Publicitat
Comunicació · 26 de Desembre de 2021. 11:38h.

"La immersió perjudica el català"

Arcadi Espada: "Pujol és el culpable de la fractura en dos de la societat catalana"

"La immersió perjudica el català"

El periodista Arcadi Espada (Barcelona, 1957) afirma a la segona part de l'entrevista amb e-notícies, que "Pujol és el responsable màxim" del que ha passat a Catalunya durant els darrers anys perquè "els arreplegats del procés van intentar dur-lo a terme".

En la seva opinió, el primer expresident de la Generalitat restaurada és "el gran responsable de la falsificació de la història" i també de "la fractura en dues de la societat catalana". Citant Gaziel, afirma a més que els fets han demostrat que la motivació "no només era moral sinó també econòmic". "Políticament no han deixat res, econòmicament tothom s'ha enriquit", assegura.

Al "balanç del pujolisme" esmenta alguns personatges que, en la seva opinió, són uns "vivales" com el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; el del Cercle d'Economia, Javier Faus; o l'empresari Luis Conde. "Catalunya és un param", reitera.

També opina que "el problema de Catalunya amb Madrid no és d'Isabel Díaz Ayuso, és de molt abans" i que "arrenca a la Transició" quan Barcelona va preferir "convertir-se en una ciutat com Terrassa, una gran capital de Catalunya, en comptes d'una ciutat europea".

Respecte a la immersió, creu que "des del punt de vista tècnic no té cap problema" però un país "no es pot permetre que per raons simbòliques en una part del territori els alumnes no estudiïn en la llengua oficial del país". "Així de simple", insisteix.

Segons el seu parer, "la immersió perjudica el català" però es mostra crític també amb les recents declaracions del president del PP. "Les persones que tenen càrrecs de responsabilitat han de tractar que totes les afirmacions i especialment les més contundents tinguin proves i, si no hi ha proves, el que ha de fer és callar".

Arcadi Espada acaba de publicar La Verdad (Península), un recull d'articles sobre periodisme, que s'afegeix a altres obres de l'autor com Contra Catalunya, Raval, Diarios, En nombre de Franco i Un buen tío.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#11 Marc, Mataró, 27/12/2021 - 20:10

Quan Espada parla de llengua oficial només parla de castellà. A Catalunya llengües oficials són el català, l'aranès i el castellà. Dues d'elles són pòpies, l'altra ha arribat amb els anys.
Quin paper fareu els ultraespanyolistes quan les comunitats àrabs d'Espanya reclamin educació en àrab d'aquí 25 anys?

#11.1 Menjamela Grandi, Anapurna, 29/12/2021 - 11:39

Menos lobos, caperuzo. Lenguas oficiales en Cataluña hay tres:
el español, el catalán y el aranés. La única propia de la Península es la primera, las otras dos son traídas de allende los Pirineos. A Dios lo que es de Dios y al César lo que es del César.

#10 pelosia, basiñlea, 27/12/2021 - 15:36

Arcadi Consejero ce Cultura¡¡¡

#9 Antifa, L'h, 27/12/2021 - 09:54

Un radical opinió en un sentit o en un altra no pot ser mai referència. Espasa es com els de plataforma per la llengua de l'altra bamda

#9.1 Joe, Tarragona, 27/12/2021 - 10:27

Claro Cantinflas,el futuro es tuyo.

#9.2 pepe, andorra, 27/12/2021 - 12:16

joe, al caballerete este, le va mas el tomorrow belongs to me, aunque también stalin llamaba radical a todo el q no comulgaba con el. Faccionalismo también le llamaba. Esto de q un facha totalitario y creyente de unicornios vaya de referente moral y gaste el supremacismo moral q gasta, es de lo mas divertido.

#9.3 pepe, Andorra, 27/12/2021 - 12:17

chaval creyente de unicornios, es q estas replicando lo mismo q decian los viejos comunistas totalitarios en su trabajo de agitacion y propaganda.....lo mismo, lo mismo....

#9.4 Usted, Chez Titole, 28/12/2021 - 10:23

Usted es el culpable
de todas mis desdichass
y todos mis quebrantoos
Usted metió la mano
en la caja de los cuartos
y nos dejo peladoos
Usted nos desespera
nos mata y enloquesseee
y toda la vida dieramos
por enxamparlo
de una p.... vessss.

#8 A mi no me engañan, Bcn , 26/12/2021 - 23:24

Això de la fractura de la societat catalana és confondre els desitjos amb la realitat. La societat catalana és plural. Hi ha els partidaris del FC Barcelona i els del RCD Espanyol. Els de l'avortament i els de'n contra. Els creients i els ateus. Els partidaris de la independència i els de la dependència, etc., etc.

#8.1 Joe, Tarragona, 27/12/2021 - 10:29

Y los primos que se creen lo que dicen,cómo tú.

#8.2 pepe, andorra, 27/12/2021 - 12:21

sociedad catalana? eso no existe, y hay fractura cuando los partidarios del FCB usan su poder para fastidiar a los pericos o cuando los proaborto lo usan para lo mismo, es decir, hay una fractura cuando una parte de la sociedad intenta imponer, usando el poder, sus punto de vista a los q no los comparten, q es lo q esta pasando ahora mismo.

#7 lliuredenacionalisme, barcelona, 26/12/2021 - 23:13

El català ara s'associa amb el nacionalisme i el secessionisme, la qual cosa és terrible per a la llengua. Suposa una pèrdua de parlants assegurada. A més la immersió és perjudicial per als nens catalanoparlants de zones rurals on l'ús de l'espanyol és residual a nivell familiar, laboral i social. És impossible que tinguin un bon nivell