Publicitat
Comunicació · 28 d'Octubre de 2012. 09:31h.

La Vanguardia: "Catalunya és una nació"

El diari lamenta les "reaccions agressives" de "cercles i mitjans de Madrid"

La Vanguardia: "Catalunya és una nació"

Javier de Godó, amb Artur Mas, en un sopar recent

La Vanguardia publica avui un editorial en portada en què afirma que Catalunya "és una nació". "Una nacionalitat, per dir-ho de manera acord amb l'article 2 de la Constitució" que "la dictadura del general Franco no va aconseguir sufocar". L'article, que comença en portada, recomana "política, diàleg i audàcia" en ple debat sobiranista i, sobretot, en al·lusió al Govern del PP.

El diari considera que a Galícia i Euskadi, "han guanyats les forces matrius" i que això permet tragués una "interessant lliçó: cal saber llegir el signe dels temps, cal saber interpretar el que es mou sota l'escuma dels dies. Vet aquí un deure cada vegada més actual per les institucions de l'Estat, per a la política i també per al periodisme, especialment per als mitjans de comunicació de qualitat, la vocació segueix sent el servei a la societat que els ha vist néixer i els ha donat vida".

"Catalunya -afegeix-, històricament regida per les seves pròpies lleis, recuperar al segle XIX un fort desig d'autogovern, que la dictadura del general Franco no va aconseguir sufocar. És una nació. Una nacionalitat, per dir-ho de manera acord amb l'article 2 de la Constitució de 1978. Una nacionalitat en què han cristal·litzat malestars que ja van ser advertits públicament fa més de dos anys pel nostre diari".

El diari també recorda que "Catalunya, societat que va protagonitzar l'enlairament de la revolució industrial a Espanya, juntament amb el País Basc i Astúries, és una comunitat humana fortament identificada amb la seva cultura, articulada pel català, vella llengua llatina amb més parlants que alguns dels idiomes oficials a la Unió Europea. És una societat econòmicament basada en la petita i mitjana empresa que, tot i les dificultats del moment, segueix sent la principal força motriu de la riquesa espanyola".

"Amb un escrupolós respecte a les formes i una permanent apel·lació al diàleg i a no voler precipitar el temps de les coses, serà molt més eficaç el necessari rebuig a les reaccions agressives i les amenaces que aquestes últimes setmanes s'han proferit des de determinats sectors, que estem segurs que no representen el sentiment general de la societat espanyola. Potser el veritable problema d'Espanya, el més verinós de tots, resideixi en els cercles i mitjans de Madrid que no desisteixen en l'intent d'interpretar la política espanyola com un joc de titelles. L'agenda pública no els pertany".

La Vanguardia considera també que "a Catalunya s'ha produït una condensació de malestars que podria haver estat evitada amb més tacte, més finor, més generositat i més sentit de l'equitat" i adverteix que "no hi ha ara mateix una aposta definitiva per la ruptura amb Espanya. Només cal llegir amb atenció les enquestes. Però sí que hi ha -i el nostre deure és prendre nota d'això- un desig majoritari, molt intens en els sectors més dinàmics de la societat, creixent i irreversible, que les coses canviïn i canviïn de veritat. Un altre tracte, una altra consideració, un altre nexe. Respecte mutu, solidaritat equilibrada, reconeixement de la nació cultural, autogovern efectiu i dret a decidir en el nou marc europeu que la crisi accelera".

Per això "l'autonomia catalana, fonament imprescindible de la transició democràtica, no pot sucumbir sota les runes d'un Estat autonòmic artificialment inflat, la sobredimensió, ara inviable, mai no ha estat estimulada des de Barcelona".

77 Comentaris

Publicitat
#44 PedroC, Barcelona España, 30/10/2012 - 01:54

La traición de La Vanguardia es una de las peores cosas que hemos visto en esta tierra en muchos años. Es algo realmente inaudito. Cuando todo esto pase ya correrán cabezas.

#43 Formigueta, Barcelona, 29/10/2012 - 18:39

La Vanguardia diu que Catalunya no vol la independéncia.Llegi-ho bé i ho comprobareu.-
Compte patriotes catalans, el nostre vot
no pot anar als amics del Comte de Godó,
sinò de SI, que els hi ha plantat cara amb
el "no vull pagar" pels peatges d`Albertis,
que en canvi CIU ha recolzat.---

#42 Pere, València, 29/10/2012 - 10:36

La Vanguardia: "Catalunya és una nació". Una solament? No home, no. Com a mínim sis o set. A veure si ara farem curt.

#41 Rogeli Marti, Barcelona, 29/10/2012 - 10:07

Amb la independència La Caixa perdonarà totes les hipoteques i ja no tindrem que pagar cap prestec.
A més la Seat regalará un cotxe a cada català major de 18 anys
Casa Tarradelles regalará cada mes 4 Kg de foet i 5 pizzes
Tots els catalans podrem cardar gratis 5 vegades al mes al puticlub

#41.1 Sandra, Martorell, 29/10/2012 - 13:47

Tu ets imbecil, nano, pren la medicina i ves dormir

#40 Jordi, Zaragoza, 29/10/2012 - 08:14

¿Y desde cuándo exactamente Cataluña es una nación?

#40.1 Què fàcil..., Barcelona, 29/10/2012 - 09:28

Poc després de néixer tu, o sigui fa uns mil i escaig d'anys.
L'Alzheimer ja ho té, això.

#40.2 Jordi, Zaragoza, 29/10/2012 - 12:46

Tienes una gracia que desborda, pero sigues sin contestar una pregunta tan fácil: ¿desde cuándo exactamente Cataluña es una nación?

#40.3 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 29/10/2012 - 19:04

Les nacions no tenen data de naixement. Es van conformant amb el temps. Tenen moments de plenitud, moments d'incertesa, i depenen sempre d'una voluntat popular fins que adquireixen estructures polítiques representatives que els hi donen més estabilitat però no garantia de supervivència.

#40.4 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 29/10/2012 - 19:04

Les nacions no tenen data de naixement. Es van conformant amb el temps. Tenen moments de plenitud, moments d'incertesa, i depenen sempre d'una voluntat popular fins que adquireixen estructures polítiques representatives que els hi donen més estabilitat però no garantia de supervivència.

#40.5 Pere Pau, Can Fanga, 30/10/2012 - 08:45

La qüestió no és des de quan, sinó quan ho tornarà a ser, i no t'amoinis serà molt aviat, falta molt poc

#40.6 Jordi, Zaragoza, 30/10/2012 - 10:04

Muy bien Pere Pau, te hago la pregunta a ti, es igual de fácil: ¿cuándo fue Cataluña una nación?