Publicitat
Comunicació · 2 de Juny de 2016. 11:55h.

Mediàtics comencen a afluixar

Articulistes veuen “tocat” el procés sobiranista

Mediàtics comencen a afluixar

Articulistes critiquen diferents actors del procés

Diferents articulistes que havien elogiat sempre el procés sobiranista han començat a mostrar-se crítics en els darrers dies. És el cas del columnista de La Vanguardia Francesc-Marc Álvaro, el director de Vilaweb Vicent Partal, l’articulista i historiador Joan B. Culla o el director d’El Punt-Avui, Xevi Xirgo.

D’aquesta manera, Álvaro manifestava dies enrere a La Vanguardia que “Junts pel Sí és una carcassa que no té qui se l’estimi, la CUP és un actor atrapat en la seva influència deter­minant, Carles Puigdemont és un president encaixonat en un calendari diabòlic, i el procés ha entrat en una aturada que tothom veu però ningú s’atreveix a fer oficial”.

És per això que proposava que “en aquest context, l’ANC podria –si hi ha coratge– convidar a refer el trajecte sense renunciar a la destinació triada”. El periodista denunciava que les eleccions de l’ANC havia estat envoltada de “tibantors, retrets, acusacions, travetes” i “pugnes”.

“L’ANC no ha pogut esquivar alguns dels mals i dels tics que afecten els partits i, avui, és encara una eina important però amb menys atractiu i menys autoritat que fa un temps”, lamentava, a més de considerar que “lemes com ‘Tenim pressa’ i ‘President, posi les urnes’ no han ajudat gaire a convertir en estratègia intel·ligent un anhel de milers de ciutadans”.

Per la seva banda, Vicent Partal advertia de “la desorientació de l’independentisme”. “El 27-S l’independentisme va guanyar les eleccions, però tot fa pensar que aquell dia, paradoxalment, també va perdre”, afirmava, a més de lamentar que “tots sabem que Junts pel Sí és ara mateix una ficció parlamentària malgrat els desesperats esforços d’alguns diputats, que s’escarrassen tant com poden a impedir-ho”.

El periodista advertia que “passen els mesos i es van exhaurint les esperances que tot això siguen només circumstàncies que es podrien remuntar”. “Fa vuit mesos molts podíem somniar, o volíem somniar, que el tradicional caïnisme català seria capaç d’aguantar calmat divuit mesos i que els partits treballarien seriosament per l’única cosa que ha donat sentit al nacionalisme sempre: la nació. Avui crec que és massa difícil d’aguantar la mirada de la realitat, fit a fit”, indicava.

L’historiador Joan B. Culla alertava que “el gir ideològic de Convergència a partir del 2012, el ràpid viratge des de l'autonomisme i el peix al cove fins a l'independentisme i la col·lisió amb el poder estatal, és tant o més arriscat, rupturista i dramàtic que aquell que he imaginat per al PSOE en el paràgraf anterior".

"Com volen que no provoqui pèrdua de centralitat, descens de transversalitat, deserció de quadres, afiliats i electors? Sincerament, i donada la magnitud de la metamorfosi convergent en menys de quatre anys, els danys soferts em semblen lleus”, afegia.

“Aspirar a un 40% dels vots en un sistema de 6 o 7 partits, tres dels quals rivalitzant en l'espai independentista, és un somni impossible. La nova criatura política que neixi de la mort de Convergència, doncs, estarà redimensionada a la baixa i difícilment posseirà l'extrema diversitat ideològica de la seva antecessora”, augurava.

Finalment, Xevi Xirgo, criticava ahir “aquest estira-i- arronsa cansat, tediós i avorrit que hi ha entre Junts pel Sí i la CUP pels pressupostos”. “El govern prorrogarà els pressupostos, farà veure que no passa res, però per dins serà un daltabaix. I no només quedarà tocat el pressupost (i els 873 milions d'euros destinats a despeses socials) sinó el procés”, afirmava.

“No hi haurà un abans i un després si no hi ha pressupostos. A mi em fa l'efecte que l'abans i el després ja hi han estat. Que la part convergent de JxSí ja ha fet creu i ratlla a l'actitud deslleial de la CUP i que la part republicana de JxSí, que encara ho prova convençuda que ells sí que se'n sortiran, està a punt de tastar la mateixa medicina”, sentenciava.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#29 guillermet, l'Ampolla, 02/06/2016 - 22:41

Tota esta colla de pardals van de flat com gossos perdigues. Ensume'n que aviat els que repartiran el pinso serán uns altres.

#28 Nacho, Llagostera, 02/06/2016 - 20:40

Roedores. Barcos. Saltos.

#27 BEJOTA, BCN, 02/06/2016 - 19:44

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones"

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado."

#26 Galba, Bcn, 02/06/2016 - 19:34

D'aqui a cuatre dies tots aquests i molta més diran amb tota la barra del món: TOT AIXÒ JO JA FEIA TEMPS QUE HO DEIA I HO VAIG AVISAR. I demanaren una subvenció al qui tinguin més aprop i anar fent!

#25 Jack, Vic , 02/06/2016 - 18:21

El Pruses separatista les ha idio yles va muy bien a costa dels Pepets i Maries de Catadisney.