Publicitat
Comunicació · 9 d'Abril de 2015. 12:00h.

“Mas ha confós l'ANC amb Catalunya”

Joan Tapia: “CDC té massa influència als mitjans"

“Mas ha confós l'ANC amb Catalunya”

Joan Tapia, amb les dues versions del llibre

A l’editor de Planeta Ramon Perelló se li va ocórrer un dia demanar un dietari personal al periodista Joan Tapia (Barcelona, 1946) sobre els dos mesos que van de la Diada del 2014 a la consulta del 9N. Fruit d’això és “Catalunya sense Espanya?” que, en la seva versió en castellà inverteix el títol: “¿España sin Cataluña”. Tapia, que ara escriu a El Periódico, ha esta director de La Vanguardia, de BTV i de TVE a Catalunya, entre d’altres càrrecs.

- "La majoria de polítics té remordiments de consciència perquè han estat pares dolents o marits dolents o les dues coses alhora". La frase és seva. Ho diu per Pujol?

En escriure "Espanya sense Catalunya?" he tingut en compte que Jordi Pujol va dir en alguna ocasió que la política havia absorbit la major part del seu temps i que l'educació dels seus fills havia correspost a la seva dona, Marta Ferrusola. Tinc tendència a creure que al cap d'uns anys aquest fet li pot haver inclinat -per sentiment de desatenció o culpabilitat- a certa indulgència respecte a la seva família. I una de les seves preocupacions -i dels seus motius d’empipament- sempre era el tracte dels mitjans de comunicació, la seva dona i els seus fills.

- Mas i Junqueras es disputen l”hegemonia de l'independentisme" en la seva opinió?

És evident que els dos lideren dos partits polítics que volen ser la primera força de Catalunya i que tots dos han apostat per l'independentisme. Artur Mas per dur el catalanisme tradicional a l'independentisme i Oriol Junqueras per pujar algun grau l'independentisme de l'ERC del tripartit. Durant la República, quan va ser partit de govern, ERC no era un partit independentista sinó un partit catalanista ampli i plural. Avui Mas i Junqueras es disputen el lideratge de l'independentisme que tots dos creuen que ocupa la centralitat de la política catalana de forma no passatgera. I un component dels seus desacords -no l'únic- és aquesta lluita pel domini dels seus partits respectius i la rivalitat pel lideratge personal.

- "La propaganda no falta" afirma a la pàgina 102. Ho diu per TV3?

Sí, em sembla que una de les claus del lideratge d'Artur Mas és haver sabut muntar (ja amb David Madí) un bon aparell de propaganda. Compari el protagonisme i l'autoritat del portaveu Homs amb la pràctica inexistència d'aquesta figura en els governs de Pasqual Maragall i José Montilla. I no només es tracta del portaveu sinó d'una bona orquestració de la propaganda pura i dura, de l'opinió d'alguns columnistes tan cèlebres com propers i de la influència en els mitjans de comunicació, especialment la televisió pública. Part d'aquest fenomen és un mèrit d'Artur Mas que en això segueix les passes de Jordi Pujol. Però la propaganda és moltes vegades excessiva i porta aparellada un excessiu intervencionisme en els mitjans. Lluís Bassets, director adjunt d'El País i que ha estat corresponsal en diversos països europeus, s'ha referit recentment a l'existència a Catalunya d'un nodrit "periodisme presidencial", al servei del president.

- Quina és l'alternativa a l'independentisme? El federalisme?. Els únics dos federalistes que hi ha a Espanya eren Santiago Carrillo, ja mort, i el catedràtic Javier Pérez Royo. Bé, suposo que vostè s'inclou.

Avui aquesta afirmació no és certa. Ja Rubalcaba i ara Pedro Sánchez han assumit el federalisme com a solució a l'actual crisi territorial espanyola. El que passa és que el federalisme és més fàcil en els països en què la llengua dominant és una -per exemple Alemanya o els Estats Units- que en aquells com Canadà o Espanya en què es parla més d'una llengua i hi ha consciència de cultures nacionals -la catalana i la basca- diferents a l'espanyola. Per això Pasqual Maragall parlava de federalisme asimètric. El federalisme, o qualsevol solució tipus tercera via, no és fàcil però la independència en una Europa de 28 estats amb dret de veto em sembla encara més utòpica. D'altra banda avui la majoria dels professors de Dret Constitucional es declaren partidaris d'alguna fórmula federal. En la mateixa dreta espanyola persones com Miguel Herrero Rodríguez de Miñon- un pare de la Constitució- o Antonio Garrigues Walker sintonitzen amb aquestes idees. I la realitat és que dins d'Espanya Euskadi i Navarra disposen d'unes peculiaritats -no només fiscals- molt importants. La llei de millora de Navarra va ser pactada entre els dos governs i aprovada pels dos parlaments sense discussió i sense cap esmena. Gairebé com un tractat entre dues nacions sobiranes. De vegades els errors propis tendeixen a amagar tirant tota la culpa a Madrid. Aquí també hi ha hagut errors. Quan es va elaborar l'Estatut i ara mateix.

- Unió s'ha diluït? O més concretament: Duran critica, però els consellers d'Unió callen. Jo sempre em pregunto de què parlen al Consell Executiu. Del temps?

No, és el contrari. Malgrat una aliança de més de 35 anys i tot i la gran personalitat de Pujol, Unió no s'ha diluït. Segueix sent un partit independent. Una altra cosa és que la rutpura de la coalició sigui una decisió greu. Crec que Duran Lleida (i Artur Mas) preferirien que la coalició continués perquè ha estat molt beneficiosa per als dos partits. Trencar no és fàcil però crec que serà inevitable si CDC converteix l'independentisme no en una opció possible sinó en l'única solució. Si pretén que una coalició pragmàtica converteixi la independència en un dogma com el de la Santíssima Trinitat.

- A Catalunya hi ha dos tipus de periodistes: els que estan a favor de Francesc Homs i els que no. Vostè el defensa. Arriba a dir, més o menys, que si hagués estat portaveu del tripartit al tripartit li hauria anat millor. Com el senti Quim Nadal

Crec que Homs és un bon portaveu de CDC mes que del govern de la Generalitat però la seva eficàcia és indubtable. Joaquim Nadal no va tenir mai -quan va ser portaveu perquè durant la presidència Montilla no hi va haver cap conseller portaveu- la capacitat de foc d'Homs i una influència semblant en els mitjans de comunicació. CDC té massa influència en els mitjans. El PSC i el tripartit van tenir massa poca. Potser la virtut estaria a mig camí tot i que cal constatar que a Espanya (i en això Catalunya és Espanya) la relació del poder polític amb els mitjans no és massa virtuosa. Potser ens falta la tradició democràtica d'altres països.

- Mas té més vides que un gat?. Vostè arriba a dir el 14 octubre 2014: "Aquest matí, Mas tenia tots els números per estar mort o en estat comatós".

Crec en efecte que una de les virtuts d'Artur Mas és la seva gran tenacitat i la seva capacitat per superar contratemps i rebolcades. En el passiu de la tenacitat pot haver també tossuderia i mancances en l'aprensió de la realitat. En les dates anteriors al 9-N vam veure com aconseguia sumar l'ANC i Òmnium, que en principi estaven més a prop d'ERC en la voluntat de desobeir al Constitucional, a la seva "astúcia" en saber canviar la consulta prohibida per l’invent del "procés participatiu". I així es va guanyar a 40.000 voluntaris sense els quals no hagués hagut 9-N. A això em refereixo a l'apunt del 14 d'octubre. Per contra la seva tossuderia i excés d'orgull en proclamar -sense haver-ho pactat abans amb Juonqueras- la necessitat d'una llista unitària que comportava la pràctica suspensió provisional dels partits, l'ha perjudicat. Creia que Junqueras havia d’obeir? Inquietant qüestió que revelaria una tendència al messianisme, com la que es va evidenciar a la campanya electoral del 2012.

- A l'ANC li han donat peixet?. En la seva opinió, "els mitjans públics de la Generalitat li han donat un tractament gairebé èpic

L'ANC és un fenomen curiós. Ningú pot posar en dubte la seva capacitat de mobilització (potser única a Europa) i ha sabut evitar sempre qualsevol excés, alguna cosa no sempre fàcil en les grans concentracions. Però això no treu que l'ANC hagi tingut el suport del govern de la Generalitat i dels mitjans públics. Més fins i tot que el de CDC o ERC. I no deixa de ser estrany que en un país que té un parlament elegit des de 1980 una organització nacionalista es faci cridar Assemblea Nacional Catalana. Segurament l'ANC és la conjunció de dos fenòmens: l'independentisme latent d'una part de la societat catalana i la gran irritació produïda per la sentència de l'Estatut i la discriminació fiscal. L'ANC és una organització rellevant però el president de la Generalitat no pot anar a remolc. Mas ha confós l'ANC amb Catalunya. I a Catalunya hi ha altres sensibilitats i hemisferis que l'ANC no representa.

- Anotació el 24 octubre 2014: "I si el resultat és un Parlament ingovernable?". Sembla que l’encertarà

Artur Mas s'ha equivocat en confondre l'ANC i als militans del seu partit o d'ERC amb Catalunya. Avui les enquestes diuen que no hi ha majoria independentista operativa perquè ERC i CiU juntes (suposant que CiU es mantingui) tot just superen els 60 diputats però que si hi ha majoria independentista de bloc perquè al costat de les CUP (amb les que no poden governar) sumarien més de 70 diputats. Però encara que l'independentisme perdés la majoria no hauria alternativa perquè la formació d'un govern recolzat pel PP, Ciutadans, el PSC, Iniciativa i Podem és un impossible polític. La ingovernabilitat és doncs un risc que podria satisfer (erròniament perquè una Catalunya en crisi és dolenta per a Espanya) al nacionalisme de Madrid. El "tot o res" és sempre una aposta que pot entusiasmar als incondicionals però que està carregada de riscos. / Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

60 Comentaris

Publicitat
#41 BEJOTA, BCN, 20/04/2015 - 20:32

Cataluña quedaría fuera de la UE.

Donges avisa a Mas de que su proyecto es "irresponsable".
El economista, ex asesor de Merkel, insiste en que a Cataluña "no le interesa separarse de España".

#40 pepe, andorra capital jerusalen, 11/04/2015 - 13:52

Ah, el famoso Juanito de la calle de las Tapias.

#39 jvalls, ViaFora, 11/04/2015 - 03:32

Tu has confós la botifarra amb una polla

#38 Casper, Bcn, 10/04/2015 - 13:23

y Juan Tapia confunde Catetonia con La Vanguardia Española.

#37 Jordi Romaguera, L´Hospitalet de Llobregat, 10/04/2015 - 13:02

Com s´ha de veure aquest home. Espero que quan jo sigui vell com ell, no baixi tan avall com un home com aquest. Espero mantenir les facultats mentals correctes i no confondre les coses i el que és pitjor intentar confondre als altres.És un agent del PPPSOE. Com s´ha de veure, pobre home!.

#37.1 José Quinta, LH, Cataluña, España, 10/04/2015 - 21:54

No coincido 100% con lo que dice, pero no dice ninguna tontería:
1) Cataluña va a tener un Parlamento fragmentado
2) Luego, el Gobierno resultante, débil o con poca coherencia interna
3) Mas ha demostrado tener más de 7 vidas, pero tiene tendencias mesiánicas
4) Mas ha confundido la ANC con Cataluña