Comunicació · 19 de Novembre de 2009. 15:55h.

Partal infla les visites de Vilaweb

El diari compta com a visites pròpies les d'una web oficial de la Generalitat

Partal infla les visites de Vilaweb

Vicent Partal

Vilaweb compta com a pròpies les visites a un web oficial de la Generalitat de Catalunya, Que llegeixes?, en les audiències de l'OJD (Oficina de Justificació de la Difusió), segons ha confirmat e-notícies. El web és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura "dins del Pla de Foment per la Lectura". El diari electrònic es beneficia així -amb les subvencions que dóna la pròpia conselleria o la publicitat- les que van a aquest web que queden registrades com a visites a Vilaweb. El mateix diari va informar el passat 20 de febrer que el portal 'Què llegeixes?' ja tenia més de cinc mil usuaris.

Fonts oficials de Cultura han assegurat que "la Institució de les Lletres va externalitzar la posada en marxa i la gestió d'aquest web", però que desconeixen "on està allotjat". Cultura ha explicat que Vilaweb "duu a terme una tasca de dinamització dels Fòrums, de cessió de diferents plataformes com ara xats, etc.". Fonts oficials de l'OJD han justificat, d'altra banda, aquesta pràctica si "tots els dominis pertanyen al mateix Editor o que aquest acrediti fefaentment disposar d'una cesió permanent dels dominis inclosos en la seva marca". Però la trampa qüestiona els controls en teoria rigorosos de l'Oficina de Justíficació de la Difusió. E-notícies no ha rebut la versió oficial de Vicent Partal.

Vilaweb també registra com a pròpies les visites a Verbalia, el web impulsat per Màrius Serra. L'escriptor ha explicat que "es fonamenta en un intercanvi d'hosting per continguts des del 20/02/2002. Funcionem així per inèrcia i mai no m'he decidit a fer el salt i actuar en solitari. De fet, ni tan sols tinc dades del trànsit que generem. Per a nosaltres (per a mi en la versió catalana, la Beatrice en la versió italiana i el Rafael en l'espanyola), verbalia.com és un veritable laboratori de proves verbals, el que en el món del joc són els testers... Per tant, ho sabia i té el meu vist-i-plau, però no és pas una qüestió tancada".

Curiosament, Vilaweb va denunciar el passat 13 de febrer que "l'Avui manipula les dades d'OJD" per "aparentar que són caps d'audiència a Internet. El diari de Vicent Partal acusava a l'Avui d'amagar dades sobre el nombre de visitants únics "de manera intencionada".

Vilaweb, fundat el 1996, era fins ara el diari més llegit amb 329.000 usuaris únics, un milió de visites el passat mes d'octubre i més de tres milions de planes vistes -un 3,8% més respecte al mes anterior-, però el va passar l'Avui amb un increment del 21%: 380.000 visitants únics, 1,3 milions de visites i 5, 6 planes vistes. El portal informatiu de TV3, 3cat24.cat, va tenir per la seva banda 310.000 usuaris únics, amb un augment del 7,69%, 880.000 visites i 2.9 milions de planes mentre que e-noticies fregava els 200.000 usuaris únics amb un augment de quasi un 11%, 646.000 visites i 2,7 milions de planes vistes.

Tanmateix, Vilaweb ha perdut usuaris únics i visites respecte el mateix període de 2008. Ara fa un any tenia 371.000 usuaris únics i el passat mes d'octubre les dades d'OJD rebaixaven la xifra fins a 330.00, el que representa una pèrdua de l'11% en un any. Pel que fa a les visites, aquestes han caigut un 14% en el mateix període. Han passat d'1.2 a un milió.

El passat mes de febrer El Punt va posar en marxa la seva pròpia web. Vilaweb va informar aleshores que, malgrat això, VilaWeb va insistir el passat 16 d'àbril que "continua essent el primer dels diaris en català, amb prop de 350.000 lectors. Les xifres d'OJDNielsen atorguen a VilaWeb 343.954 lectors, i al febrer (el darrer en el qual se sumaven les audiència de VilaWeb i El Punt) en tenia 336.265".

El 2004 Vilaweb va ser guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme, que atorga la pròpia Generalitat. També ha rebut el Premi d'Assaig i Creació sobre Tecnologies de la Informació Nadal Batle i Nicolau (2004). Vicent Partal -Bétera (País Valencià, 1960) col·labora també a Catalunya Ràdio, on presenta el programa especialitzat 'L'internauta'- i amb el Departament de Cultura en el rellançament del Centre d'Art Santa Mònica.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#25 Manelic, Terra Baixa, 21/11/2009 - 04:07

Quines males arts que gasteu. No sé si és neveja, si us voleu quedar sols o si no teniu fre en la política del groguisme. Però així no aneu enlloc. Cada dia que passa consulto més altres diaris i menys el vostre. Per exemple Vilaweb.

#24 tallaferro, bcn, 20/11/2009 - 15:23

Que mes voldria e-noticies tenir el nivell de Vilaweb. L'enveja és mala consellera.

#23 Francesc, Barcelona, 20/11/2009 - 14:39

Per a ccc. doncs jo veig que e.noticies segueix bastant descaradament els socialistes.

#22 Francesc, Barcelona, 20/11/2009 - 14:37

Per a ccc, doncs a mi m'agrada molt vilaweb. En fi, més que e.noticies. Sobretot quan e.noticies fa notícia fets tan estúpids com aquest. La llàstima és que a Vilaweb el lector no hi pot dir la seva.

#21 ccc, bcn, 20/11/2009 - 14:14

bons periodiste el de vilaweb? l'ordre de millor a pitjor seria bon periodista, mal periodista, prensa groga i organ de popaganda, q és el q és vilaweb, potser és rendible i legal, però no és bon periodisme