Publicitat
Comunicació · 24 d'Abril de 2009. 15:24h.

Mals temps per al reporterisme

El reporter estrella de La Vanguardia deixa el diari

Mals temps per al reporterisme

Bru Rovira, a la dreta, en un programa amb Antoni Bassas des de Moçambic l'abril del 2007

El periodista Antoni Bassas ha dedicat un article "amb respecte i estima" al reporter Bru Rovira, després que La Vanguardia, diari pel qual treballava, hagi decidit prescindir dels seus serveis. "Bru Rovira, periodista. Trenta anys de professió. Tele-Exprés, Noti, Avui, La Vanguardia. Un referent del reporterisme contemporani. Sempre al carrer, ja fos al Raval, el País Basc, Romania, Xina o la seva estimada Àfrica. Premi Ortega y Gasset de Periodisme 2004 pels seus reportatges sobre la guerra a la República Democràtica del Congo", recorda Bassas.

"Sempre circulant per les perilloses carreteres secundàries del periodisme, evitant de posar el focus allà on ja hi eren tots. És quan la CNN se'n va, que a Bru li vénen unes ganes enormes d'anar-hi. Un d'aquells tipus que honoren la professió, vaja. La professió que ja vivia la seva crisi abans de la crisi. La crisi prèvia. La de la incapacitat per entendre què fer amb el món digital, i que amb ell perdíem l'hegemonia de l'emissió, sumat al suïcida desplaçament dels nostres interessos cap als interessos del poder i no cap a la gent. En paraules del mateix Rovira: 'El periodisme dóna la possibilitat de saber què passa i opinar, però en lloc d'això es dedica a produir un tipus d'espectacle ociós i anestesiant que camufla els problemes. Avui, el periodisme és el tranquimazín de la vida democràtica'".

"Amb les degudes excepcions, per descomptat. Però, mentre la publicitat va aguantar, res de tot això semblava que tingués importància. I ara que els diaris s'han aprimat, els periodistes ens sentim tan desorientats com les nostres empreses, que busquen la sortida prescindint, inexplicablement, del millor talent que elles mateixes han ajudat a aflorar. I Bru n'és un de tants.

"No fa gaire, la periodista nord- americana Amy Goodman es lamentava, igual que Rovira, de la dimissió dels mitjans i recordava decebuda que l'únic ofici explícitament protegit per la Constitució dels Estats Units és el de periodista, perquè pugui fer de control i contrapès, com li cal a una democràcia. ¿Tornem a provar-ho?", conclou Bassas.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 josepxicot, barcelona, 26/04/2009 - 00:40

Tranquils si ès tant bò ja trobarà altra fei
na.Avui es troben gent que havent acabat
la carrera,es llogent per cuatre duros,hi ha
un munt de joves en ganes de fer el mate
ix que ell feia.Tot ès cuestió de pràctica.

#1 Martín Martínez Mart, Barcelona, 24/04/2009 - 23:29

-El periodisme es dedica a produir un tipus d'espectacle ociós i anestesiant que camufla els problemes. Avui, el periodisme és el tranquimazín de la vida democràtica.
-El reporter del qual parlem formava part d'un altre periodisme..