Publicitat
Comunicació · 4 de Març de 2012. 20:25h.

La Vanguardia especula amb eleccions anticipades l'any vinent

CiU contempla cinc escenaris i tres són de ruptura, segons el diari

La Vanguardia especula amb eleccions anticipades l'any vinent

PDF de la notícia de LV

El president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà eleccions anticipades el 2013 perquè les urnes ratifiquin el pacte fiscal amb acord o sense, segons informa La Vanguardia en una crònica signada per Jordi Barbeta.

CiU estableix com a objectiu irrenunciable sortir de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) i gestionar els impostos, s'afegeix. També s'indica que la federació nacionalista contempla cinc escenaris possibles, tres dels quals són de ruptura. Pràcticament tots porten a unes eleccions anticipades a Catalunya.

Segons Barbeta, Mas està disposat a fer el canvi de manera progressiva per evitar impactes no desitjables, però tot ha de començar per un afegit a la llei orgànica de finançament que exclogui explícitament Catalunya com ja ho fa amb el País Basc, amb Navarra i sovint amb les Canàries.

D'altra banda, un acord de Mas i Rajoy sobre el pacte fiscal obriria la porta perquè els nacionalistes catalans s’impliquessin en el govern de l’Estat. "Si això s’arribés a produir, Mas sotmetria l’acord al veredicte de les urnes en unes eleccions anticipades al final de l’any que ve", afirma el diari.

"És força probable que el govern espanyol es decanti per una reforma del sistema de finançament que podria millorar el model actual, però sense oferir un tractament específic a Catalunya. Si el canvi fos substancial i la persistència de la crisi desaconsellés per inoportunes les iniciatives de ruptura, Artur Mas podria defensar l’acceptació provisional d’un sistema insatisfactori i sotmetre’l al veredicte de les urnes", contempla.

Una altra opció seria que hi hagués desacord total i que Mas trenqués la col·laboració amb el PP, pactés amb ERC i convoqués eleccions. També es contemplaria, en cas de desacord total, fer un referèndum que, en cas de ser aprovat, comportaria la insubmissió fiscal dels catalans amb Espanya.

La última opció seria la de convocar un referèndum per a l'Estat propi amb la finalitat d'iniciar el procés per a una declaració unilateral d'independència.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#14 angel, cardedeu, catalunya, 05/03/2012 - 23:00

Siguem seriosos, Un sol partit per la independència o PP. Perque el CyU son els caganets PP si pero............ no del tot, això fa mala imatge per Catalunya. Ara no toca, pero............ ara la opciò es convocar referéndum per l´Estat propi. No s´aclaren rès.

#13 Manolo, Barcelona, 05/03/2012 - 18:22

TENIENDO EN CUENTA QUE EL DIARIO DEL SR. CONDE (ADECUADAMENTE SUBVENCIONADO), ES EL BOE DE CIU, NO ME CABE DUDA DE QUE DEBE SER VERDAD

A DEMÁS, SI LO DICE EL SR, BARBETA, ... VA A MISA

#12 joan, manresa, 05/03/2012 - 17:59

El Casal,17,45 h.--No tindrem aquesta sort...!!!! Pro ya tarden masse....,la tertulia sempre sa mentingut en aquesta posició...,ya desde el primer moment varem dir que axó no tenía bona sortida i que cauría en mans del PP...,sa de ser molt curtet per no veure axó....,axís anem..

#11 Ramon, Barcelona, 05/03/2012 - 14:22

Si mi CiU està governant ara mateix amb el 28% dels vots, no és gens estrany que vulguin repetir, i repetir, i tornar a repetir les eleccions, per veure si superen aquesta àmplia majora absoluta o fins i tot són capaços de treure algun punt menys per poder tenir encara més suport de mi otro PPciu.

#9 Josep, Lleida, 05/03/2012 - 11:31

El PP amb una majoria absoluta i amb la clau de la governabilitat a Catalunya, deu esta tremolant de les amenaces del Mas.
Sobretot tenint en compte el caracter dur, ferm i de conviccions granitiques de CIU.
Com deia el padrinet ( encara que ara desvarií ) nomes importa la menjadora, amén.

#9.1 Siscu, Artesa de Segre, 05/03/2012 - 12:12

Semblas el "tertulià" Toni BolaÑo repetint els seus "mantras" als matins de RAC-1. O potser ets el mateix BolaÑo, guaita qué et dic!.