Comunicació · 13 d'Agost de 2014. 19:25h.

La Vanguardia busca becaris de franc

"Per cobrir les festes de la Mercè", segons CCOO

La Vanguardia busca becaris de franc

Una imatge de la portada de La Vanguardia

La Federació de Serveis a la Ciutadania del sindicat CCOO a Catalunya ha presentat una denúncia davant la Inspecció de Treball contra La Vanguardia per buscar estudiants o recents graduats en Periodisme perquè treballin de franc cobrint actes de les festes de la Mercè.

La Vanguardia ha publicat un anunci al diari i al web on criden a participar als estudiants o recent graduats per fer aquesta feina sense remuneració, sota la promesa que “el teu primer reportatge sortirà a La Vanguardia”, segons ha denunciat CCOO.

L’anunci avança que “La Vanguardia seleccionarà els candidats i es posarà en contacte amb ells per donar les indicacions necessàries ..., i comunicarà a cada estudiant seleccionat l’acte o conjunt d’actes a cobrir”.

Els estudiants que responguin hauran de passar un procés de selecció com en qualsevol feina, hauran de cobrir els actes que se’ls hi assigni, proporcionant textos, fotos i vídeos. A més, el sindicat ha explicat que el diari també els hi marcarà uns horaris de lliurament dels materials.

CCOO s’ha qüestionat si aquest diari “no pretendrà en realitat reclutar personal a cost zero i amb l’obligació de complir uns horaris de tancament concrets? No es tractarà potser d’una relació laboral encoberta, però sense retribució dels serveis?”.

Les bases del suposat concurs afirmen taxativament que “els estudiants cedeixen en exclusiva a La Vanguardia amb caràcter gratuït, indefinit i per al món sencer, tots els drets d’explotació dels textos, fotos i vídeos i, per tant, permeten la seva publicació, difusió, reproducció, distribució i comunicació pública en qualsevol mitjà de comunicació, suport i format, incloses les xarxes socials”.

Des de CCOO consideren que “aquestes pràctiques abusives per part d’un mitjà de comunicació fan un mal servei a la professió periodística, ja que aquesta s’ha de posar en valor i no relegar-la a una mera pràctica il·lusionant a canvi d’una publicació i d’una simple ‘palmadeta’ a l’esquena”.

“Els i les periodistes han de saber que han de lluitar per poder viure de la seva professió, i no ser explotats de manera sistemàtica per uns grans mitjans que se n’aprofitaran de la seva feina totalment de franc, fet que pot representar un preludi per a d’altres possibles irregularitats, i que ens resulta inconcebible tractant-se d’un mitjà suposadament seriós com és La Vanguardia”, apunta el comunicat.

La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO a Catalunya també ha presentat una carta a la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, per demanar-li “que prengui partit en aquest assumpte i que la seva institució es pronunciï en contra d’aquestes pràctiques, que vulneren les normes més essencials de la professionalitat periodística i empresarial”.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 pep, manresa, 21/08/2014 - 17:16

això és que el marianus escarola deu volet fer obres al xalet de la Cerdanya que li hem pagat tots nosaltres, amb les obligades subvenCiUns a La Vanguardia Española durant els darrers 34 anys.

#9 Kropotkin, Vic, 14/08/2014 - 12:49

Que los cojan de TV3. Alli la mayoria no hace nada en todo el dia y ya estan pagados con nuestros impuestos. Además, han demostrado sobradamente que no tienen escrúpulos por lo que aceptarán cualquier cosa que se les pida en la LV. Son esbirros de confianza... Jua, jua, jua,...

#8 Pere, Comarca Garraf, 14/08/2014 - 12:41

I a sobre està subvencionada des de fa més de 30 anys, eh ?

I té beneficis, o no ?

Serà per justificar que les subvencions, que es transformen en nomines dels empleats, es a dir en empleats de la Generalitat, APROX. FUNCIONARIS.

#7 albert, BCN, 14/08/2014 - 11:38

No entenc la critica. La Vanguardia no obliga a ningú a fer res que no vol fer. Hi ha molta gent que vol optar a l'oportunitat de publicar el seu primer reportatge encarà que sigui sense un retorn econòmic. Si la Vanguardia té prou nom per a que la gent vulgui publicar així doncs "CHAPEAU"

#7.1 ambaixadorCAT, UK, 14/08/2014 - 13:01

el problema que veig és que el mercat està altament manipulat, i la gent no té oportunitats ni de fer empreses ni de tenir treballs decents. El que dius condicionat a un sistema de lliure mercat seria correcte, però no és el cas.

#6 ambaixadorCAT, UK, 14/08/2014 - 00:54

el mercat laboral és deplorable, perquè lo més trist és que hi haurà cua de becaris disposats a treballar-hi gratis només per "fer currículum"