Publicitat
Comunicació · 24 de Maig de 2012. 17:23h.

Monzó denuncia la "beneiteria nacional"

L'escriptor es pregunta "per què l'allioli ha de ser salsa nacional de Catalunya"

Monzó denuncia la "beneiteria nacional"

Una imatge de l'article de Quim Monzó

L'escriptor Quim Monzó ha denunciat la "beneiteria nacional de Catalunya", en un article d'opinió a La Vanguardia. "Ara, ves per on, a més de la bandera, l'escut i l'himne, els catalans necessitem un altre símbol: una salsa nacional reconeguda com a tal pel Parlament", ha indicat.

L'articulista ha criticat que "al vilar de Creixell, al municipi altempordanès de Borrassà, celebren des de fa anys una fira i una festa de l'allioli, i aquest any han escrit un manifest en què demanen que l'allioli sigui considerat salsa nacional catalana".

Monzó s'ha preguntat "què té d'intrínsecament català, l'allioli?", després d'afirmar que "es fa a molts llocs del mediterrani occidental: a Andalusia, al País Valencià, a Occitània, a la Ligúria, a Calàbria, a Sicília..."

Segons l'escriptor, a aquests llocs no demanen que sigui la seva salsa nacional "perquè tenen dos dits de front i encara no s'han begut l'enteniment". També ha reclamat que, arribat el cas, l'escollida sigui el romesco, "posats a buscar una salsa intrínsecament catalana". Tot i que ha afegit que aquesta "tampoc es mereix la barroeria indigna de ser declarada salsa nacional de Catalunya".

"Sovint, aquest país pateix uns atacs de barretinisme barat que fan posar la pell de gallina", ha assenyalat. I ho ha comparat amb la "carriconcloneria més tronada, la de les rajoles d''Aquí hi viu un català!'"

Monzó ha reblat que "sovint ens queixem que els estats que ens tenen emparedats són perversos i se'ns pixen a la boca, però és que, quan no són ells els que se'ns hi pixen, ens hi pixem nosaltres mateixos".

"Per quins set sous cal que Catalunya instauri una salsa nacional? Faria riure si no fes pena", ha conclòs l'autor d'El perquè de tot plegat.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#15 Pere, Oliva, 26/05/2012 - 17:30

Coses de poble. Si els veíns de Creixell, creuen que l'allioli ha de ser salsa nacional catalana, que ho creguen, igual els hi colla la idéa i tot. Ha fet més per l'allioli, un blavero valencià, CHOVI, venent-ne arreu del món, que tots els PPCC junts

#14 Alan, barcelona, 25/05/2012 - 13:22

Si es que a paletos no hay que os gane. Uno de vosotros compara el alioli con el champagne jaja. La salsa nacional jaja. y tambien podriais declarar el mal aliento nacional jaja deberia haber las olimpiadas de paletos que seguro estaría cataluña en primer lugar gracias a vosotros. jaja me parto...

#13 Jose Tomás, Santa Coloma, 25/05/2012 - 10:20

Claro que sí, Monzo. Me gusta éste tío! España es UNA!

#13.1 GUIM, Barcelona CATALUNYA, 25/05/2012 - 10:51

T'has llegit bé el text?... Em fa l'efecte que no has entès res de res.

#12 LOLA, BARCELONA, 25/05/2012 - 08:31

Acceptar una salsa nacional catalana seria acceptar la nació catalana, un pas mes cap a l'independència. Hem de tenir clar que primer ve la conzciència social de que som un pais i després els fets, no a l'inversa. El Monzo ho hauria de saber enlloc de ser tan catalanofòbic...

#12.1 Mercè, Barcelona, 25/05/2012 - 11:41

Trobo completament ridícul això de declarar una salsa nacional, sigui al país que sigui. En quant a dir catalanofòbic al Monzó, demostra que poca cosa has llegit d'aquest autor. Tracta de recuperar les seves columnes a La Vanguardia, llegeix-les i després jutja.

#11 Carme, Barcelona, 25/05/2012 - 01:26

Independentment del que digui avui o demà i del tema que sigui, Quim Monzó és la persona més sobrevalorada del món. No és bo, i si no fos perquè els seu tic va caure en gràcia fa uns anys i ens el van fer menjar fins a la sopa, no seria ningú... Perdoneu, però algú ho havia de dir.

#11.1 GUIM, Barcelona CATALUNYA, 25/05/2012 - 10:46

Digues que no t'agrada o que no et cau bé, però alguna cosa ha de tenir si agrada tant i agafen els seus llibres com a lectura a les escoles. Per no parlar dels premis que ha rebut. A mi sí que m'agraden els seus llibres.