Publicitat

Crítiques a les compareixences telemàtiques i a la selecció de preguntes

La premsa desperta

Periodistes de la Moncloa -que poden preguntar als ministres per WhatsApp- han començat a queixar-se pel funcionament de les compareixences telemàtiques. Les preguntes s'han d'enviar abans de la roda de premsa i són seleccionades pel secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver.

La Secretaria de Comunicació del Govern espanyol ha argumentat que hi ha 250 periodistes acreditats. Oliver ha proposat als professionals i associacions de premsa que “arbitrin un sistema de torns i preguntes que faci possible la màxima participació” com alternativa al sistema establert.

Els periodistes, però, no estan conformes amb el plantejament de la Moncloa i reclamen a Miguel Ángel Oliver que posi en marxa “un mecanisme per preguntar en directe sense que un alt càrrec del Govern tingui capacitat per decidir si una pregunta és o no formulada”.

L'Associació de Premsa de Madrid ha suggerit al secretari d'Estat que “siguin els propis periodistes habituals de la Moncloa els que facin grups de 5 o 6 periodistes, de tal manera que vagin rotant cada dia i tots se sentin representat”.

També periodistes que cobreixen les rodes de premsa de la Generalitat s'han queixat pel mateix motiu. El Govern només accepta un màxim de 15 preguntes a les compareixences de la portaveu de l'Executiu català, Mertixell Budó, i dels consellers Miquel Buch i Alba Vergés. Els professionals han de plantejar-les telemàticament després de la intervenció inicial de Budó i són seleccionades pel departament de comunicació de Presidència.

Diversos mitjans de comunicació no arrenglerats amb el Govern critiquen, a més, les “vaguetats” que responen els consellers quan se'ls hi formula preguntes específiques. El periodista de El Confidencial considera que “aquestes rodes de premsa s'estant convertint en una vergonya en termes de transparència i de llibertat de premsa”, va criticar en el xat de Telegram que el Govern ha habilitat per seguir les compareixences.

“Ni dades de llits, ni d'UCI, ni de personal... Només vaguetats i argumentaris polítics de primer de spin doctor”, va queixar-se per les respostes que va donar la consellera de Salut, Alba Vergés, després de conèixer-se per la premsa que la Generalitat havia estat víctima d'una presumpte estafa en la compra de material sanitari.

El redactor de El País va reconèixer que “la situació és nova i complicada per a tothom”, però va lamentar que “no s'ha respost ni una sola pregunta” ni “tampoc hi ha un interès per fer-ho posteriorment”.

L'ABC destaca l'“esforç” de l'equip de comunicació de Presidència, però qualifica d'“absolutament impresentable” que els consellers no responguin determinades preguntes concretes. “La consellera Vergés no respon ni les preguntes que són de 'sí' o 'no'”, afegeix. També des de El Independiente i e-notícies es considera que “no és acceptable” que hi hagi preguntes que es quedin sense contestar.

D'altra banda, en les dues primeres compareixences telemàtiques del president de la Generalitat, Quim Torra, només es van acceptar tres preguntes, mentre que en la darrera intervenció s'hi va ampliar fina a10 qüestions.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Juan Jose García, Cunit, 07/04/2020 - 15:25

El problema no son las preguntas.Son las respuestas.Si tienes a las Residencias bajo tu responsabilidad
y se mueren todos,y los cadáveres permanecen en el lugar,¿Que respondes? Igual pasa con la salud
pública,el material sanitario,la gestión de los medios públicos,ect

#6 VRaptor, Alicante, 02/04/2020 - 21:16

Vaya caretos que tiene el personal, casi se podría pensar en una nueva, moderna, inusitada y secesionista representación del tríptico "Jardín de las delicias" de El Bosco. Para ellos todo es delicioso y maravilloso. Todo sea que después de las próximas elecciones les llegue el llanto y el crujir de dientes.

#5 Victor, Barna, 02/04/2020 - 08:06

Será que se quedan sin trabajo y van a degüello? , Haber espabilado antes, la prensa sois tan culpables como los políticos.

#4 Es igual... , Ññññ, 02/04/2020 - 00:17

Gràcies a Deu, tenim internet a més de la ràdio i la tele. Abans encara podien manipular a la penya a gust. Ara no, ho sabem tot de tothom al segon, i podem contrastar molta informació, vingui d'on vingui. Per molt que manipulin, les xarxes socials volen literalment i els pillen.

#3 El Hundimiento, BcN, 01/04/2020 - 23:50

Sense la complicitat de periodistes de voll GALLINACI no hagués estat possible el procés. I ARA TOTHOM AL CARRER. Sincerament, vist de lluny fa riure i tot.