Comunicació · 17 de Març de 2014. 19:01h.

La premsa de Madrid, en contra

Només un 1% de les notícies de portada són a favor del procés

La premsa de Madrid, en contra

Imatge dels diaris analitzats

Només un 1% de les notícies de portada publicades per la premsa de Madrid des de novembre del 2011 dóna una visió positiva del procés sobiranista a Catalunya. Un 69%, en canvi, la tenen negativa, segons l’informe de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat que avui han presentat el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya al Col·legi de Periodistes.

L’estudi, de les periodistes Maria Manyosa i Vera Giró, ha analitzat les portades de l’ABC, El Mundo, El País i La Razón per conèixer quin ha estat el tractament del procés sobiranista català, la gestió econòmica i la corrupció als Països Catalans des de la victòria del Partit Popular a les eleccions estatals, el 20 de novembre de 2011 fins a la mateixa data del 2013. 

Del total de 2.912 portades analitzades, en un 60% hi han aparegut una o més informacions relacionades amb qualsevol temàtica d’actualitat dels Països Catalans, fet que suposa un total de 2.484 articles. El Mundo ha estat, amb 955 peces, el mitjà que ha dedicat més nombre de notícies a portada a aquests territoris, el doble que La Razón.

De totes les notícies publicades pels quatre mitjans analitzats, el 22% posaven el seu focus sobre la corrupció i el 21% s’ha centrat en el procés sobiranista. De totes elles, en un 30% d'ocasions, les notícies sobre el procés sobiranista han estat tema de portada, en un 23% s’ha publicat com a segona notícia, i en un 14% se n'ha parlat en format breu.

Un 69% d’aquests articles de portada donen una visió negativa del procés, aïllant així les versions positives en un 1%. El 30% restant de les notícies s’han categoritzat com a neutres. La Razón és el diari que més cobreix el procés (el 32% de les notícies que publica en portada sobre Catalunya en parlen) i també és el que ho fa des d’una òptica més negativa.

Un 83% de les informacions d’aquest rotatiu destaquen punts negatius, seguit a poca distància per l’ABC (81%), El Mundo (60%) i El País (48%). El rotatiu del Grup PRISA és l’única capçalera editada a Madrid en què les informacions sobre el procés categoritzades com a neutres (49%) superen les negatives.

L’informe també analitza el tractament sobre corrupció que han donat els diferents mitjans analitzats. El Mundo és el diari que més ha tractat aquest aspecte, amb un total de 277 notícies a portada, tres cops més que l'ABC i La Razón. Això és conseqüència de la intensa cobertura realitzada pel rotatiu d’Unidad Editorial sobre el cas Nóos, investigat pel jutjat de Palma.

Tot i que les Illes Balears lideren el rànquing a l’hora de parlar de corrupció, El Mundo, ABC i La Razón han donat més rellevància a les informacions sobre corrupció a Catalunya que a les del País Valencià. En total hi ha hagut 186 notícies en portada sobre corrupció al Principat, i tan sols 82 del País Valencià.

En el cas de l’ABC, les notícies sobre corrupció al Principat (56) superen les del País Valencià (5) i les Illes Balears (36). El cas Noos, a les Illes Balears, ha estat notícia en més de 200 ocasions per El Mundo, mentre que la resta de diaris n’han parlat molt menys de la meitat.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#23 Armanda, barcelona, 19/03/2014 - 16:47

Tardaremos más o menos en dejar de depender de este estado. Pero a una buena mayoria no nos gusta estar en él, ni los políticos que lo conducen. Ni el Congreso. Con o sin referéndum, ya hemos votado a favor de salir, porqué lo deseamos y cada dia somo Lean sinó las redes sociales y escuchen,

#22 Previsible, barcelona, 19/03/2014 - 16:41

Esto es y era previsible y no es notícia. Al estado español no le conviene que Catalunya se vaya. Por la economia en primer lugar. Se van a quedar solos en el sur de Europa. Pura supervivencia y se han dado cuenta demasiado tarde. Los catalanes ya contamos con su resistencia. Todo previsible

#21 BEJOTA, bcn, 18/03/2014 - 17:41

368 empresarios (el 50% del PIB de Cataluña) se pronuncian contra el independentismo de Artur Mas
Apoyan el estudio elaborado por el ?think-tank? Europa Liberal que explica los perjuicios de la separación con España. El informe será presentado mañana

#20 BEJOTA, bcn, 18/03/2014 - 17:11

Política / encuesta del ceo
El 40,2% catalanes está «totalmente a favor» de la independencia, según la Generalitat
El 87,3 por ciento de catalanes aceptaría el resultado de un referéndum, según una encuesta del Centro de Estudios de Opinión de la Generalitat

Tarragona dice no.

#19 Ricard, Reus, 18/03/2014 - 12:43

És q si el "imperio" se'ls fa cada cop més petit se'ls fa més petit tb el txollo "imperial". Madrid sns tot el q comporta la concentració d poder econòmic i polític d capital d'Estat seria un solar n mig d la Meseta...I òbviament la premsa q tb viu del txollo n això va del bracet d l'oligarquia M