Comunicació · 30 de Juny de 2013. 12:06h.

Juliana atribueix a Pujol i Roca que no tinguem concert

El periodista explica que Trias Fargas "va quedar en minoria"

Juliana atribueix a Pujol i Roca que no tinguem concert

Una imatge de l'article de Juliana

El delegat de La Vanguardia a Madrid, Enric Juliana, ha atribuït a Jordi Pujol i Miquel Roca que Catalunya no tingui el concert econòmic a l'estil del País Basc o Navarra.

En un article d'opinió al diari del Grupo Godó, el periodista ha assenyalat que Ramon Trias Fargas es "va quedar en minoria" defensant aquesta opció al començament de la transició.

Després de definir Trias Fargas com a "concertista i federalista", ha remarcat que "el concert fiscal no va ser bandera catalana en el passatge Constitució-Estatut de Sau. 1978-1979. És ben sabut. El dirigent basc Juan de Ajuriaguerra hi va clavar mossegada a Bilbao, poc després de tornar de l’exili: 'Aquests catalans es creuen no sé què, perquè tenen ponents constitucionals; nosaltres, amb menys, aconseguirem més'".

"Cobrar impostos? No era una idea gens grata a l’esquerra industrial. Un altre temps. No hi havia ordinadors, no hi havia l’Agència Tributària i l’IRPF amb prou feines s’acabava d’implantar. I la solidaritat amb el sud era un concepte mític que no admetia matisos en una Catalunya amb més d’un milió d’andalusos i extremenys en fase d’arrelament", ha reblat.

Segons Juliana, "a CDC va prevaler el sentit pràctic del tàndem Pujol-Roca: anar sumant, agregar tot l’electorat moderat i no provocar grans rebutjos. Trias va quedar en minoria, però va aconseguir pactar el 1982 una bona valoració de serveis amb el ministre d’UCD García Añoveros, que el PSOE va esborrar de cop en guanyar de manera aclaparadora les eleccions d’octubre".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#11 Feliu Guillaumes , Mollet, 01/07/2013 - 23:28

CiU llavors era quarta força, darrera socialistes, comunistes i UCD. Dificilment se la pot culpar de res

#10 Pep, Vic, 01/07/2013 - 08:55

Es cert de tot, i sobretot per part de Roca Junyent on a Sau es deixa de banda policia i Hisenda per pensar que serà mes un problema que una avantatge i deixant l'estatut de Sau molt més reduït que el de Núria. Però que s'havia d'esperar de Roca Junyent que pensava en fer les Espanyes coma ara.

#10.1 Cues de pansa (un que ho va viure de prop), no aprendrà història amb El Periódico, 01/07/2013 - 09:47

Més avall hi ha qui mantenia la mateixa cantarella que vostè, amb l'eximent que semblava parlar des de la ignorància, però a vostè se li veu la poteta.
Martín Toval, futur fanàtic de la LOAPA amb Soler Tura, un dels més repugnants politics que li han tocat de patir a Cat., enterraren el concert.

#8 Kropotkin-Patriota no nacionalista, Vic, 30/06/2013 - 19:55

16 personas empleadas en oficinas catalanas en el extranjero; 7.500 en la diplomacia española. Lo excesivo es lo primero.....juas, juas...mejor hundidos

#8.1 Pere, Lleida, 30/06/2013 - 22:13

16 persones? Ja veig que t'agrada enverinar la realitat.

#8.2 Terraxa, Terrassa, 02/07/2013 - 08:43

Va Pere, digues quantes, i on es pot trobar la informació.
Vinga, no ens deixis amb el cuquet, per què jo, el que trobo és que la Secretaria d'Afers Exteriors té un pressupost de 25.453.832,17, i hi ha 16 llocs de treball pressupostats al programa.
Si saps alguna cosa més, DIGUE-HO

#7 Ivan el terrible, Sant Cugat del Vallés, 30/06/2013 - 19:05

Algú pot explicar con és possible que la culpa de no tenir Concert és de CiU (llavors Pacte Democràtic), si la majoria parlamentaria (amplissima) estava en mans de socialistes (llavors PSC-PSOE) i del PSUC (ara ICV)?.El primer Estatut te una clara emprenta PSC-PSUC. Perquè no el van defensar ells?.

#6 -emilio, a, 30/06/2013 - 16:07

Las provincias de Vizcaya y Guipuzcoa recuperan sus haciendas porque habian sido suprimidas por Franco. Pero nunca existió una hacienda catalana durante el periodo republicano por lo tanto Cataluña no tenia derecho a recuperar ninguna hacienda. Es de cajón-