Publicitat
Comunicació · 2 de Juny de 2009. 16:23h.

L'Avui censura un article crític amb ERC

L'escriptor Víctor Alexandre afirma que "ha estat prohibit" pel director del diari

L'Avui censura un article crític amb ERC

El periodista i escriptor Víctor Alexandre

El director de l'Avui, Toni Cruanyes, ha censurat un article del periodista i escriptor Víctor Alexandre sobre Esquerra, segons ha denunciat el mateix autor a e-notícies. Alexandre ha explicat que "l'article tenia fixada la data de publicació per al 21 de maig, ja que el cap d'Opinió -persona d'un tracte exquisit- l'havia llegit i n'havia donat el vist-i-plau sense cap problema. Dos dies abans, però, aquesta mateixa persona em va trucar per dir-me que el director, Toni Cruanyes, havia decidit prohibir-ne la publicació".

"Jo vaig demanar-ne les raons -ha afegit-, però em va dir que era una qüestió de "jerarquia". Davant d'això, vaig demanar-li que transmetés al director el meu desig de reconsideració de la decisió i així ho va fer. Una setmana després, el 28 de maig, vaig rebre una nova trucada del cap d'Opinió que em va dir que el director continuava prohibint la publicació de l'article. "Per quina raó?", vaig preguntar diverses vegades".

"Però no hi va haver resposta. No n'hi podia haver, perquè es tractava d'una prohibició per raons ideològiques que qüestionava la política de la direccció d'Esquerra Republicana. Es tractava, en definitiva, de la prohibició del pensament. És greu, molt greu, que el director d'un mitjà de prestigi com el diari Avui, pugui portar a un extrem tan totalitari les seves connivències amb un determinat partit polític.

Fonts properes a la direcció de l'Avui han afirmat, en canvi, que l'article en qüestió "no se li havia demanat" i que va ser el mateix Víctor Alexandre "qui el va enviar per decisió pròpia". "El diari té dret a demanar els articles que considera convenients" i llavors "se li va dir que el podia publicar com a carta a la secció de Bústia, però no com a article".

Víctor Alexandre ha replicat al respecte que "és mentida que m'oferissin publicar l'article a la bústia. Això no m'ho va dir mai el cap d'Opinió. De fet, és impossible que ho fes, ja que l'article té 4.000 caràcters i ocupa una pàgina mentre que les cartes a la bústia no poden passar de les 15 línies. Què n'hauria quedat, aleshores? Quant al fet que l'article no  'havia estat demanat, és cert. Ben poques vegades es demana un article, sempre és el col·laborador esporàdic qui l'ofereix. Jo el vaig oferir, el cap d'Opinió el va llegir, vam ajustar els  caràcters, fins i tot els del títol, i em va preguntar si el 21 de maig em semblava bé. Vaig dir que sí i dos dies abans em va trucar per dir-me que el senyor Toni Cruanyes en prohibia la publicació".

"El que sembla que no saben les "fonts" de l'Avui -per això menteixen-, és que conservo el correu electrònic del cap d'Opinió donant-me el dia de publicació i fent-me saber que sota el meu nom hi posaran: 'Escriptor' i l'adreça de la meva pàgina web. És a dir, que la publicació de l'article estava anunciada i pactada per escrit", ha continuat.

Víctor Alexandre Benet (Barcelona, 1950) és periodista i escriptor. Va debutar l'any 1972 a Ràdio Popular d'Eivissa i l'any 1975, ja a Barcelona, a l'antena de Ràdio Joventut, es va convertir en el primer professional que va dirigir i presentar un programa de música estrangera en català. Ha estat director i presentador de programes de Ràdio 4 i corresponsal a Alemanya per al diari Avui, el setmanari El Temps i la Cadena SER. Premi Recull de Periodisme 1996, Premi Nacional Lluís Companys 2005 i Premi Francesc Ferrer i Gironès 2006, ha presentat un programa sobre cinema a TVE-Catalunya, ha estat redactor del programa Clàssica del Canal 33 i és autor de diverses obres de ficció per a la ràdio. També col·labora habitualment en els portals El Singular Digital, e-notícies i Cugat.cat, a les revistes Lletres i Benzina i al diari basc Berria. És membre del Consell Editorial del Diari de Sant Cugat.

Ha publicat 'Jo no sóc espanyol' (1999) (traduït posteriorment a l'espanyol), 'Despullant Espanya' (2001), 'Despullats' (2003), amb Joel Joan, i el mateix any, 'Senyor President', definit per La Semaine de Roussillon com "el millor assaig mai no escrit sobre la realitat catalana i sobre el respecte universal a totes les diferències". L'any 2004 va publicar el llibre 'El cas Carod', que també ha estat traduït a l'espanyol. El 2005 va debutar en la ficció literària amb 'El somriure de Burt Lancaster', deu històries curtes sobre la importància de l'atzar en la vida de les persones.

El 2006 va ser guardonat amb el Premi d'Assaig Francesc Ferrer i Gironès per 'La paraula contra el mur', del qual també existeix una versió en èuscar ("Hitza hormaren kontra"), i va publicar 'TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya?'. El 2007 va publicar l'obra teatral 'Èric i l'Exèrcit del Fènix', basada en el llibre del mateix títol d'Èric Bertran i estrenada al Teatre Borràs de Barcelona sota la direcció de Pere Planella i el 2008 'Nosaltres, els catalans'. Aquest 2009 ha estrenat l'obra teatral "Trifulkes de la KatalanaTribu", dirigida per Pere Planella, i ha publicat el llibre "Set dones i un home sol" guardonat amb el Premi Mercè Rodoreda.

Publicitat
Publicitat

115 Comentaris

Publicitat
#115 Jordi125, Lleida, 04/06/2009 - 20:25

Si tot el que ha fet fins ara Catalunya ho ha fet amb el lastre d'Espanya i posanli continuament pals ales rodes.
El que seria capas de fer sen Independent en tremolaria el mon sencer.
Independencia i prou tot el demes es mareijar la perdiu

#114 cati, Roses, 04/06/2009 - 17:14

Endavant Víctor: Les coses incorrectes s'ha de dir.
Però som subscriptors( i érem accionistes) de l'AVUI des del primer moment, i sempre l'he defensat. Ara no canviaré, perquè espero que aviat es passi pàgina d'aquest capítol d'hores baixes.

#113 Carles Guasch, Barcelona, 04/06/2009 - 12:29

Joan Dalmau, mentre hi hagi gent com tu hi haurà manipuladors al capdavant dels mitjans de comunicació. Cal ser molt totalitari per acusar d'immodest a que denuncia una manipulació. Gràcies per retratar-te.

#112 Joan Dalmau, Vallès Occidental, 04/06/2009 - 12:04

Si tots els que ens han refusat la publicació d´un article a un mitjà de comunicació haguéssim de parlar de censura això semblaria Corea del nord. Sr. Alexandre una mica més de modèstia que això ens ho han fet a tots sense ser casus belli de res.

#111 Marta, Castellbisbal, 04/06/2009 - 10:40

Ignatius, només cal llegir l'article en qüestió perquè et desacreditis sol. El dia que aprenguis a escriure una línia el 0'1% de bé que el senyor Alexandre et donarem un caramel. Mentrestant et recomano passar per P3.