Publicitat
Comunicació · 17 de Desembre de 2008. 19:11h.

Pintar el Rei amb un ós borratxo no és delicte

Absolts els autors de l'article i la vinyeta del Rei amb l'ós 'Mitrofán'

Pintar el Rei amb un ós borratxo no és delicte

La vinyeta del Rei amb l'ós 'Mitrofán'

El jutge penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha absolt als autors de l'article i de la vinyeta publicats el 2006 a Gara i Deia en qui es parodiava la mort de l'anomenat ós Mitrofán en una cacera en què havia participat el Rei a Rússia. En el judici, Vázquez Honrubia ha avançat la resolució i ha absolt José Antonio Rodríguez González, Javier Luis Ripa Jiménez i Nicolás Juan Lococo Cobo del delicte d'injúries greus al Rei del qual els acusava el fiscal Pedro Rubira, que demanava per als tres multes de 10.950 euros.

El jutge ha considerat que existeix el "dubte raonable" que els processats pretenguessin injuriar a la monarquia, encara que els ha advertit de què "per poc, per molt poc, no han traspassat" el límit legal que empara la llibertat d'expressió i que exclou les expressions i crítiques constitutives del delicte d'injúries.

Tant Lococo Cobo, autor de l'article publicat a Gara i Deia l'octubre de 2006, com Rodríguez González i Ripa Jiménez, artífexs de la fotocomposició que va aparèixer en aquesta data en un suplement satíric de Deia, han sostingut que les seves creacions -que es referien a què l'ós caçat pel Rei estava ebri- eren "humorístiques".

El fiscal Rubira, que ha advertit que estudiarà si recorre la sentència de Vázquez Honrubia després d'haver elevat a definitives les seves conclusions, ha apel·lat al dret a la intimitat del Monarca i s'ha preguntat: "Potser, com diria Shakespeare, si punxem el Rei, no sagna? ".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 ton, sallent, 17/12/2008 - 19:41

sr.jutge, es per dir alguna cosa això de sr. eh!
que pasa que amb catalans de la revista el Jueves ja us hi atreviu, quan van fer conyeta del rpìncep i la princesa, i aquets vascos amb el rei, no hi ha problema. Em feu por jutges.