Comunicació · 4 d'Abril de 2017. 10:03h.

Publicitat al ‘Divendres’

El CIC considera que Helena Garcia Melero i Lluís Marquina “vulneren el codi deontològic”

Publicitat al ‘Divendres’

Melero i Marquina, en un programa

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) dóna la raó a la queixa del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i acorda que “TV3 ha vulnerat l'article 7 del Codi Deontològic de la professió periodística de Catalunya, relatiu a la incompatibilitat entre fer informació i fer publicitat per part dels professionals”.

La resolució del CIC fa referència als casos “de dos professionals de la informació, Helena Garcia Melero i Lluís Marquina. En el primer cas es tracta de publicitat de la cadena de supermercats Caprabo i en el segon cas del banc BBVA. Ambdós professionals apareixen en el programa ‘Divendres’ fent aquesta publicitat”.

Aquest fet va ser denunciat pel SPC, que hi va veure un “conflicte d’interessos”. “No es poden acceptar mai retribucions o gratificacions de tercers per promoure, orientar o publicar informacions i opinions. La recepció d’obsequis promocionals o commemoratius no pot ultrapassar el criteri estricte de la cortesia, segons els barems establerts per les organitzacions periodístiques”, recorda el sindicat.

En aquest sentit, afegeixen que “tampoc no és admissible simultaniejar l’exercici del periodisme amb altres activitats remunerades que posin en perill els principis de veracitat i independència”. “Cal rebutjar les fórmules de promoció o publicitat sota l’aparença deliberada d’informacions periodístiques”, remarquen.

Davant d’aquest fet, la CCMA va al·legar que “Lluís Marquina i Helena Garcia Melero no són subjectes passius del Codi Deontològic, per tant no els hi és d’aplicació donat que no estan fent programes informatius d’actualitat”.  La televisió pública defensava que ni Marquina ni Melero no estaven ara als serveis informatius, malgrat que Marquina també presenta el programa ‘Generació Digital’.

“En cap cas es produeix una confusió perquè el format en qüestió, tal com estipula la llei, compleix escrupolosament amb el que preveu la mateixa sobre separació de contingut editorial i publicitat”, consideren.

En aquest sentit, afirmen que “la CCMA compleix escrupolosament el seu Llibre d’Estil” i remarquen que “sobre l’assumpte en qüestió, subjecte de la queixa, i de la lectura analítica de tot el Codi, no considerem que s’hagi vulnerat cap dels criteris que conte”.

Tot i això, el CIC replica que “és sabut que Lluís Marquina és periodista especialitzat en informar sobre qüestions de tecnologia al Telenotícies de TV3. Per tant, la seva tasca sí que és informativa. Si bé el programa on fa la publicitat és ‘Divendres’, de la mateixa cadena, el públic el vincula amb els informatius”.

Sobre Helena Garcia Melero, el Consell de la Informació considera que “tot i que en l’actualitat treballa en el programa ‘Divendres’, està considerada una periodista d’informatius, que és coneguda per aquesta tasca i que ben bé se li podria encomanar de nou que fes aquesta tasca a la cadena”.

“En el cas del programa ‘Divendres’, ens trobem amb un format que barreja opinió i informació, informació i activitat lúdica. Garcia Melero no és aliena al tractament de la informació que es fa al programa. Per tant, l’activitat publicitària que hi desenvolupa pot entrar en conflicte amb el tractament de determinats temes i amb la relació de TV3 amb algunes fonts perquè existeixen els interessos de les empreses anunciants”, insisteixen.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#5 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 04/04/2017 - 14:18

Harvard, molesta per les falsedats en la premsa espanyola arran de l’acte de Puigdemont.
La universitat va arribar a advertir la Generalitat de la informació falsa que els feia arribar un periodista de El Español.

#4 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 04/04/2017 - 13:04

El partit d’esquerra alemany Die Linke anuncia el suport al referèndum a Catalunya.
Die Linke també expressa la solidaritat amb Carme Forcadell i exigeix al govern alemany que faci costat a les demandes dels catalans.

#4.1 Espluguenç, Esplugues del Llobregat, 04/04/2017 - 13:33

Die Link: Petit partit alemany (7%) de ideologia anticapitalista (entre Podemos y La CUP), vigilat per pràctiques antidemocràtiques. Amb aquests recolçaments, Catalunya serà inedpendent demà mateix i l'amic Jordi serà finalment... francès.

#4.2 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 04/04/2017 - 13:55

De mica en mica s'omple la pica. El degoteig de solidaritat envers la causa nacional catalana no para. Es pot fer les bromes que es vulgui però a l'estat espanyol, que voldria que ningú ens fes cas, no deu estar gaire content.

#4.3 Calimero , Barcelona , 04/04/2017 - 13:59

Después de la entrevista de Pokemon en Aljazeera seguro conseguís que el DAESH también apoye vuestra ridícula causa.. como siempre solo os apoya la purria....

#4.4 Alejandro, Barcelona, 04/04/2017 - 14:03

#4.2

¿ Y ?

#4.5 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 04/04/2017 - 14:07

L’exministre d’ocupació del govern britànic, Norman Tebbit, ha proposat obertament portar el tema de la independència de Catalunya a l’ONU. “Si jo fos primer ministre, faria saber a Madrid que penso invitar els líders del moviment independentista català a Londres"

#4.6 Marta2, Cornella, 04/04/2017 - 15:15

#4.5

Jordi, si te tomaras la molestia de leer la Historia de Catalunya en lugar de inventartela sabrias que los ingleses ya hicieron eso en 1.714 : nos embarcaron en una guerra contra el rey al que Catalunya habia jurado lealtad y despues nos abandonaron

#4.7 Alejandro, Barcelona, 04/04/2017 - 18:03

Jordi. Corroboro punto por punto lo que dice Marta, incluido el que te molestes en leer la historia en vez de inventártela.

#3 Espluguenç, Esplugues del Llobregat, 04/04/2017 - 12:14

Aquestes pràctiques no son gaire netes. Imagineu el mal que podría fer aquest programa, si algú el veiés.

#2 botifler1914, Sinitaca, 04/04/2017 - 11:20

TV3 y los cuarenta ladrones.

#1 modium, Moià, 04/04/2017 - 10:34

Si tothom mirés tan TV3 com e-noticies, de ben segur que seria la televisió líder en audiència.

#1.1 botifler1914, Sinitaca, 04/04/2017 - 11:19

¿Pides inmunidad?
¿Tambien para la tele?

#1.2 Alejandro, Barcelona, 04/04/2017 - 14:06

# 1 Acabas de descubrir la pólvora. Si TV3 está a la cola de audiencias es porque no se ve y, si no se ve es porque no interesa verla.La gente está harta de tanto partidismo, de la falta de objetividad y de tanto lame culos.

#1.3 modium, Moià, 04/04/2017 - 14:12

Només dic que per cada cent denúncies que e-noticies fa de TV3 en fa 1 de les altres teles