Publicitat
Comunicació · 8 de Setembre de 2013. 18:11h.

L'altre 1714, segons Pedro J. Ramírez

El director d'El Mundo recorda que els catalans van "jurar lleialtat" a Felip V

L'altre 1714, segons Pedro J. Ramírez

Pedro J., en una imatge d'arxiu

El director del diari El Mundo, Pedro J. Ramírez, explica en la seva Carta del domingo publicada avui els prolegòmens del 1714 i recorda que els catalans van jurar "lleialtat" a Felip V.

Aprofitant que falten pocs dies per a la cadena humana de la Diada, assegura que la marxa de Carles V i la posterior de la seva dona, l'emperadriu Isabel Cristina l'any 1713 "simbolitzava la forma abrupta amb la que la casa d'Àustria va deixar tirats els catalans".

També diu que mentre l'emperadriu partia de Barcelona a Utrecht "els seus aliats britànics donaven per tancada la qüestió catalana ja que com va al·legar Felip V no anaven a trencar les negociacions per una minúcia". Després explica que al mes de juny a Cervera i l'Hospitalet de Llobregat es va pactar i signar "l'Acord d'Evacuació amb el qual els imperials entregaven Barcelona a l'exèrcit espanyol-francès sense cap condició política".

El periodista explica detalls del que va passar fins el 1714 i comenta que va ser "una dinàmica molt semblant a la dels Estats Generals de la Revolució Francesa, feta sota la pressió del carrer". En resum comenta que "1713 va ser l'any en el qual una minoria fanatitzada i embogida va arrossegar els barcelonins, que no els catalans, en una suïcida fugida cap endavant, al no ser capaços d'assumir que havien jugat equivocadament totes les seves cartes en la taula d'una guerra dinàstica que no enfrontava tant territoris com interessos econòmics".

"Paradoxal -i lamentablement- l'actual Espanya de les Autonomies s'assembla més a la unió de regnes dels Àustries que l'Estat unitari en què Catalunya va llaurar la seva prosperitat comercial i industrial. Avui, com fa 300 anys, hi ha qui vol encadenar els catalans a un passat imaginari, apartant-los de l'Espanya possible i incitant-los al suïcidi col·lectiu", manifesta.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#26 Montecristo, Illa d'If, 10/09/2013 - 13:46

Diu que els catalans van jurar "lleieltat" al rei Felip V, jajajaja però quina manera de mentir i manipular. Si va ser Felip V q va anar a Barcelona a jurar i acatar la constitució catalana!!!!
Però es clar, per ell i molts com ell l'11 M contiuen dient q va ser ETA.
Que hi faren

#25 Tià, Paisos Catalans, 10/09/2013 - 00:16

Sí,és clar,els hi varen fotra les armes al davant, i si no hi estaven d'acord els torturave i pringaven.Després diu : lleïaltad a " Felipe V ". Així es pot ser molt valent.Sr. Pedro J. Podem provar de girar les armes.Ay, us podeu trencar

#24 Cartanya , bcn, 09/09/2013 - 18:46

Pedro J. menteix, com sempre, es un clasic, per això ens amb d`assabentar be de la nostre historia. Barcelona no es va rendir mai, penseu que els Borbons van tindre al voltant de 15.000 baixes,i el mariscal duc de Berwick, va acaba acceptant, per no continuar amb tanta mortaldat. Digui el que digui

#23 Montecristo, Illa d'If, 09/09/2013 - 17:54

Si els representats d'un territorio com el Principat d Catalunya (no la Corona d'Aragó) a començaments del s XVII, havien de jurar lleieltat, o al revés el el Rey Borbó vingués a jurar lleieltat i respecte a la Generalitat, vol dir q el grau d'Independència de Catalunya era ALTÍSSIM

#22 BEJOTA, BCN, 09/09/2013 - 15:53

PEDRO J.: NO PIERDA EL TIEMPO CON LA TRIBU ROMPEPATRIAS PORQUE EL 99% CREEN QE EN ESA FECHA SE TRATABA DE SECESIÓN Y NO DE SUCESIÓN.

#22.1 Cartanya, bcn, 09/09/2013 - 18:31

#221.Explicam

si pots:Un poble prefereix la A a la B, i es troba que la A li diu deixam jo no boi ser la teva preferència, ja tens la B, per tirar endavant.Llavors aquest poble diu si no pot ser A, res lluitem contra la B. En quin concepte lluitant, com a defensors de la A de la B, o com independe