Publicitat
Comunicació · 27 d'Octubre de 2013. 10:23h.

La Vanguardia 'abandona' Mas

El diari demana "moderació" i "diàleg" amb l'Estat: "és el bon camí"

La Vanguardia 'abandona' Mas

Imatge de l'editorial

La Vanguardia, en una editorial titulada "Qui tem els moderats?" que s'inicia a la portada del diari, aposta per la "moderació" i "el diàleg" amb l'Estat espanyol, en considerar que aquest "és el bon camí".

El diari creu que "la moderació és més necessària que mai quan les posicions són antagòniques. Ser bel·ligerants a favor de la moderació constitueix un exercici de responsabilitat. Estem disposats a defensar la moderació –fins i tot amb vehemència– perquè emergeixi al bell mig del diàleg de sords al qual, amb preocupació, estem assistint", remarquen.

La Vanguardia assenyala que "el soroll avui és gratuït. Per això, fan falta els moderats. Els partidaris del pacte i dels ponts. I els moderats hauran d’alçar la veu, ja que la moderació és una actitud positiva. La moderació s’ha d’afirmar a Catalunya".

"Mecanismes de control objectiu de la solidaritat, federalisme asimètric, reconeixement de la singularitat de Catalunya, consulta catalana en el marc de la Constitució, revisió de la Constitució... Aquestes idees avui comencen a aparèixer als mitjans de comunicació espanyols. Fa cinc anys, semblava impossible. Qui ha dit que res no es mou? Qui afirma que el diàleg és impossible?", reivindiquen.

El diari es pregunta si "té por el Govern d’Espanya dels moderats catalans?". En aquest sentit, s'assenyala que "el pacte trobarà sempre forts suports en la societat civil catalana. Però la política de cap manera no pot inhibir-se de les seves responsabilitats".

"Té por el Govern d’Espanya del pluralisme intern de les societats catalana i espanyola? Té por dels moderats catalans? Té por de l’èxit d’una tercera via? La mateixa pregunta és aplicable al Govern de Catalunya i als partits que li donen suport al Parlament", remarquen.

"Té por el Govern de la Generalitat dels moderats catalans? Si la resposta fos positiva, seríem davant un fet molt preocupant. Ens trobem immersos en un procés polític molt complex, afortunadament delimitat per la nostra irrenunciable pertinença a la Unió Europea, els centres de decisió de la qual comencen a estar atents al que passa a Catalunya i al debat intern espanyol", afegeixen.

La Vanguardia creu que "si es confirmés un clima de renovada i sistemàtica hostilitat del centre polític espanyol cap a les posicions moderades, la deliberació de la qüestió catalana adquiriria la màxima urgència en les instàncies europees".

"Mentrestant, són molts els catalans, molts més dels que pugui semblar, que insistiran i perseveraran en la via de diàleg que en aquest moment sembla aixecar tantes reticències. Senyal inequívoc que és el bon camí", conclouen.

Publicitat
Publicitat

170 Comentaris

Publicitat
#91 BEJOTA, BCN, 30/10/2013 - 15:15

El líder dels socialdemòcrates europeus adverteix Mas: la independència unilateral implica quedar-se fora de la UE .

Swoboda recorda que no es pot "crear nous conflictes i esperar que tothom t'accepti a la UE",

#90 ramon, barcelona-c, 29/10/2013 - 15:03

Els Godó estan contra en MAS fa mesos , si poguessin el farian desapareixer. I encara tenim clarividents entre el catalanisme que diuen que la Generalitat vol treure la publicitat de TV3 per donarla al grup Gdó. Es possible unestat amb gent que te ceguesa política total o fanatisme tan partidiste ??

#89 Francesc, Llançà, 29/10/2013 - 01:04

La Rahola també es una defensora a ultrança d'aquest editorial. Ella tan vehement novament s'ha venut als Godó que com el Duran i Lleida estan atrapats. Fantàstic! Ja fa temps que els informatius de 8TV ( Cuní) i La Vanguardia ja no saben com fer-ho per frenar el procés independentista.

#88 BEJOTA, BCN, 28/10/2013 - 14:57

Cataluña ha visto desaparecer desde el 1 de enero de 2008 un total de 47.135 negocios. La media es demoledora: en números redondos, a un ritmo de una menos cada hora. Antes de que asomara la crisis, el 18,5% de las empresas que había en España estaban en Cataluña; ahora, apenas un 18,1%.

#87 El azote de los necios, Barcelona, España, 28/10/2013 - 14:09

El independentismo catalán es una auténtica basura, crea mártires y naciones dónde no los hay......