El periodista Joaquim M. Puyal, en el seu llibre 'Aicnàlubma' (Edicions Columna), lamenta que professionals de la televisió "aprofiten la producció en català com a promoció pròpia tot esperant una oportunitat de treballar en cadenes de televisió en espanyol".
A criteri del periodista, "això demostra una definitiva diferència de categories socioculturals". "Des d'aquest punt de vista, tenir un cert èxit en català (que no vol dir, necessàriament treballar bé) és fer mèrits per assolir un ascens professional: el 'salt' a la indústria espanyola en castellà", critica.
"Com si passessin de jugar a Segona a jugar a Primera", afegeix, a més d'assenyalar que "aquest és un fet constatable, que es produeix per causes diverses que ara no ens posarem a escatir". "És clar que el següent salt que , per lògica, seria d'Espanya a Europa és inviable", recorda.
Puyal també qüestiona l'us que es fa de la llengua catalana, atès que "aquells professionals catalans, quan han d'expressar-se en castellà en els canals espanyol, els fan tenir un respecte per la llengua i per la normativa lingüística de l'espanyol que la majoria d'ells no observa en la llengua catalana i les seves normes, ni quan l'us que en fan és professional".
Tot i això, el periodista admet que "l'oferta de treball a Catalunya és menor que la que li hauria de correspondre per la seva potència històrica, econòmica, social i cultural". "Per tant hi ha gent que no té més remei que canviar de llengua o de feina, o anar a treballar a fora, a la vista de la situació actual de l'aspersió mediàtica del país", conclou.
Puyal qüestiona treballar a televisions espanyoles
"Com si passessin de jugar a Segona a jugar a Primera", lamenta

Presentadors que han fet el "salt"
¡A por ellos!
60 Comentaris
9ACe2Q Wish I could come up with posts that cool.
Hombre, yo lo encuentro de lo más normal, la industria es más grande y pagan más. Es como Bardem que se ha ido a Hollywood y ahora actúa en inglés en vez de en castellano. Más mercado, más money. ¿Qué hay de malo en eso?
Jo he escoltat en castellà a JM Puyal. A la SER quan era el corresponsal a Barcelona del Butanito. El seu castellà era boníssim
Si el senyor Puyal, que ha gaudit de l'estatus necessari, hagués tingut la valentia de constituir un grup audivisual català seria més fàcil treballar a Cat i en català en aquest sector. Tot s'ha de dir. Ara que no deixa de ser curiós que tots optin per Madrid, on es f ala pitjor tv d'Europa.
Francesc, Tele5 no juega la liga catalana, juega la liga española. No nos hagamos trampas al solitario. TV3 es "líder" de aquella manera: sólo la ve 1 de cada 5 televidentes catalanes. Triste manera de ser lider para una cadena que se pretende NACIONAL con mayúsculas.