Publicitat
Comunicació · 30 de Setembre de 2019. 10:26h.

L'evolució de Francesc-Marc Álvaro

Els mateixos que van encoratjar el procés ara reescriuen el relat

L'evolució de Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro, en una recent entrevista a Ràdio4

El periodista Francesc-Marc Álvaro ha criticat l'estratègia de l'independentisme amb el referèndum de l'1 d'octubre quan aquest dimarts es compleixen dos anys de la seva celebració. Marc-Alvaro ha estat un dels gurús dels procés duranta set anys sobretot des de La Vanguardia i mitjans públics com TV3 -l'any 2014 va anar dos dies seguits a Els matins després d'empipar-se amb Lídia Heredia-.

L'anàlisi del columnista de La Vanguardia, que també ha publicat un llibre amb el títol "Assaig general d'una revolta" (Edicions 62), contrasta amb el que va publicar el 2015, en ple apogeu del procés, "Per què hem guanyat" (Comanegra).

Marc-Álvaro enumera les "deu lliçons d'un referèndum a la contra" i es pregunta en un article si "tenia sentit fer un referèndum que no era pactat i que, a més, seria prohibit i reprimit durament". En aquest sentit, afirma que "amb perspectiva, l'independentisme va malgastar una valuosa bala de plata. Avui gairebé tothom dins l'independentisme continua demanant un referèndum pactat".

L'articulista també adverteix que "el mandat democràtic depèn d'altri" i assenyala que "un referèndum unilateral té una dificultat afegida, que els observadors internacionals de l'1-O van fer evident: no obté el reconeixement d'aquelles instàncies que han de certificar-ne la validesa i, per tant, no genera cap mandat que tingui transcendència".

També destaca que "la violència patida no dóna legalitat". En aquest sentit, diu que "d'aquí no en surt, en cap cas, una drecera que meni vers el reconeixement del referèndum per part d'altres estats, la UE o els organismes mundials que podrien fer-ho".

Francesc Marc-Álvaro qüestions el lema "el món ens mira" i diu que l'1-O es va saber que "Catalunya és una nació i que té un moviment que vol aconseguir la secessió per la via democràtica" i també que el Govern espanyol "no volia actuar com el govern britànic davant les demandes de l'independentisme escocès". "Tot això es va saber i no va passar res". "El món ens mira i no passa res", sentencia.

El periodista posa de manifest que "el dolor transforma el relat" i diu que fins al referèndum "un to positiu i confiat, que es desprenia del lema 'La revolució dels somriures'", però remarca que "aquesta etapa s'acaba i arriba un moment marcat pels llaços grocs".

Finalment, recomana "no oblidar el mestre Kung Fu" perquè, segons ell, "ensenyava que calia aprofitar el cop i la força del contrincant per tombar-lo". "L'endemà del referèndum, l'independentisme estava indignat, però també exhibia el triomf moral que representava haver desobeït. Era un bon moment perquè Puigdemont convoqués eleccions", conclou.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#12 Neferu, Barcelona, 30/09/2019 - 20:16

Yo he visto a este Marc defender con una vehemencia absoluta al procés, y a sus formas para hacer el referéndum enfrentándose al estado y a la justicia, por tanto, no me creo su discurso de ahora.

#11 Kropotkin, Vic, 30/09/2019 - 19:20

Tipico rostro noble e inteligente de los tratorianos afectos al Régimen... Jua, jua, jua,...

#10 Nudistes per la independència, L´Escala de Les Anxoves, 30/09/2019 - 16:05

El que no acabo de veure és la relació entre Kung Fu i els llaços grocs...estic mirant capítols de la sèrie per youtube i tots porten aquelles túniques color taronja...aviam si és que eren de C´S...

#9 lepero, Barcelona/Tabarnia, 30/09/2019 - 12:49

Este también va camino de acabar en el ABC, como el que hablaba en castellano sólo con la criada, porque eso era cosa de pobres.

#8 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 30/09/2019 - 12:48

Fa molt be en estar amoinat i aquests desesperats intents per desfigurar la seva condicio de destacadissim presbitero del colpisme per eludir tota responsabilitat no sembla que tinguin gaire recorregut

Si Deu Nostre Senyor ho veu tot la prodigiosa memoria del senyor Google a mes a mes ho recorda indeleblement