Publicitat
Comunicació · 6 de Setembre de 2010. 21:22h.

La Vanguardia ressuscita l'edició en català

El diari fitxa un subdirector de l'Avui per avaluar els costos del projecte

La Vanguardia ressuscita l'edició en català

Zapatero llegeix La Vanguardia durant la inauguració de la nova rotativa el 2007

La Vanguardia ha recuperat el projecte de fer una edició en català, segons ha sabut e-notícies. El diari ha fitxat aquest estiu el subdirector de l'Avui, David González, per avaluar precisament els costos del projecte.

La decisió no esta presa, però el sector de la premsa a Barcelona ha patit alguns canvis en els darrers mesos: a l'impacte de les noves tecnologies cal afegir el fet que el grup Godó va vendre ara fa uns mesos, juntament amb Planeta, la seva participació al diari Avui a El Punt.

El grup Cutura 03 ha decidit posar en marxa, d'altra banda, el diari Ara, que competirà amb El Punt i, si surt, l'edició catalana de La Vanguardia. El director del nou diari serà Carles Capdevila i el director general, Joan Alegre, que havia estat al grupo Zeta.

Entre els accionistes hi ha la família Carulla, propietaris del hòlding agrolimentario Agrolimen, i  Ferran Rodés, conseller delegat d'Havàs Media. També dos pesos pesants del periodisme català com Toni Soler i Albert Om.

El projecte de fer una edició en català de La Vanguardia -com ja fa El Periódico- es una vella iniciativa que va revelar el 2008 el director de comunicació del grup, Màrius Carol, en un acte a la Ramon Llull. Carol va fer l'anunci en l'acte de presentació del conveni entre el Grup Godó i la Facultat de Comunicació Blanquerna.

En aquella ocasió va assegurar que, a diferència del rotatiu del grup Zeta, que té un 40% dels seus lectors en català i un 60% en castellà, “amb tota seguretat aquesta proporció, en el cas d’una doble edició a La Vanguardia, es decantaria en favor de la catalana”.

L'empresa va congelar, tanmateix, el projecte posteriorment a causa de la crisi econòmica. L'aleshores director adjunt Jordi Juan va manifestar mesos després, en una entrevista al portal Comunicació 21, que "en un futur és possible que es pogués plantejar" però que "ara per ara, amb la crisi econòmica no és el millor moment per fer una inversió d’aquest tipus".

Juan va insistir el 2009, poc abans de marxar de direcció de comunicació d'Spanair, en declaracions a TV3 que La Vanguardia "s'ha de fer en català", atès que "en aquest moment estaria molt bé, en un moment de crisi estaria molt bé, quan es parla de la decadència de Catalunya, fer en català un diari que és un símbol de Catalunya en català és una gran oportunitat i s'ha de fer".

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#38 La vanguardia busca disfressa, BCN, 24/09/2010 - 01:34

Potser enganyen a uns quants despistats que pensin que els diaris en català són catalanistes. Que no us embauquin!! Un españolista per molt que parli català ho continuarà sent!! Grupo Godó a mi no m'enredeu. Fora el Grupo Godó, un dels càncers de Catalunya!!

#37 Joan, Barcelona, 23/09/2010 - 18:23

La Vanguardia, un dels braços armats de l'espanyolisme a Catalunya, no perdrà el seu perfil fatxenda, segur.
Imprimint en català vol arribar a reforçar la seva presència entre aquella gent que identifiquen 'català' amb 'nacionalista'.
Mes recolzar els independentistes haurien de fer!!!

#36 Núria, Amposta, 16/09/2010 - 00:12

Soc suscriptora de La Vanguardia des de fa quinze anys i ja en tinc ganes de poder llegir-la en català i anomenar-la La Vanguàrdia. Hi ha altres publicacions diàries en català però sempre he estat fidel a aquest diari . A veure si ho tiren endavant.

#35 Catalunya real, Barcelona, 07/09/2010 - 19:48

ja era hora!! per cert, un aclariment: mai, i dic MAI, LV ha tingut tantes subvencions directes i dissimulades com amb el govern tripartit, MOLT especialment, amb el segon.

#34 Patriota, Bcn, 07/09/2010 - 18:52

Normal, ahora que su partido politico va a ganar las elecciones, es decir Ciu, pues se estan preparando para la lluvia de millones que van a tener.