Comunicació · 28 de Juliol de 2013. 13:31h.

Ramoneda es pregunta si Espanya enviarà "els tancs"

L'intel·lectual del PSC assegura que l'Estat "ha de deixar d'amenaçar Catalunya"

Ramoneda es pregunta si Espanya enviarà "els tancs"

Tancs, en una desfilada militar a Madrid

El periodista i filòsof Josep Ramoneda, proper al PSC, es pregunta si Espanya enviarà "els tancs" a Catalunya si segueix donant llargues a negociar un referèndum i els jutges no resolen "el problema". A més, assegura en un article publicat a El País que l'Estat "ha de deixar d'amenaçar" i que la consulta "ha d'arribar tard o d'hora".

"Des de setembre passat la independència catalana és ja una qüestió política ineludible. No obstant això, el Govern d'Espanya encara no ha fet una sola proposta política concreta als catalans. S'ha limitat a dir que el referèndum és impossible, que ho prohibeix la llei, que està fora de la Constitució i que correspon als tribunals sancionar el que passi en aquest procés", explica.

"Carregar als jutges amb problemes que corresponen als governants és sempre un greu error que només pot tenir conseqüències negatives per a la democràcia i per a la convivència. Si la justícia no ho resol, què passa llavors? Els tancs? El projecte independentista, amb una base social àmplia a Catalunya, és un problema polític i és una insensatesa tractar d'una altra manera", afegeix. 

Ramoneda comenta que trobar una sortida "raonada i negociada solament és possible si les dues parts renuncien a resoldre-ho unilateralment". "El Govern espanyol ha de deixar d'utilitzar la legalitat com a arma llancívola i d'amenaçar Catalunya amb les penes eternes de l'infern. I el Govern català ha de renunciar a la declaració unilateral d'independència", diu.

"De fet, Artur Mas ha dit que no és la seva intenció arribar a aquest extrem. Si uns accepten no parapetar-se darrere de la força de la llei i els altres no trencar unilateralment, el punt de trobada només pot ser que la ciutadania expressi la seva voluntat. Tard o d'hora cal arribar a la consulta. I, en funció del resultat, negociar una forma de relació millorada si la independència no obté una majoria suficient, una sortida pactada si el resultat és inequívoc a favor de la independència en termes recognoscibles internacionalment", comenta.

"Aquesta és la via del reconeixement mutu i del respecte. La resta és la cultura del "solar és nostre", dels que se senten propietaris de tot Espanya, i se senten legitimats a mantenir a una comunitat unida per la força, o és la construcció del enfrontament per la ruptura, difícilment viable en una societat com la catalana poc donada a arriscar-se", manifesta.

Ramoneda, en una imatge d'arxiu

Publicitat
Publicitat

145 Comentaris

Publicitat
#75 josepxicot, Barcelona, 30/07/2013 - 19:43

Ramoneda,fillet fes-to mirar,els anys no passen en va i vos sou un progre d´aquesta esquerradel cavi
ar a la catalana això si,no sou un mafios i un corrup
te com els que diuen ser patriotes i volen l ´indepen
dènsia per a fuguir de la justícia,aquesta és la fi de
tot,crear una república bananera.

#74 Camilo Cienfuegos, siempre en la memoria, Sitges, 30/07/2013 - 15:18

No hay que enviar nada. Se suspende la autonomía y punto....
Eso es lo que haría cualquier nación avanzada.

#73 Francesc, Sant Vicenç de Montalt, 29/07/2013 - 18:05

I qué faran???, començaran a disparar contra la gent a discreció???, i Europa i la ONU no diran res. Vinga home vinga, que en ple sigle XXI estiguem parlant de tancs i aquestes tonteries. Si volem ser independents ho serem i punt. Per més que els foti als espanyolitos...

#73.1 Grillo, Madrid, 29/07/2013 - 19:48

No tenéis ni idea de lo que decís, señoritingos separatas. Cualquier otro país democrático haría lo mismo en caso semejante. Hay claros percedentes, mismamente los EEUU en la guerra civil confederada. Disparar a la gente no. Reprimir el terrorismo del KKK sí. Quien quiera puede irse uno por uno.

#72 marc, bcn, 29/07/2013 - 17:27

Corre el rumor que espanya vol cedir melilla,
Esta buscant espanya una sortida pactada com va fer amb el tractat Utrecht, cedir territoris per poder conservar el que més l'interessa, i evitar una desintegració total.

#71 Warthog, mas, 29/07/2013 - 14:04

No hacen falta tanques. La historia lo demuestra. Franco estaba muy decepcionado por la inexistente resistencia que ofrecieron los republicanos catalanes, que colapsaron las playas francesas abandonando su tierra y a sus hermanos a su suerte. Es pura historia.