Publicitat
Comunicació · 20 de Febrer de 2013. 14:42h.

Massa llicenciats de periodisme a l'any

Durant el 2012 van perdre la feina 3.600 periodistes a tot l'Estat

Massa llicenciats de periodisme a l'any

Imatge de la presentació de l'estudi

El Col·legi de Periodistes ha alertat que Catalunya posa en circulació cada any 545 nous titulats en periodisme que difícilment són absorbits pel mercat laboral. De fet, només durant l'any passat 3.600 professionals van perdre la feina a tot l'Estat.

El Col·legi de Periodistes ha encarregat un estudi per conèixer el moment actual del periodisme. Els objectius han estat analitzar el mercat laboral de la comunicació a Catalunya; examinar la transformació i els criteris de contractació dels mitjans, així com detectar les oportunitats que ofereixen els nous nínxols de mercat per als comunicadors.

Segons l’informe, elaborat per l’equip de Digilab Media, Strategy and Regulation de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i dirigit per Josep Lluís Micó, en una dècada, del 2000 al 2010, el nombre de facultats ha crescut i la xifra d’estudiants de periodisme s’ha duplicat, passant de 1.245 a 2.532 estudiants.

Per a aquests nous graduats es pronostica que durant el present curs només 1 de cada 4 d’ells treballarà en un mitjà convencional. La resta, "amb sort podran ocupar-se en el sector de la comunicació corporativa, les relacions públiques o lʼentorn digital".

L'estudi conclou també que "el futur majoritari del periodisme està lluny de les redaccions tradicionals". També es destaca l’augment de la tendència a demanar el que s’anomena el periodista impossible, és a dir, "un periodista polivalent, que domini idiomes, que tingui una àmplia formació multimèdia i cultural i que estigui disposat a treballar en dures condicions laborals i salarials".

Segons el Servei dʼOcupació de Catalunya (SOC) hi ha més de 3.000 registrats que busquen feina en l’àmbit de la comunicació com a primera opció, i hi ha 1.769 periodistes buscant feina, dels quals 1.510 són l’atur. El perfil del periodista sense feina a Catalunya és el dʼuna dona que té entre 28 i 37 anys, que viu a la demarcació de Barcelona i que ja té experiència.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat