Publicitat
Comunicació · 29 de Juliol de 2009. 09:40h.

Lluís Foix elogia "el català de Montilla"

"És un exemple d'esforç que vull agrair públicament per al bé i el futur de la llengua catalana"

Lluís Foix elogia "el català de Montilla"

Montilla, amb Foix, en una imatge d'arxiu

El periodista Lluís Foix ha elogiat, en un article d'opinió a l'Avui titulat "El català de Montilla", els mèrits socials del president de la Generalitat. Foix repassa la trajectòria de Montilla i recorda com aquest, "essent ministre d'Indústria, em cità un divendres a la mateixa seu del partit per dir-me que Pasqual Maragall no seria el candidat a les eleccions catalanes. El president Maragall no en sabia res i els diaris no n'havien parlat gens".

"Els vull parlar de José Montilla com un personatge que s'ha integrat plenament en el país, fins al punt que ha esdevingut el president de tots els catalans. L'ascensor social ha funcionat", celebra el periodista. A criteri de Foix, "José Montilla no és un cordovès que s'ha fet català sinó un català nascut a Còrdova. Aquesta trajectòria vital té molt mèrit".

"Montilla dedica diverses hores a la setmana a millorar el català. Encara que no ho fes, ja el parla i ja se l'entén. I es fa entendre. És un home que s'ha fet amb l'esforç, amb la dedicació i amb la constància. És molt recurrent dir que José Montilla no té discurs, que parla poc, que no té un relat polític de gran abast", considera.

"Diguem-ho clar: no és un orador ni tampoc un retòric. Però també es pot dir que no és un demagog ni un frívol. Costa titular una entrevista pel seu to monòton, pla i sever. En els temps que corren potser cal més silencis que cridòries, mesurar el valor de les paraules, valorar l'abast d'un error i la importància d'un encert. La política també són paraules dites en el moment i el lloc oportuns", apunta el periodista.
 
"Es pot i s'ha de criticar la política de Montilla, com la de qualsevol govern. Per descomptat. Però penso que s'ha de reconèixer el servei que el president ha fet a la llengua catalana. Com el de tants nouvinguts en èpoques llunyanes i com els que acaben d'arribar", assenyala Foix, a més de recordar "aquell diàleg entre Montilla i una senyora de Catalunya en un programa televisiu. La senyora s'excusava dient que no parlava bé el català i Montilla va respondre que ell tampoc. I ella replicava, 'però vostè l'ha millorat molt'. També ho pot fer vostè, li va respondre".

"És una anècdota que em va entendrir, perquè reflectia la voluntat de dues persones nascudes fora de Catalunya però que són catalanes amb tots els drets i deures i que també ho volen ser parlant tan bé com puguin la llengua pròpia del país", afegeix, a més de considerar que "és un mèrit d'ell, repeteixo, però també és un monument a la capacitat d'integració de la societat catalana".

"Es poden fer bromes sobre el seu accent, les formes lacòniques del seu discurs, les seves pors lingüístiques en debats improvisats. No és Nicolás Salmerón ni Winston Churchill. Però és un exemple de tenacitat i esforç que vull agrair públicament per al bé i el futur de la llengua catalana", conclou.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#28 ricard, Vic, 30/07/2009 - 08:42

El Sr. Montilla, no té vergonya en acceptar ser president de Catalunya. El senyor Foix s'ha deixat entabanar pel psc-psoe.

#27 sarrallonga, Barcelona, 29/07/2009 - 18:56

Pilota , Pilota i Pilota ! ! !

#26 Arnau Estanyol, Sant Boi, 29/07/2009 - 17:59

Lluis Foix está a la nòmina socialista, no m'estranya que elogiï en Montilla.

#25 montsec, pobla, 29/07/2009 - 17:32

he llegit l'article de Foix a l?avui el diari del tripartit de forma del tot descarada...-qui l'ha vist i qui el veu en Foix de ser un home lliure a un adulador grandiloquent del molt honorable montilla. que fins que no va ser `presi no se'n va preocup

#24 Montserrat, Lleida, 29/07/2009 - 17:27

Doncs jo, que sóc nacionalista, penso que Montilla és una persona amb molt sentit comú, per la qual cosa supera àmpliament l'Artur Mas en la majoria dels camps, excepte en el del català.