Publicitat
Comunicació · 7 de Novembre de 2014. 12:00h.

Le Monde diu que votar no servirà "de res"

El diari francès qualifica el nou 9N de "simulacre"

Le Monde diu que votar no servirà "de res"

Editorial de Le Monde

El diari francès Le Monde qualifica de "succedani de referèndum" el procés participatiu de diumenge que a Catalunya, en un editorial en el qual subratlla que no servirà "per no res".

"El simulacre de referèndum de diumenge", i les polèmiques que seguiran "no seran altra cosa que nous símptomes del profund malestar polític espanyol", com també ho és l'ascens de la "esquerra radical de Podem", assenyala el diari francès.

L'editorial, titulat "A Catalunya, un vot per a res", en què el president de la Generalitat, Artur Mas, "hi havia promès no organitzar una consulta més que d'acord amb la llei i finalment ha decidit una altra cosa". I qualifica de "discutible" el "procés participatiu" del qual destaca que serà "contestat" fins el risc de ser considerat un acte de "desobediència civil".

El diari francès dóna per fet que els que vagin a votar ho faran de manera aclaparadora pel sí a les dues preguntes. Però també que els que estan en contra, de la mateixa manera que els que dubten i "els nombrosos andalusos que viuen i treballen a Barcelona" no participaran en "un escrutini sense valor jurídic que corre el risc d'afectar la idea mateixa de l'opció de la independència per a la resta dels espanyols i per a Europa".

Segons l'anàlisi de Le Monde, Mas s'ha quedat "atrapat en l'engranatge que el ha posat en marxa pacientment" perquè la data del 9 de novembre s'havia convertit en un símbol i era "impensable que aquest dia no passi res".

A més, recorda que el CiU està ara "superada en els sondejos" per ERC, "partidària de la desobediència civil i d'una declaració unilateral d'independència". En aquest context assenyala que Mas està sota la pressió del partit de Junqueras i "la intransigència de Madrid", que s'ha enrocat en un rebuig que "limita qualsevol possibilitat de diàleg".

Finalment, Le Monde estima que tant el president català com el cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, han radicalitzat les seves postures perquè la seva situació política és "fràgil", ja que els seus respectius partits estan afectats per escàndols.

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#28 BEJOTA, BCN, 13/11/2014 - 17:35

TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION TOTAL CATALANA: 23,85% (menos de un catalán por cada cuatro) OSEA, CONTANDO ELLOS LOS VOTOS.

#27 BEJOTA, BCN, 13/11/2014 - 14:22

LE MONDE:
GAME AVER !

#26 narcisa, a cagar diamants a la Gare d'Austerlitz, 08/11/2014 - 17:17

els diaris jueus estan més esbarotats que el JP Morgan i su Lehman Brothers, jajjs.

#25 Fiu, bcn, 07/11/2014 - 18:27

De frança i espanya no us creieu res.

#25.1 Joan, Mataró, 07/11/2014 - 19:23

Després de Catalunya Sud ve Catalunya Nord que es vagin preparant el diari de la dreta Francesa-Capet.

#25.2 Jose, Hospitalet, 07/11/2014 - 21:20

Si fiu no creerse nada, pero por si acaso pedimos entrar en los paises "francofonos" que pandilla de cínicos ... no se puede estar todo el día a la puta i la ramoneta que te cogen en renuncio y quedas en "ridi"

#25.3 ciena, vic, 08/11/2014 - 13:07

Por eso , aquel señor iluminado , dijo ofrecer Cataluña a China para poner sus bases . Vamos que quiere un pais de todo a cien .

#24 Kropotkin, Vic, 07/11/2014 - 18:23

A los vascos: Las cosas no se piden con bombas. A los Catalanes: Las cosas no se piden con votaciones. Resumen: Las cosas no se piden....jua, jua...a pagar y a callar, pringados...jua, jua...mejor hundidos

#24.1 corcha, vic, 08/11/2014 - 13:09

Mejor hundidos , dices , pero tú por si acaso , no te quitas el corcho (sigues utilizando los CAP , correos , los trenes , los buses urbanos , los bancos ,...)