Publicitat
Comunicació · 22 de Novembre de 2012. 14:29h.

La Fiscalia creu que les informacions d'El Mundo "són falses"

Diu que "concorren tots els elements típics del delicte de calúmnia"

La Fiscalia creu que les informacions d'El Mundo "són falses"

Eduardo Inda, con Pedro J. Ramírez, en una foto de archivo

La Fiscalia Superior de Catalunya considera que en les informacions que ha publicat el diari El Mundo sobre els suposats comptes a Suïssa del president de la Generalitat i candidat de CiU, Artur Mas, i de Jordi Pujol "concorren 'prima facie' tots els elements típics del delicte de calúmnia".

Així ho ha expressat avui davant els mitjans de comunicació, mitjançant un comunicat, argumentant en un to molt contundent que l'acusació al president és "falsa" i "mentidera", i detallant el presumpte delicte que havia comès el rotatiu, per justificar la seva decisió d'obrir una investigació d'ofici al diari. Així ho ha decidit després que el Gabinet Jurídic de la Generalitat li traslladés un informe sobre el cas.

La Fiscalia, liderada pel conservador Martín Rodríguez Sol, creu que "s'atribueix a la notícia una conducta impròpia, incardinable en un tipus penal, el suborn, quan s'afirma que rebia diners a canvi de contractes de la Generalitat".

A partir d'aquest punt, afegeix que aquesta informació és "falsa i mentidera" perquè "no hi ha avui a la causa ni en cap informe policial o dada que indiqui o suggereixi" que Artur Mas "rebés diners de contractistes d'obra pública".

A més considera que la notícia "no té fonament", perquè "els mateixos autors reconeixen implícitament la seva orfandat probatòria quan el supòsit text policial el redueixen a 'esborrany'". Referent a això, apunta que "un esborrany, per definició, és un text inacabat, un pre-text", i que "senzillament no és un document oficial, ni tan sols oficiós".

Referent a això, insisteix que "el suposat 'informe' policial sobre el qual pivota la notícia es transmuta de manera sorprenent en el propi article a 'esborrany', concepte desconegut que sembla eludir un text nonat i, per tant, inexistent en format oficial".

Finalment, recorda que el jutge que instrueix el cas Palau de la Música, Josep Maria Pijuan, "nega que conegui el suposat informe i nega que hagi encarregat diligències" a la Policia. Recorda, a més, que la informació d'El Mundo "insisteix en la condició de president de la Generalitat del senyor Artur Mas".

La Fiscalia considera que El Mundo podria haver comès un delicte de calúmnies, tipificat en l'article 205 del Codi Penal, i castigada "amb penes de presó de sis mesos a dos anys o una multa de 12 a 24 mesos si es propaguen amb publicitat".

En aquest cas, haurà de ser "responsable civil solidària la persona física o jurídica propietària del mitjà informatiu". La legislació també especifica, en l'article 215 del Codi Penal, que es podrà actuar d'ofici -com és el cas- "quan l'ofensa es dirigeix contra un funcionari públic, autoritat o agent d'aquesta sobre fets concernents a l'exercici dels seus càrrecs".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#13 pep, manresa, 23/11/2012 - 10:26

Por lo civil?.... o por lo criminal?

HA, HA, HA, HA

#11 CiU, abans s'atrapa a un mentider, que a un coix, 22/11/2012 - 19:08

Falses, sí, com les de Filesa, Roldan i els GAL... això també ho deia el M.H. Espanol del Ano durant 23 Anos, Jordi Pujol, que va donar suport a Felipe González fins l'últim segon "perquè les informacions de El Mundo eren falses".

#11.1 Gotcha!, Barcelona, 22/11/2012 - 20:29

Tens raó, mentider.

#11.2 Pocasoltes, Bcn, 23/11/2012 - 00:27

Creo que te has olvidado de añadir que los atentados del 11M fueron obra de la eta. De nada!

#10 Bianor, La Patria de Prim, 22/11/2012 - 16:39

Pues en vez de ladrar tanto que hace que no actúa ya?Ah que no le han soltao la cadena.....

#9 Pocasoltes, Bcn, 22/11/2012 - 16:09

No pasa nada, luego vendrá el Tribunal Constitucional y les absolverá, como ya pasó en 2 ocasiones anteriores.

#8 SOMiSEREM, CALAF, 22/11/2012 - 15:52

Al paro los dos,gilipollas.

#8.1 SOMiSEREM, CALAF, 22/11/2012 - 17:42

el 25 n. majoria absoluta de CIU.

#8.2 marta, Girona, 22/11/2012 - 18:47

De majoria absoluta res, perque si la tenen dintre de 4 anys encara parlarem del mateix amb l'excusa de que el Poble l'ha votat etc. etc.. Si volem l'independencia hem de votar ERC perque els hi senyali el camí i els hi ensenyi com ho han de fer.