00:20

Com diria Coto Matamoros...tontos a las 3! Parlant d´inmigracio,i si els Francs no haguessin colonitzat Cat no haguessin existit els comtats i Cat pot ser no existiria.Tambe aqui es deuria parlar arab com a llengua propia pels segles passats.

#49 manel, badalona, 16/02/2009 - 23:13

manel(bcn) la llengua catalana hauria de ser la llengua comú dels països catalans. Sobretot bocamoll perquè és la llengua pròpia, mal els pesi al colonialisme.Que el castellà fos la llengua dels meus avis no treu que ha estat llengua d'imposició